December, het is winter in de tuin

Mocht u denken dat uw geliefde tuin in december geen aandacht nodig heeft, help ik u graag even uit de droom: alles wat u  nu (goed) doet, levert u ’t volgend seizoen minder werk én meer plezier op – lees maar verder! Ditmaal schrijf ik onze blog maar eens met bullet points – ik hoor graag of dat lekker leest voor u!

Kleine ‘vergeet-mij-nietjes’

  • Buitenkranen aftappen – wie ooit midwinter een gescheurde leiding opliep weet waarom we dit hier schrijven; je kunt lang dweilen met de kraan open na de dooi…
  • Heeft u een beregeningsinstallatie? Even doorblazen met lucht – en geef de pomp gelijk een onderhoudsbeurt!
  • Nóg zo’n fijn klusje: loop schuttingschermen na, en herstel ze waar nodig. Ontgroenen adviseer ik pas in de lente!
  • Dan een leuk klusje: maak (of koop) vogel(voer)taarten en help de vogels de winter door. Hier een link naar een recept voor het maken van zo’n creatieve vogeltaart.

Tuinonderhoud, het echte werk…

  • Snoei vóór januari Juglans (noot), Betula (berk) en Acer (esdoorn) om bloeden te voorkomen (de sapstroom komt al in januari op gang)
  • Bloembollen planten kan nog steeds, in niet-bevroren aarde (zie ook onze november blog)
  • Snoeihout van coniferen is heel goed bruikbaar om vorstgevoelige planten te beschermen; ook als kerstdecoratie en ingrediënt voor kerststukjes erg leuk, net als Cornus (rode en gele kornoelje), Skimmia, Ilex (hulst), Hedera (klimop) , Thuja (conifeer) en Rosa (rozenbottels)
  • snoei nu uw Vitis (druif). Knip de zijtakken van de hoofdaders boven het derde oog af
  • snoei uw Ribes (bessenstruik). Verjongingssnoei toepassen. Dat betekent het verwijderen van oude takken uit deze heester tot aan de grond.
  • snoei Rosa (roos) niet te kort, vanaf de grond circa 5 á 7 ogen om invriezen te voorkomen
  • Snoei uw Lavandula (lavendel) vooral NIET. Dit, om invriezen te voorkomen; pas in het voorjaar mag u snoeien, tot iets boven de grond. In de blog van het voorjaar geven wij hier een instructie over.
  • Verplant bladverliezende bomen zolang en als het niet vriest .
  • Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver via een luchtpomp; dit kan ook als uw vijver in het beginstadium is van dichtvriezen, door (behoedzaam) een wak te maken en daar een bundel stro in te plaatsen (vastklemmen). Mocht u vijver dan toch al helemaal zijn dichtgevroren dan adviseer ik u om een pan te pakken en deze te vullen met heet water. Deze zet u vervolgens op het ijs en smelt u er een gat in. Zet hier dan een bundel stro in of plaats alsnog een luchtpomp. Ga NOOIT hakken in het ijs. Vissen kunnen hierdoor beschadigingen aan hun zwemblaas oplopen en de vijverconstructie kan beschadigen.

Leuke klussen en klusjes

  • Openhaardhout zagen! Daar word je lekker warm van en het is een heerlijk alternatief voor trimmen – stookt u wel eens hout in een buitenkachel? Gezellig!
  • U kunt uw beplanting afharden met wintermeststof met z.g. ‘open’ weer – beplanting blijft actief bij zonlicht, komt dan sterker de winter door, wat een betere uitgangspositie in het voorjaar oplevert

  • Blijf vooral blad ruimen. Onder rozen voorkomt dit sterroetdauw, bij Catalpa (trompetboom) voorkomt dit verticillium (een verwelkingsziekte)
  • Vergeet niet uw tuingereedschap onder handen te nemen. Schoonmaken, slijpen, invetten… werkt heerlijk a.s. seizoen!

Kortom, als tuinliefhebber en/of buitenlucht liefhebber kunt u uw lol op!

Wij hoveniers doen vooral wat snoeiwerk, klein onderhoud en voorbereiden van ontwerpen van nieuwe tuinen die we vanaf maart weer gaan realiseren!

Mocht u zin hebben in brainstormen over uw tuin in 2013… we hebben er nú volop tijd voor.


Ik wil u vragen eens een bezoek te brengen op onze Facebook pagina van Bindels Tuinen. U vind hier diverse foto-albums van onze lopende en gerealiseerde projecten. Als u ons ‘leuk’ vindt dan waardeer ik dat ten zeerste en u blijft vervolgens de hele week door op de hoogte van nieuwe tips en tricks die op dat moment ter zake doen.

 

’n Hele fijne tijd toegewenst, succes met en plezier in uw tuin!

Hartelijke groet,

Roy Bindels

 

December (ook wel: wintermaand, kerstmaand, donkere maand) is de twaalfde en laatste maand van het jaar op de gregoriaanse kalender en telt 31 dagen. De naam komt van het Latijnse woord voor ’tien’, decem. December was oorspronkelijk de tiende maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon. December valt op het noordelijk halfrond voor twee derde in de herfst en voor een derde in de winter. Op het zuidelijk halfrond zijn dat respectievelijk de lente en de zomer.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen