5 manieren om onkruid te verwijderen zonder chemische bestrijdingsmiddelen

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt steeds verder aan banden gelegd. Zo is er per 31 maart 2016 een verbod gekomen op het professioneel gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op verhardingen. En dat verbod zal per november 2017 verder uitgebreid gaan worden naar onverhard terrein.

Daarom beschrijf ik in deze blog 5 manieren om onkruid te bestrijden zonder gebruik van chemische middelen. Het zijn allemaal manieren die u in uw eigen tuin kunt toepassen en die ook nog eens onschadelijk zijn voor de natuur.

Branden

Er zijn speciale gasbranders verkrijgbaar die u heel gemakkelijk kunt gebruiken om het onkruid te verbranden. Dit is een hele effectieve manier en u ziet ook direct resultaat. Met een onkruidbrander is het heel goed mogelijk het onkruid in straatwerk onder controle te houden. De lans van de brander is dusdanig lang zodat u niet hoeft te bukken. U kunt gewoon rechtop blijven staan terwijl u het onkruid verbrandt.

Heet water

Met heet water kunt u ook onkruid verwijderen. Als u bijvoorbeeld nog wat water over heeft in de waterkoker, gooi dit dan over het onkruid dat u in uw tuin heeft staan. Daarmee wordt het onkruid even flink verhit waardoor de cellen openbarsten. U zult zien dat het onkruid naderhand weg zal gaan.

Borstelen

Door te borstelen zorgt u er voor dat zaden van het onkruid weg worden geveegd en dat net opkomend onkruid af wordt geborsteld. Door dit regelmatig te doen zult u zien dat u het onkruid heel goed onder controle kunt houden.

Krabben

Met een voegenkrabber kunt u het onkruid en mos dat zich in de voegen van het straatwerk heeft gevormd verwijderen. Deze manier is iets arbeidsintensiever, maar geeft wel het allerbeste en schoonste resultaat. Als u het terras eenmaal schoon heeft, kunt u het daarna schoonhouden door regelmatig nieuw opkomend onkruid weg te branden.

Plukken

Onkruid plukken. Niet de hobby van iedereen. Maar door te plukken verwijderd u ook de wortel die onder de grond zit. U verwijderd het plantje dus definitief en zal niet meer terugkomen.

Onkruid in grind

Onkruid in grind kunt u heel gemakkelijk verwijderen door eerst met een handharkje de plek waar het onkruid staat los te harken. Daarna zult u zien dat u het onkruid heel gemakkelijk eruit kunt plukken. Onkruid in grind komt altijd van bovenaf. Het aanbrengen van worteldoek zal dit niet voorkomen.

Onkruid bestrijden in de ontwerpfase

Tijdens het maken van het tuinontwerp denk ik altijd al na over onkruid. Op welke manier kan ik er als ontwerper voor zorgen dat de klant zo min mogelijk onkruid zal hebben. In het ontwerp kan ik dat op een aantal manieren beïnvloeden. Denk daarbij aan het toepassen van grote tegels, of het gebruik van keramische tegels. Ook bij de beplanting kies ik vaak voor snel dichtgroeiende planten zodat onkruid weinig kans heeft.

En om onderhoud gemakkelijker te maken kies ik er als ontwerper soms ook voor om een border verhoogd aan te brengen. Daardoor is het voor de gebruiker gemakkelijker om onkruid te verwijderen of af en toe een hark door de grond heen te halen.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen