Gazon onderhoud, het 5 stappenplan

Gazon onderhoud. Jaarlijks krijgen wij hier heel veel vragen over. Daarom hebben we een heel simpel stappenplan voor u bedacht waarmee u met minimale inspanningen een maximaal resultaat kunt behalen.

Stap voor stap

Hiernaast laten we u zien welke vijf stappen benodigd zijn om te komen tot een mooi gazon. Onderaan deze pagina wordt iedere stap tekstueel toegelicht, zodat u alles nog eens rustig na kunt lezen.

gazon onderhoud

Video instructie van het gazon onderhoud

Ik ga je hieronder vertellen hoe je in 5 eenvoudige stappen een mooi gazon krijgt. En dat met maar 1 keer bemesten. Het geheim zit hem in onze gazonherstelkit. De kit bestaat uit een mosbestrijder, graszaad en een langdurige gazonmest. We passen deze gazonherstelkit al jaren met succes toe bij onze klanten. In 2014 hebben we deze kit toegepast in de tuin van een vrijwilliger en daar hebben we de ontwikkelingen gefilmd en gefotografeerd zodat je de resultaten nu mooi kunt bekijken.

Gazonherstelkit; de voordelen

– 1 x bemesten in het seizoen
– Geen tijdelijke groeispurt
– Veroorzaakt geen verbranding van het gazon
– Voldoende voor 100m2

Bestel gazonherstelkit
gazon onderhoud

E-book 365 dagen een mooi gazon

We weten dat het voor veel mensen lastig is om het gazon mooi te houden. Ook weten we dat er jaarlijks vele vragen over worden gesteld. Daarom hebben een overzichtelijk e-book gemaakt waarin precies staat vermeld welke stappen u kunt nemen voor een mooi gazon.

Download e-book
e-book gazononderhoud

Stap 1: Maaien

Maai het gazon eerst even met de grasmaaier die op de hoogste stand is afgesteld. Verwijder hierna het maaisel van het gazon.

gazon onderhoud

Stap 2: Mos bestrijden

Breng de mosbestrijder uit de gazonherstelkit aan. Deze kunt u het beste strooien over het gazon. Let daarbij wel op dat het niet te hard waait. Als de mosbestrijder in aanraking komt met andere materialen zoals steen en beton veroorzaakt het roestplekken. Let hier dus op.
Draag handschoenen tijdens het strooien zodat u later het strooisel niet per ongeluk in de ogen wrijft.
Laat de mosbestrijder nu een week zijn werk doen. Het mos wordt gedurende deze week zwart / donker bruin.

gazon onderhoud

Stap 3: verticuteren

Een week nadat u de mosbestrijder heeft toegepast kunt u starten met het verwijderen van het mos. Dit doet u met een verticuteerhark of verticuteermachine. Het verticuteren heeft behalve het verwijderen van het mos ook nog als functie dat de bodem wordt belucht en dat de grasplant wordt gestimuleerd te gaan groeien.
Verticuteren doet u het beste kruislings. Dus eerst in de 1 richting en daarna nog een tweede keer in de richting haaks erop. Verwijder tussentijds het vrijgekomen mos van het gazon.

gazon onderhoud

Stap 4: inzaaien van de kale plekken

Nadat u het mos hebt verwijderd kunt u direct de kale plekken inzaaien met graszaad. Deze is meegeleverd in de gazonherstelkit. Als u het ingezaaid heeft , dan is het belangrijk het gazon vochtig te houden zodat het graszaad kan kiemen.

gazon onderhoud

Stap 5: bemesten

Direct nadat u heeft ingezaaid kunt u ook de gazonmest uit de gazonherstelkit toepassen. Strooi het gelijkmatig uit over het gazon. Zie ook het instructiefilmpje hoe u dit het beste kunt doen.
De gazonmest uit de gazonherstelkit heeft een langdurige werking. U hoeft de rest van het jaar geen bemesting meer toe te passen. De meststoffen komen namelijk geleidelijk vrij. Een groeispurt zoals bij de traditionele meststoffen hoeft u hierbij niet te verwachten. Het voordeel hiervan is dat je na het bemesten niet extreem veel hoeft te maaien.
U mag de meststof ook toepassen als de zon schijnt. De meststof veroorzaakt geen brandplekken vanwege de speciale coating die erom heen zit. Beregenen is dan ook niet nodig naderhand. Let op, als u gras heeft ingezaaid is het wel aan te bevelen dit te doen zodat het graszaad kan gaan kiemen.

gazon onderhoud