Bloembollen planten

Bloembollen worden vaak geassocieerd met het voorjaar. Dat komt omdat het voor veel mensen heel normaal is om in het najaar bloembollen te planten. En dit zijn de bloembollen die in het voorjaar uitkomen. Maar wist u dat er ook bloembollen zijn die u in het voorjaar moet planten zodat u er in de zomer en het najaar plezier van heeft? Denk bijvoorbeeld aan de lelie, de gladiool en de dahlia. Door te spelen met de samenstelling kunt u een border creëren waar altijd wel bloeiende bloemen in staan afkomstig uit die bloembollen die u heeft geplant. Bloembollen planten is investeren in kleurenpracht.

Bloembollen in het beplantingsplan

Tijdens het ontwerpen van de tuin kan er al nagedacht worden over bloembollen. Welke plek zouden ze moeten innemen in het ontwerp? En welke mix past dan mooi in het totale plaatje? Allemaal vragen die de tuinarchitect prima kan beantwoorden. En het mooie is dat de bloembollen geen onderhoud nodig hebben.
Het is zelfs mogelijk om je border helemaal op te bouwen met bloembollen. Door een mix te kiezen die elkaar opvolgen in de bloei behoud je het hele seizoen lang die prachtige kleuren.
Roy denkt graag met u mee als u graag bloembollen wilt verwerken in de tuin. Als Roy een tuinontwerp maakt, of een beplantingsplan, dan zal hij altijd met u spreken over bloembollen.
Ook een grasveld is zo omgetoverd in een mooie kleurige voorjaarsweide. Bloembollen planten onder het gazon kan prima! En als je dan ook nog mooie vormen kunt creëren, dan wordt het wel heel bijzonder.

bloembollen

BLOEMBOLLEN PLANTEN; OP WELKE GROND?

Bloembollen gedijen in veel grondsoorten. Maar in de ene grondsoort voelt hij zich beter thuis dan de ander. De grondsoort, bemesting en structuur van grond zijn bepalend voor de groeikracht. Belangrijk is dat de grond het water goed kwijt kan. Als een bloembal in een ‘moeras’ wordt geplant, dan zal de bol verrotten. Dat is zonde. Met name zand, klei en veengrond zijn uitermate geschikt om bloembollen te planten.

bloembollen

BLOEMBOLLEN PLANTEN; WANNEER EN HOE?

Bloembollen planten kan het beste in de periode september en oktober. Als een bloembol pas gaat bloeien vanaf maart dan is het voor die bloembol ook nog mogelijk om in november geplant te worden. Vuistregel bij het planten is dat de bloembol 2 x zo diep moet worden geplant als de hoogte van de bloembol. Als een bloembol bv 5cm hoog is, zal de bloembol op 10cm diepte moeten worden geplant. Denk eraan, de minimale diepte bedraagt altijd 5 cm ook al is de bloembol 1cm hoog. Plant de bloembol overigens ook niet te diep want dan gaan bloembollen rotten.
Als je graag een toef voorjaarsbloemen in je gazon wilt hebben dan steek je gemakkelijk een stukje gazon af, legt de bloembollen hier neer en daarna leg je het afgestoken stuk gazon weer terug. Even aanduwen en na een paar dagen zie je er niets meer van.

bloembollen

BLOEMBOLLEN PLANTEN; HOE ZIT HET MET VERWILDEREN?

Als je meerjarige bloembollen hebt, dan is het belangrijk dat je ze de juiste voedingsstoffen geeft. Hierdoor zullen ze jaarlijks weer prachtig tot hun recht komen. Er zijn ook bloembollen die uit zichzelf vermeerderen. De bloembollen vermeerderen als ze op een plek staan waar de omgeving, grond in balans is. Deze bloembollen hebben dus niets extra’s nodig. Als u bloembollen onder het gras hebt geplant en u wilt graag dat ze vermeerderen, dan mag u het gras op die plek pas 6-8 weken nadat de bloembol is uitgebloeit, maaien. Het bovengrondse groen is dan afgestorven en de bloembol heeft daarna kans om zichzelf te vermeerderen.

bloembollen

BLOEMBOLLEN PLANTEN; WAT ZIJN GOEDE BUURPLANTEN?

Er is onderzoek gedaan naar wat goede buurplanten zijn voor bepaalde bloembollen.

Buurplanten voor tulpen

Amsonia, Geranium, Inula, Thalictrum, Veronica longifolia, Deicentra, Helianthus, Kalimeris, Thermopsis, Veronicastrum

Buurplanten voor narcissen

Alchemilla, Chelone, Geranium, Hosta, Lysimachia punctata, Brunnera, Darmera, Hemerocallis, Ligularia

Buurplanten voor hyacinten

Alchemilla, Hosta, Salvia, Geranium, Nepeta, Teucrium

bloembollen