Werkwijze naar een tuinontwerp

Mijn werkwijze om tot een tuinontwerp te komen laat zich het beste omschrijven met één woord: Luisteren. En daar begint het traject dan ook altijd mee.

Stappenplan om tot een tuinontwerp te komen

  1. Eerste vrijblijvende gesprek
    Dit is een kennismakingsgesprek bij u thuis. Hierin vertel ik u hoe ik te werk ga en wil ik heel graagt van jullie weten wat jullie wensen zijn en hoe jullie tegen een tuin aankijken. Dit eerste gesprek is geheel vrijblijvend en kost u dus niets. Dit gesprek duurt meestal minimaal 2 uur en ik vind het belangrijk dat jullie dan allebei bij dit gesprek aanwezig zijn. In het geval dat u alleenstaand bent, dan kan dat natuurlijk niet. In dit gesprek of vlak daarna neemt u de beslissing of u mij een tuinontwerp wilt laten maken.
  2. Nadat ik uw akkoord voor het maken van een ontwerp heb ontvangen, wordt uw tuin ingemeten. Het inmeten van de tuin gebeurt meestal met 2 personen.
  3. Hierna ga ik aan de gang met het maken van het ontwerp. Afhankelijk van de grootte van uw tuin zal ik een A2 of zelfs A1 afdruk moeten laten maken. Ook wordt er een moodboard op A3 gemaakt dat past bij het tuinontwerp.
  4. Presentatie van het tuinontwerp
    Als het ontwerp klaar is nodig ik u uit om samen met mij in onze gezellige tuinkamer het eerste ontwerp te bespreken. Deze bespreking duurt normaal gesproken minimaal 1,5-2 uur. Het schetsontwerp en het moodboard neemt u daarna mee naar huis en denkt er nog eens over na. U kunt dan de week erna uw opmerkingen plaatsen. Dit gebeurt meestal telefonisch of via de mail.
  5. Met de opmerkingen uit het gesprek en de eventuele opmerkingen die u nog in de week na het gesprek heeft geplaatst ga ik nu het definitieve ontwerp maken. Indien gewenst, maak ik ook de offerte voor de realisatie van het tuinontwerp. De offertekosten zijn voor mijn rekening en maken geen onderdeel uit van het ontwerptarief.
  6. Nadat het definitieve ontwerp klaar is, gaan we weer om tafel en krijgt u het definitief ontwerp weer gepresenteerd. Hier eindigt het ontwerptraject en neemt u het plan mee naar huis.

Doorlooptijd

De doorlooptijd vanaf het eerste vrijblijvende gesprek totdat er een definitief tuinontwerp ligt, zit meestal tussen 6-8 weken. Dit is uiteraard afhankelijk van de termijn waarop vervolgafspraken gepland kunnen worden. Dit kan sneller. In dat geval is het noodzakelijk om alle afspraken al van te voren direct te plannen. Als dit gewenst is, geef dit dan aan tijdens het eerste gesprek. Dan kan ik er rekening mee houden.

tuinontwerp Tuinstudio Roy

U wilt alleen een beplantingsplan

Het kan zomaar zijn dat u heel tevreden bent met de inrichting van uw huidige tuin. Maar dat u toe bent aan nieuwe beplanting. Dit kan doordat de huidige beplanting te groot is geworden, u bent uitgekeken op de beplanting of u wilt juist beplanting die het tuinonderhoud eenvoudiger maakt. Ook krijg ik regelmatig de wens te horen van klanten dat ze graag meer kleur of dieren in de tuin willen. Met dit soort vragen ga ik graag aan de slag.

Ik houd van planten en door mijn jarenlange ervaring als hovenier weet ik er ook heel veel vanaf. Ik weet welke planten er winterhard zijn, welke planten goed groeien onder bepaalde omstandigheden en waar ze het beste geplaatst kunnen worden. Ik ben dus geen theoreticus maar een man van de praktijk. En dat onderscheid mij van vele andere tuinontwerpers.

Iedere droomtuin begint met een ontwerp