Buiten keramische tegels leggen

Buiten keramische tegels leggen zonder dat ze in de winter los vriezen van de ondergrond? Hoe doe je dat? Wij doen dit al een aantal jaren en hebben hier uitgebreide ervaring mee.

Buiten keramische tegels leggen doe je absoluut NIET in de stabilisatie. Dan weet je zeker dat de tegels in de winter gaan losvriezen. Hoe kan dit eigenlijk? Het losvriezen van tegels kan optreden zodra er zich vocht onder de tegel bevindt. Als dit vocht bevriest, zet het uit en daardoor zal de tegel losvriezen van de ondergrond. Daarom is het heel belangrijk de keramische tegels op een waterdoorlatende ondergrond te verlijmen. Er kan zich dan geen vocht onder de tegels verzamelen. Bij Bindels Tuinen verwerken wij keramische tegels al een aantal jaren op de volgende succesvolle manier. Wij beschouwen buiten keramische tegels leggen niet als werk voor een beginnende klusser. Als u er zelf aan wilt beginnen, denk even na en lees onderstaande instructie aandachtig.

Stappenplan

 1. Zorg voor een zandbed van 20 cm
  Voordat je gaat starten met het aanbrengen van een waterdoorlatende onderlaag, moet er eerst een zandbed worden aangebracht van zo’n 20cm dik.
 2. Aanmaken van de drainagemortel
  Als het zandbed erin ligt starten we met het aanmaken van de drainagemortel. Deze wordt samengesteld uit fijne split 2-6mm en een stabilisatiemortel en bindmiddel.
  Het recept is als volgt: 5 delen split en 1 deel mortel/bindmiddel. Laat het mengsel goed draaien zodat zich een homogene samenstelling kan vormen.
 3. Aanbrengen van de drainagemortel
  Breng over het volledige oppervalk waar de keramische tegels komen te liggen de drainagemortel aan met een dikte van 5-7 cm. Laat het oppervlak daarbij aflopen naar de gewenste zijde. Houd rekening met een afschot van minimaal 1 cm per 1 meter. Je kunt allleen keramische tegels lijmen op de drainagemortel als deze nog niet is uitgehard.
 4. Lijmen en plakken van de keramische tegels
  Breng met een lijmkam een flexibele hechtmortel aan op de onderzijde van de keramische tegels. Klop ze daarna lichtjes in, op de drainagemortel. Denk eraan dat u de tegels alleen kunt verlijmen op een drainagemortel die niet is uitgehard. Breng daarom niet teveel drainagemortel ineens aan.
 5. Invoegen van de keramische tegels
  Na het verlijmen van de keramische tegels is het tijd voor het invoegen. Wij gebruiken hier een waterdoorlatend voegmiddel voor. Het gemakkelijkst is om het voegmiddel met een trekker te verwerken. Het voegmiddel loopt zo de voegen in.  Daarna kunnen de voegen worden afgewerkt met een voegspons en kunt u beginnen met schoonmaken.
Bekijk tuinvoorbeelden met sierbestratingMeer tips om zelf sierbestrating te leggen
buiten keramische tegels leggen

6. Genieten op uw nieuwe terras

Uw terras is nu klaar om in gebruik genomen te worden. Een terras van keramische tegels staat garant voor een onderhoudsvriendelijk terras. Natuurlijk kan zich ook hier tijdens vochtige periodes alg vormen. Deze laat zich gemakkelijk verwijderen door gebruik te maken van een sopje met groene zeep.

inspiratietuin voorbeeldtuin