Alles wat u moet weten over bloembollen

In de blog van oktober heb ik jullie 10 tips gegeven om de tuin winterklaar te maken. Die gelden ook deze maand nog. Het weer is dusdanig zacht dat deze werkzaamheden gewoon uitgevoerd kunnen worden. Het is zelfs zo zacht dat u voorzichtig moet zijn met het rooien en aanplanten van hagen. Waarom dat zo is, zal ik je hierna verder uitleggen.

Deze keer wil ik je het een en ander vertellen over bloembollen. Want als je in het voorjaar wilt kunnen genieten van die prachtige voorjaarsbloeiers, dan moeten die nu geplant gaan worden. Lees alles over bloembollen in deze zogenaamde bloembollen special.

10 tips om je tuin winterklaar te maken

In de maand oktober hebben we deze tips voor u op een rijtje gezet. Wil je ze nog even nalezen? Klik dan hier

Hagen en bomen

Het blad zit nog steeds aan de hagen en bomen. Dat betekent dat ze nog niet gerooid en aangeplant kunnen worden. Pas als het blad een eind bruin is geworden cq is gevallen, dan is de sapstroom tot stilstand gekomen en kan de plant of boom uit de volle grond worden gerooid.
Als een boom in een pot is gekweekt, dan kan deze altijd worden aangeplant. Je hoeft dan niet te wachten tot het blad eraf is. Bomen in potten zie je vaak bij de tuincentra staan. Deze zijn wel ietsje duurder dan bomen die met kluit uit de volle grond worden gerooid.
Als je binnenkort een boom gaat aanplanten, bekijk dan even onze instructiefilm. Die duurt 1:20 minuut en geeft tips hoe je er voor kunt zorgen dat de boom de grootste kans van aangroeien heeft.

BLOEMBOLLEN SPECIAL

1. Het aanplanten van bloembollen

Voordat je de bloembollen gaat aanplanten, maak de grond eerst even goed los. Dat doe je bv door middel van spitten. Hierdoor zorg je er voor dat de grond het water goed doorlaat en de bol niet te lang in natte grond blijft zitten.
Grote bollen zoals die van de hyacint en narcis moeten rechtop in het plantgat worden gezet. De kleine bollen zoals die van de crocus kunnen gestrooid worden.

2. Wanneer kun je bloembollen aanplanten?

Hierbij wordt onderscheid gemaakt in voorjaarsbloeiende bloembollen en zomerbloeiende bloembollen.
– Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals narcissen, crocussen en tulpen kunnen vanaf september tot december worden aangeplant. Probeer dit wel te doen voor de vorst intreedt.
-Zomerbloeiende bloembollen zoals Calla, Dahlia, lelie kunnen in het voorjaar worden geplant. De kans op nachtvorst moet dan wel voorbij zijn. Dit kan dan tot het einde van mei. Tip, zomerbloeiende bloembollen houden van een zonnige plek in de tuin.

3. Hoe diep moet je bloembollen planten?

Dit kun je heel eenvoudig onthouden met de volgende vuistregel. De bol moet 2 x zo diep worden geplant dan de bol zelf hoog is. Voor bollen van bv de narcis en hyacint zal dat zo’n 15-20 cm diep zijn. De bollen van de crocus hoeven minder diep omdat die ook kleiner zijn. Die komen op een diepte van zo’n 10 cm.

4. Op welke afstand kun je de bloembollen het beste planten?

De afstand van de bollen is afhankelijk van het effect dat je wenst. Als je wilt dat er een dicht bloembed ontstaat kun je ze wat dichter bij elkaar planten.
In de regel worden de volgende afstanden gehanteerd:
– grote bollen ongeveer 12 cm tussenruimte
– kleine bollen ongeveer 5-7 cm tussenruimte

5. Watergeven

Na de aanplant moet je er voor zorgen dat de bollen direct voldoende vocht hebben. Geef na de aanplant dus meteen even water. De bollen worden dan gestimuleerd om wortels aan te maken. Hoe sneller dit gebeurt, hoe sneller de bollen bestand zijn tegen de koude en vorst.

6. De bollen zijn uitgebloeid, en nu?

Voor veel bollen geldt dat ze gewoon in de grond kunnen blijven nadat ze zijn uitgebloeid. Als je hiervoor kiest moet je de uitgebloeide bloemen met rust laten en het blad de gelegenheid geven om vanzelf af te sterven. Hierdoor krijgt de bol de kans om te herstellen van de bloei en zullen ze het jaar erop weer gaan bloeien.
Ook kun je er voor kiezen om de bollen uit de grond te halen en ze weg te gooien. Dan plant je in het volgende najaar gewoon weer nieuwe.

Een aantal voorjaarsbloeiers in de picture

Tulp ‘Ile de France’
Dit is een hele fraaie diep rode tulp die zo’n 50cm hoog wordt. De bloeitijd ligt rond april.

Tulip ‘Mata Hari’


Tulp ‘Mata Hari’

Een tulp die valt onder de categorie “Bijzondere tulpen”. De Matahari wordt 50cm hoog en bloeit in april-mei. Deze tulp heeft een bijzondere kleurschakering.

 


Narcis ‘Tete a Tete’

Dit is een kleine narcis die zo’n 25cm hoog wordt. Het is een vroege bloeier en zal in maart zijn mooie koppie laten zien.


Narcis ‘Recurvus’

Dit is een witte narcis met een mooie gekleurde kelk. Hij wordt zo’n 40cm hoog en bloeit in maart en april.

Allium Aflatunense
Een prachtige dieppaarse bloem die 80cm hoog wordt en bloeit in mei-juni.

Fritillaria Imp Rubra
Als je last hebt van mollen in de tuin, dan kan deze bloembol wel eens de oplossing zijn. Door zijn sterke geur verjaagt hij de mollen. De bloem wordt 90cm hoog en bloeit in mei-juni.

Mooie combinaties:

– Witte met paars gekleurde bloemen. Kies er wel voor dat ze ongeveer rond dezelfde tijd bloeien want dan komt de combinatie mooi tot zijn recht.
– Bonte mix door de gele narcissen te combineren met het blauwe druifje en roze hyacinten.

Bloembollen zijn in diverse tuincentra verkrijgbaar. Mocht je toch bloembollen willen bestellen bij de bollekweker, dan kan dat. Vraag bij ons de lijst aan en geef vervolgens je bestelling door. Wij zorgen dan dat ze worden besteld.

Workshop kerststuk maken

Op 12 en 13 december is er weer de workshop kerststuk maken. Dit jaar zal de workshop inclusief een winterbuffet zijn. Vrijdag 12 december is al helemaal volgeboekt. Op zaterdag 13 december zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Project van de maand

In Vianen hebben we afgelopen maand een voortuin aangelegd. Deze voortuin zal in het komende voorjaar uitgroeien tot een bloemrijke tuin. En natuurlijk hebben we ook in deze tuin diverse bloembollen verwerkt. De tuin is nog niet helemaal af want de haag kan pas ergens in november aangeplant worden vanwege het weer. Kijk hier voor een impressie.

Ik wens je veel tuinplezier. En bij vragen, bel ons, stel ze via Facebook of neem contact op.

Roy Bindels


Sfeerproduct van de maand

Het wordt weer vroeg donker. Daarom heb ik een leuke energiebewuste lamp voor buiten uitgezocht als product van de maand. De LED verlichting in de pot brandt op zonne-energie. Hij gaat ’s avonds van zelf aan. Heel gemakkelijk en sfeervol.
Verkrijgbaar in de kleuren paars, geel en blauw. Leuk cadeau voor sinterklaas of voor onder de kerstboom. Speciale feestdagenprijs: EUR 27,50.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen