Beplantingsplan voor de kleine tuin

Hoe heerlijk zou het zijn als je binnenkort in je eigen tuin kan zitten te genieten van je eigen ontworpen border? Planten, bloemen, vlinders, de geuren en de kleuren. Allemaal zoals je het zelf hebt bedacht.

Om je eigen beplantinsplan voor je tuin te maken heb je kennis nodig. Kennis van de planten, van de bodem, van de aanplant en verzorging en nog veel meer. De basiskennis die je in ieder geval moet hebben zal ik je hier geven. Deze tips zijn met name gericht op de kleine tuin. En met een kleine tuin bedoel ik een tuin met een oppervlakte tot maximaal 100m2. Natuurlijk werken deze tips ook voor grotere tuinen.

Beplantingsplan; Plattegrond van de tuin

Alles begint met het maken van een plattegrond van je tuin. Start met het inmeten van je tuin en zet deze op papier. Zorg dat de tekening op schaal is. Teken de woning in met de ramen en deuren, de grenzen van je tuin en de elementen die behouden blijven in de tuin zoals bestaande hagen, tuinhuis, bestrating e.d.. Als je echt alleen 1 plantenborder hebt, dan is het voldoende om de afmetingen van de border op schaal op papier te zetten.
Teken ook de noordpijl in. Dit is een pijl die naar het noorden wijst zodat voor iedereen duidelijk is waar de zon opkomt en waar deze weer ondergaat ten opzichte van de tuin. Dit is de basis voor het beplantingsplan.

Beplantingsplan; Bodem

Niet alle planten groeien op iedere grondsoort. Daarom is het van belang om te weten op welke grondsoort je de beplanting gaat aanbrengen. Zand, klei, veen, löss. Daarnaast is het van belang om te weten welke zuurgraad de bodem heeft, of de bodem het water goed doorlaat en of de bodem veel voeding bevat of niet. Deze elementen zijn van belang omdat deze bepalend zijn voor het werk dat er eventueel nog uitgevoerd moet worden om de grond te verbeteren. De kwaliteit van de bodem bepaalt uiteindelijk de mate waarin de beplanting gaat aanslaan en hoe lang deze mooi blijft.

Beplantingsplan; Orientatie op vormen

Voordat u kunt starten met het selecteren van planten voor uw beplantingsplan is het nodig dat u weet welke stijl u mooi vindt. Welke kleuren spreken u aan, welke vormen van bloemen vindt u mooi. Er zijn namelijk verschillende soorten vormen. Denk aan aarvorm, bolvorm, pluimen, transparantie en schermen.

 

Beplantingsplan; Orientatie op kleuren

Welke kleuren vindt u mooi? En vooral ook welke kleuren vindt u niet mooi. Houdt u van diverse kleuren of toch meer van een kleurstijl zoals koel of warm. Maak van te voren een moodboard met daarin de kleuren die u aanspreken. Op internet zijn zeer veel afbeeldingen te vinden van plantenborders. Dit maakt de selectie later een stuk gemakkelijker.

Beplantingsplan; Sierwaarde van bladeren

Denk bij het ontwerpen van je border niet alleen aan bloemen. Er zijn ook heel veel planten die een grote sierwaarde hebben vanwege hun blad. De vorm, de textuur, de kleur van het blad. Allemaal elementen die niet vergeten mogen worden in het beplantingsplan.

Beplantingsplan; Geordende beplanting of heerlijk wild?

De manier van aanplanten, groeperen is bepalend voor de uitstraling die er uiteindelijk zal ontstaan. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan vakkenbeplanting. Daarbij moet u denken aan 1 border, een vak waar alleen maar één soort plant in staat. Bijvoorbeeld allemaal Lavendula’s. Ook kunt u gaan groeperen. Dan verdeelt u de border in diverse vakken (meestal organische vormen) en zet u de diverse planten bij elkaar.
Als u van wild houdt, dan gaat u de beplanting ogenschijnlijk ongeordend plaatsen. Om toch rust te bewaren zal er een herhaling in de beplanting aangebracht moeten worden. U gaat dan telkens een bepaalde samenstelling van planten herhalen. Dit wordt steeds belangrijker naarmate de border groter wordt.

Beplantingsplan; Intekenen vormen

Als u de bovenstaande stappen heeft doorlopen, dan heeft u nu een beeld gekregen van hoe uw border eruit zou moeten zien. U kunt nu starten met het intekenen van de gebieden in uw plattegrond. Hierna kleurt u ieder gebied in. U geeft het vakje de kleur die u wenst. U hoeft nu nog niet de plant erbij te zoeken. Maar u heeft wel een idee van de kleur, de vorm en de hoogte.  Zet deze informatie er allemaal bij. Tip: geef ieder gebied een nummer. U kunt dan op een ander papier het beplantingsplan uitschrijven per nummer.

Beplantingsplan; Het groene geraamte

Het groene geraamte is niets meer of minder dan de beplanting die het hele jaar door groen blijft. Wellicht vindt u het belangrijk dat uw border er ook in de winter groen uitziet. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Een border zonder groen geraamte kan ook in de winter heel mooi zijn en zijn charme hebben. Denk daarbij aan de Miscanthus. Deze heeft een grote sierwaarde in de winter door zijn pluimen. Maar het geheel ziet er bruin uit. En toch kan dat mooi zijn.
Wilt u onverhoopt een groen geraamte, teken dan die gebieden in waar u groenblijvers wilt hebben. Vaak kan dat ook een groene haag zijn. Of een aantal groenblijvende heesters.

Beplantingsplan; Bloembollen

Heeft u ook nagedacht over bloembollen? In het voorjaar krijgt u daardoor al heel snel kleur in uw border. En denk niet alleen aan voorjaarsbloeiende bloembollen, maar ook aan zomerbloeiende bloembollen. Als u meer over bloembollen wilt weten klikt u op deze link. De bloembollen kunnen heel goed opgenomen worden in het beplantingsplan.

Beplantingsplan; Selecteren van de beplanting

En nu gaat het echte werk beginnen. U heeft tot dusver hard gewerkt aan een plan. En nu is de tijd daar gekomen om de planten te gaan selecteren bij de door u aangegeven criteria bij uw beplantingsplan. En dit is waar meestal het probleem zit. Waar vindt u nu een overzicht waar deze criteria heel overzichtelijk staan opgenomen en waar u gemakkelijk uit kunt selecteren. Op deze link vindt u een overzicht van heel veel vaste planten. Hier heeft u wel iets aan als u uw beplantingsplan compleet gaat maken.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen