Augustus, hoogzomermaand

Gek genoeg horen we wel vaker: “in juli en augustus hoef je niets aan de tuin te doen”… Bent u wel eens 4 weken met vakantie geweest terwijl u niemand had voor de tuin? Dan weet je wel dat de natuur JUIST in juli en augustus overvloedig tekeer kan gaan… beetje afhankelijk van het weer. Nu is het weer onvoorspelbaar met afwisselend regen, droogte, regen… In de zomermaanden groeit en bloeit alles volop, en wat gericht onderhoud kan dan juist geen kwaad.

Onkruid te lijf

Klinkt vast saai, maar onkruid wieden blijft geboden. Zelfs hanenpoten en hondsdraf krijg je klein door de kleine plantjes regelmatig weg te schoffelen, zodat de wortels geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Alleen Zevenblad moet u uitrieken (alle wortelstokjes in de grond verwijderen – helaas veel handwerk) om dit lastige spul effectief te lijf te gaan. Als u schoffelt bij droog weer (’s morgens) kunt u einde dag de uitgedroogde plantjes bijeenharken. Fluitje van een cent. Paardebloemen diep uitsteken (ook in het gazon) want de penwortel is taai!

Beregenen – vijver

Over regenval hebben we dit jaar niet te klagen, maar houd hooggelegen borders en kuipen en potten in de gaten. Een paar hete droge dagen en u mag weer beregenen! Aarde vochtig houden is het beste. Over water gesproken: op hete dagen verdampt vijverwater veel sneller dan u denkt. Om de paar dagen bijvullen, dan kan het verse water zich aanpassen aan het ‘oude water’ ten gunste van het evenwicht. De vissen waarderen dat. Kortom: vijverpeil hoog houden! Overtollige bladeren in de vijver die te groot zijn geworden, beschadigd of uitgebloeid zijn kunt u wegknippen, het voorkomt dat de bladeren zinken en gaan rotten op de bodem van de vijver. Algengroei is dan onvermijdelijk.

Heeft u druiven?

Druivenranken kunt u maar beter blijven snoeien, ook in de zomermaanden.  Hoe meer groeikracht naar de trosjes gaat (in plaats van naar nieuwe scheuten) des te groter en aromatischer worden de druiven.

Enkele tips c.q opmerkingen t.a.v. de zomersnoei:

 • De druif compact houden
 • De druiven kunnen door de lichtinval beter rijpen
 • Minder kans op schimmelziekten
 • Deze snoei kan dit jaar minder van toepassing zijn i.v.m. het te natte en relatief koude voorjaar, de druiven zijn niet zo rijk gaan groeien als andere jaren

Voorbeeld zomersnoei druiven

blog druif snoeien

 • Op plek 1 snoeit u, zodra er enkele bladeren voorbij de tros zijn gegroeid.
 • Op plek 2 snoeit u zodra de “dieven” (nieuwe scheuten) te groot worden.
 • Je laat telkens 1 blad aan de dief zitten.
 • Deze groeit weer opnieuw uit en dan knip je gewoon de dief terug op 1 blad.

Hagen, snoeivormen en naaldbomen snoeien

Snoei hagen voordat ze al te dikke nieuwe takken vormen. Dat is alleen maar lastiger snoeien later in de toekomst. Probeer uw haag op hetzelfde ‘oude’ hout te snoeien van het jaar ervoor. Dit voorkomt dat de haag elk jaar breder wordt.  Uw haag blijft dan ook fijner van structuur. Ook mooi! Zorg voor scherp gereedschap, dat geeft mooie schone snedes. Kies een wat minder hete dag uit om met de heggenschaar langs Taxus, Buxus, Lonicera en naaldbomen te lopen om verbranding te voorkomen. Dit levert na verloop van tijd een mooie dichte haag of snoeivorm op met fijne takken. Streef ernaar, coniferen niet na augustus te snoeien want dit kan ten koste gaan van de winterhardheid. Klimhortensia kunt u na de bloei terugsnoeien tegen de muur aan, anders wordt deze plant topzwaar en komt hij naar voren en dat willen we niet. Toch?

Last but not least…

Zeker goed bemeste gazons groeien uitbundig na zoveel regenval. Blijf maaien, maar niet te kort, aan de wat langere kant zelfs, het liefst in deze groeizame periode 1 à 2 keer per week. Als men enkele weken op vakantie is geweest dan de eerste keer wat langer maaien en een paar dagen erna op de ‘oude’ hoogte maaien. Graskanten regelmatig afsteken, oogt mooi strak tegen bestrating of borders aan…

Weerspreuken (oude volkswijsheden):

 • Geeft augustus niet veel regen, maar wel veel zonneschijn, dan krijgen we zeker goede wijn.
 • Als augustus zonder regen henen gaat, zal men zien dat de koe mager voor de kribbe staat.
 • Augustus eerste week heet en laf, ziet men veel winterse sneeuw, wacht maar af.
 • Noordenwind in augustus opgestaan, brengt standvastig weder aan.

Over de maand augustus
Augustus (ook wel oogstmaand) is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar de Griekse keizer Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus), neef van Julius Caesar.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen