Alles wat u moet weten over uw gazon en gazononderhoud

Het is weer zover. Maart, de maand van het gazon en gazononderhoud. En ook dit jaar zal de nieuwsbrief van maart in het teken staan van het gazon en het gazononderhoud. Het gazon is voor veel mensen een belangrijke plek in de tuin. Een plek om op te spelen, lekker op te liggen of om heerlijk over uit te kijken terwijl je op het terras zit. En hoe prettig zou het dan zijn dat het gazon er ook mooi uit ziet. En juist dat is het punt waar veel mensen ieder jaar weer mee te kampen hebben. Hoe krijg je dat gazon na de winterperiode weer in topconditie?
Ik ga je hier alles over vertellen. En niet alleen ons befaamde 5 stappenplan komt aan de orde, maar ook wat meer theorie over het gazon zodat je in staat bent zelf te beredeneren waarom het gazon erbij ligt zoals het erbij ligt. En hierna kun je zelf aan de slag.

Waarom groeit er mos in mijn gazon?

Mos krijgt kans in het gazon te groeien als de voorwaardes voor het groeien van gras niet aanwezig zijn. Hieronder leg ik u uit aan welke voorwaardes de bodem moet voldoen wil het gazon goed kunnen groeien.
1. De zuurgraad, pH waarde, moet tussen de 5,0 en 6,0 liggen.
2. De grond moet voldoende zuurstof bevatten, dus goed belucht zijn.
3. De bodem moet water doorlaten. Als er vlak onder het gazon een harde laag zit zal het gazon drassig blijven en niet goed dichtgroeien.
4. De bodem moet voldoende voedingsstoffen bevatten.
5. Het gazon heeft voldoende onderhoud nodig in het groeiseizoen.

Conclusie: mos heeft pas de kans als er niet aan bovenstaande groeivoorwaardes van het gazon wordt voldaan.

Kalk strooien, wel of niet?

Iets wat veel mensen standaard doen in het voorjaar is kalk strooien. Dit moet je nooit standaard doen. Het effect van kalken is dat de pH waarde van de grond wordt verhoogd. Als je dit jaar in jaar uit volhoudt zal de pH waarde van de bodem waarschijnlijk aan de hoge kant zijn (hoger dan 6,0).

Hoe meet ik de pH van de bodem?

In de tuincentra zijn testkitjes te koop om de pH van je bodem te meten. En we weten allemaal dat METEN = WETEN. Met deze kennis kan je nu de juiste actie ondernemen.

De pH waarde van mijn gazon is te hoog, en nu?

Uit de meting die je hebt verricht blijkt dat de pH groter is dan 6,0. Wat je nu kunt doen is starten met het strooien van turf. Turf is zuur en zal de pH waarde van de bodem gaan verlagen. Dit zal niet in 1 dag gebeuren. Hier gaat de nodige tijd overheen. Waarschijnlijk zul je dit het volgende jaar moeten herhalen. En als de pH echt hoog is, bv 8,0 of hoger dan zal het een aantal jaren duren. Natuurlijk zijn er andere opties, maar dan ben je op slopershoogte en ga je rigoreus aan de slag.

De pH waarde van mijn gazon is te laag, en nu?

Uit de meting die je hebt verricht blijkt dat de pH lager is dan 5,0. Wat je nu kunt doen is straten met het strooien van kalk. Kalk heeft een hoge pH en zal de pH van de bodem gaan verhogen.

Hoe krijg ik zuurstof in de bodem

Voordat je het gazon gaat aanleggen is het belangrijk om de ondergrond eerst los te maken. Hierdoor zal het water beter afgevoerd worden en komt er meer zuurstof in de bodem waardoor het gras beter kan groeien.
Hierna moet je jaarlijks verticuteren om de toplaag luchtig te houden. Als je ziet dat er wormen in de grond zitten, dan is dat een goed teken. De wormen woelen de grond enigszins om en de uitwerpselen van de wormen zijn weer een goede voedingsstof voor de grasplant.

Hoe krijg ik mijn gazon weer in topconditie?

De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan met ons 5 stappenplan. En vorig jaar heb ik het 5 stappenplan helemaal in beeld gebracht op foto en video. Daarom kan ik je dit jaar veel beeldmateriaal laten zien met de resultaten en hoe je het een en ander moet uitvoeren. Ik noem in deze nieuwsbrief alleen de stappen. Op onze website staat alles uitgebreid beschreven en kun je zelfs een filmpje bekijken.

Stap 1 Maaien
Stap 2 mos bestrijden
Stap 3 verticuteren
Stap 4 inzaaien kale plekken
Stap 5 bemesten

Bekijk hieronder eens de resultaten van het 5 stappenplan. Belangrijk is wel dat de bodem aan de groeivoorwaardes van gras voldoet. Deze voorwaardes heb ik hierboven beschreven. En bij dit gazon heb ik de gazonherstelkit  gebruikt met de langdurige meststof.

De voordelen van de langdurige meststof

  • 1 x bemesten in het seizoen
  • geen tijdelijke groeispurt
  • Veroorzaakt geen verbranding van het gazon
  • Voldoende voor 100m2

De resultaten

De beelden spreken voor zich. In 5 stappen en 5 weken naar een mooi gazon.

gazon onderhoud

Evenementen

20 t/m 22 maart Gartentraume Rheinberg
4 & 6 april Tuininspiratie route
11 april gratis workshop voorjaarsklaar maken van de tuin

Ik hoop dat je na het lezen van deze nieuwsbrief helemaal op de hoogte bent van gazononderhoud. Wil je toch nog meer informatie dan nodig ik je uit om je op te geven voor de gratis workshop voorjaars klaar maken van de tuin want daar ga ik hier ook over vertellen.

Roy Bindels

 

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen