10 tips om uw tuin winterklaar te maken in oktober

Oktober is bij uitstek de maand om de tuin voor te gaan bereiden op de naderende winter. In deze maand zijn de weersomstandigheden nog vaak zeer aangenaam waardoor het werken in de tuin veel plezier kan opleveren. En als je het nu goed doet, dan heb je er in het voorjaar weer veel plezier van. Deze keer geven we je 10 tips hoe je je tuin voor kunt bereiden op de winter. En voor degene die graag meer wil, die daag ik uit om deel te nemen aan onze challenge die op 23 oktober 2015 van start gaat.

 

Doe mee aan de Challenge 2015  “Maak je tuin winterklaar”

Vier vrijdagen lang ontvang je 2 instructiefilmpjes. Kort en bondig en helder zodat je weet wat je dat weekend kunt doen om te starten met je tuin winterklaar te maken. Doe mee en we gaan samen aan de slag. We starten op vrijdag 23 oktober 2015 en je kunt je tot en met woensdag 21 oktober inschrijven. Ik hoop dat je met ons meedoet want samen gaat het altijd gemakkelijker.

Tip 1: Verwijder uitgebloeide bloemen

Veel bloemen zijn inmiddels uitgebloeid. Knip deze af. De stengel die aan het afsterven is mag je ook wegknippen. Maar laat de rest zitten. De bladeren bieden bescherming tegen de vorst.

Tip 2: Scheuren van planten

Planten die groot zijn geworden kun je deze maand scheuren en weer op een andere plaats uitzetten. Scheuren kan op een aantal manieren. Tijdens de workshop zal ik je hier meer over vertellen en het in de praktijk laten zien.

Tip 3: Gazon winterklaar maken

Zolang de temperatuur boven de 6 graden blijft, zal het gras blijven groeien. Maai het gras vanaf deze maand niet meer te kort. Zet de maaier dus een standje hoger. Als er een viltlaag is ontstaan, vertikuteer het gras dan nog een keertje. En voor een optimaal onderhoud is het aan te bevelen het gazon te bemesten met een wintermeststof.

Tip 4: Coniferen verplanten

Coniferen kunnen in deze maand uitstekend verplant worden.

Tip 5: Bladverliezende hagen

Bladverliezende hagen kunnen pas geplant worden als ze het blad hebben laten vallen. In het geval van een beukenhaag is het wachten tot het blad bruin is geworden.

Tip 6: Snoeien van bomen

VOOR januari moeten berken, noten, druiven en acers gesnoeid worden. Vanaf januari komt sapstroom bij deze bomen alweer op gang.

Tip 7: Rozen

Snoei rozen tot op kniehoogte af (circa 40cm). Wacht tot de rozen zijn uitgebloeid. Afhankelijk van het weer kan dit vroeger of later zijn in het najaar.
Verwijder dan ook alle bladeren inclusief het reeds gevallen blad. De bladeren bevatten vaak schimmelsporen of roest. Als je ze verwijderd voorkom je dat dit blad in het voorjaar het nieuwe blad direct aantast.

Tip 8: Afsteken graskanten

Om het gazon netjes de winter in te laten gaan kun je de graskanten nog een keer afsteken. Tijdens onze workshop geven we tips hoe je dit het beste kunt doen en hoe je een perfect rechte graskant krijgt.

Tip 9: Bloembollen planten

Nu is het de tijd om alvast bloembollen te planten voor in het voorjaar. Denk aan crocussen, narcissen, hyacinten en tulpen. Ook minder voor de handliggende bloembollen zoals de Allium (sierui) of Eremurus (Naald van Cleopatra) kunnen geplant worden.

Tip 10: Vijver

Span een net over de vijver om het vallende blad op te vangen. Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om je vijver winterklaar te maken. Tijdens onze workshop gaan we hier verder op in.

Interesse om deel te nemen aan de gratis workshop 2014?
Klik dan hier voor meer informatie en de data waarop de workshops worden gehouden.

Inspiratietuin gesloten

Vanaf oktober is onze inspiratietuin gesloten. Wij nemen dan zelf ook even rust en gaan volop aan de gang met het winterklaar maken van de tuin. Uiteraard is de tuin wel op afspraak te bezoeken. Vanaf maart 2015 zijn we weer standaard voor iedereen geopend op vrijdag en zaterdag.

Tuinontwerp of een beplantingsplan

Tijdens het afgelopen seizoen heb je vast eens kritisch naar je tuin gekeken. Voor degenen die graag een keer een hele andere tuin willen breekt nu de tijd aan om na te gaan denken over een ander ontwerp. Ook degenen die wel tevreden zijn met hun tuin maar graag andere planten in de tuin willen hebben, kunnen nu ook gaan nadenken.
Wij kunnen je daarbij helpen. Dat kan in de vorm van een heel nieuw tuinontwerp maar ook voor alleen een beplantingsplan.
Voor de mensen die het toch graag zelf willen bedenken ben ik bezig met het opzetten van een uitgebreide workshop tuinontwerp en beplantingsplannen maken. Ik hoop deze in januari 2015 klaar te hebben.

Ik wens iedereen veel plezier in de tuin en bij vragen kan je altijd bij ons terecht. Bel naar 0485-361523 of stel je vraag via Facebook

Roy Bindels


Product van de maand: Wintermeststof

De wintermeststof zorgt er voor dat uw gazon een grotere weerstand krijgt tegen schimmelziekten en koude. De celwand verstevigt en is beter bestand tegen betreden. Meer info, klik dan hier.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen