Biologisch gazononderhoud, in 5 simpele stappen
In het voorjaar begint het bij iedereen weer te kriebelen. En vooral bij de mensen die een gazon hebben. Jarenlang hebben wij als hoveniersbedrijf het 5-stappenplan gepredikt. Dit plan werkte...
In het voorjaar begint het bij iedereen weer te kriebelen. En vooral bij de mensen die een gazon hebben. Jarenlang hebben wij als hoveniersbedrijf het 5-stappenplan gepredikt. Dit plan werkte uitstekend. Maar er is een andere tijd aangebroken. De tijd dat we ook in onze eigen tuinen verantwoord om moeten gaan met het gazononderhoud. Biologisch gazononderhoud om precies te zijn.
Door voortschrijdend inzicht en onze bewuste keuze om het professionele tuinonderhoud om te turnen naar biologisch tuinonderhoud, moest ook het 5-stappenplan van het gazon geüpdate worden naar de biologische versie. En we denken een mooi stappenplan opgezet te hebben met producten die 100% biologisch en plantaardig zijn. Dit is beter voor het milieu én voor uw tuin. Met name op de lange termijn. Biologisch gazononderhoud is nu ook voor u bereikbaar.
Voorheen begonnen we met het strooien van een mosbestrijder. Dit is een ijzersulfaat dat het mos afdoodde. Het jaarlijks toepassen van ijzersulfaat heeft een negatief effect op de bodem. Het dood namelijk de nuttige composteringsbacteriën die in de bodem aanwezig zijn.
Daarom hebben we ons afgevraagd of het eigenlijk wel nodig is om dit te gebruiken. Het mos laat zich immers ook zonder dat het is afgedood, verwijderen. En met hetzelfde gemak. Daarom is het gebruik van ijzersulfaat verwijderd uit het stappenplan.
Het grote voordeel hiervan is dat je nu het 5-stappenplan op 1 dag kunt uitvoeren en niet meer hoeft te wachten. Een ander voordeel is dat de gazonherstelkit goedkoper is geworden. Ja u leest het goed. U bent verantwoord bezig en het kost u ook nog eens minder geld. Een win-win situatie voor iedereen.
Maai het gazon eerst een keertje met je maaier in de hoogste stand.
Verticuteer het gazon. Dit doe je 2 keer. En de 2de keer verticuteer je haaks op de richting van de eerste keer. Verwijder het losgekomen mos direct na de 1ste keer en daarna ook na de 2de keer.
Zaai de kale plekken in die zijn ontstaan na het verticuteren. Heeft u een gazon dat veel in de schaduw ligt, zaai dan door met het speciale shadow graszaad.
Nu ga je beginnen met het toevoegen van bodembiologie. De bodembiologie bestaat uit 2 stoffen. Stof 1 is bedoeld om de opname van de meststoffen te verbeteren. En stof 2 is bedoeld om de ontwikkeling van haarwortels te stimuleren. Beide stoffen verbeteren dus de bodembiologie en zijn allebei nodig om er voor te zorgen dat de grasplant de meststoffen die in de bodem aanwezig zijn beter kan opnemen.
Nu ga je de plantaardige meststof toedienen. Deze biologische meststof is van plantaardige origine en staat geregistreerd als bio meststof door de FIBL en de Soil.
Wilt u ook beginnen aan het biologisch gazononderhoud? Dan is de biologische gazonherstelkit bij ons verkrijgbaar en bestaat uit:
1 emmer graszaad, speelgazon (100m2), wilt u shadow graszaad, vraag dit even expliciet.
1 emmer opnameverbeteraar (100m2)
1 emmer haarwortelstimulator (100m2)
1 emmer plantaardige meststof (100m2)
Wilt u zo’n biologische gazonherstelkit komen halen? Stuur ons dan even een mail met uw bestelling. En geef ook aan of u speelgazon wilt of shadow graszaad. Wij zorgen dan dat de herstelkit voor u klaar staat. info@bindelstuinen.nl of bel ons even 0485-361523
Bent u in de gelukkige omstandigheid dat u het gazon opnieuw gaat aanleggen? Dan adviseren wij om voor het leggen van de grasmat eerst mycorrhiza’s te gebruiken. Dit is een stof die er voor zorgt dat er een heel schimmelnetwerk onder het gazon gaat ontstaan. Met dit netwerk is het gazon veel beter in staat voedingsstoffen en water op te nemen uit de bodem. Uw gazon wordt vele malen sterker en u hoeft minder water te geven.
Neem contact met ons op als u overweegt dit te gaan toepassen. U doet uzelf en het gazon er in ieder geval een groot plezier mee.
Als u meer informatie wilt over de achtergrond van deze aanpak, kijk dan dit filmpje eens. https://vimeo.com/245906217. Het gaat over de bodem als levend organisme en laat zien hoe de gezondheid van de bodem hersteld kan worden. Ook geeft het filmpje goed inzicht in het effect van het jarenlang toepassen van niet organische meststoffen die vaak als doel hebben het opjagen van het gewas. Ook geeft het informatie over de biologische aanpak. Een plant kan pas sterk en vitaal worden als hij in het juiste bodemleven staat en de middelen heeft om de voedingsstoffen op te nemen. En dat geldt dus ook voor een grasplant.
In het voorjaar begint het bij iedereen weer te kriebelen. En vooral bij de mensen die een gazon hebben. Jarenlang hebben wij als hoveniersbedrijf het 5-stappenplan gepredikt. Dit plan werkte...
Een olijfboom kan prima in het Nederlandse klimaat standhouden. In de winter heeft hij daar soms wel wat hulp bij nodig. En dan met name als het langdurig koud is. Een enkele nachtvorst is geen enkel...
Wilt u graag een onderhoudsvriendelijke tuin? Maar wordt u een beetje somber bij de gedachte aan straatwerk en grind? Dan heb ik goed nieuws voor u. Want een onderhoudsvriendelijke tuin kan ook groen...