Duurzame houtsoorten als alternatief voor hardhout

Steeds vaker krijg ik de vraag welke alternatieven er zijn voor tropisch hardhout. Duurzame houtsoorten die op verantwoorde wijze zijn geteelt en bewerkt voor gebruik als bijvoorbeeld vlonderplank.  Graag breng ik een aantal alternatieven onder de aandacht. En eerst zal ik uitleggen wat ik versta onder duurzaam.

Wat betekent duurzaam?

De manier waarop het woord duurzaam wordt gebruikt in de hoveniersbranche kan  verschillende betekenissen hebben. Duurzaam kan betekenen dat iets heel lang meegaat. Maar het woord duurzaam wordt ook gebruikt als we het hebben over ecologisch verantwoorde producten. En daar zit een belangrijk verschil. Want als een product duurzaam is in de zin van dat het lang meegaat, wil dat nog helemaal niet zeggen dat het product ook op een verantwoorde wijze tot stand is gekomen. Denk daarbij aan het typische hardhout. Om hardhouten planken te krijgen worden er in tropische bossen veel bomen gekapt. Dit lijdt tot ontbossing met allerlei grondverschuivingen tot gevolg tijdens hevige regenval. Nadat een boom opnieuw is aangeplant duurt het vervolgens tientallen jaren voordat deze weer de grootte heeft van de gekapte boom.

Als we kijken naar de manier waarop de levensduur van hout wordt uitgedrukt, dan spreken we over duurzaamheidsklasses. Iedere houtsoort wordt in een duurzaamheidsklasse ingedeeld. Deze duurzaamheidsklassen varieren tussen 1 en 5. Hieronder kun je zien welke levensduur je mag verwachten van een bepaalde klasse.

Duurzaamheidsklasse

Klasse             duurzaamheid                      levensduur

1                     zeer duurzaam                      +25 jaar
2                     duurzaam                              15-25 jaar
3                     voldoende/matig                    10-15 jaar
4                     weinig duurzaam                    5-10 jaar
5                     zeer weinig dz                       <5 jaar

 

In deze blog belicht ik 4 relatief nieuwe houtsoorten die lang meegaan EN op verantwoorde wijze zijn geproduceerd. Duurzame houtsoorten die uitstekend gebruikt kunnen worden voor een prachtige vlonder. Deze duurzame houtsoorten hebben allemaal de duurzaamheidsklasse 1 en zijn een prima alternatief voor het traditionele hardhout.

Als ik hieronder het woord duurzaam gebruik bedoel ik dus dat het hout een hoge levensduur heeft EN verantwoord tot stand is gekomen.

Kokoshout

Kokoshout wordt gemaakt van de kokospalm. De kokospalm levert de welbekende kokosnoten. Als de kokospalm na tientallen jaren zijn productie verminderd, dan is de boom aan het einde van zijn levensduur gekomen en wordt de boom gekapt. Vroeger werden deze gekapte bomen nergens voor gebruikt. Totdat men erachter kwam dat het hout heel goed gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld terrasplanken. Op deze manier wordt afval toch hergebruikt en het hout heeft ook nog eens een hele hoge levensduur. Duurzaamheidsklasse 1. Kokoshout is door NL Greenlabel gecertificeerd met het label A.

Kokoshout behoort daarom tot één van de duurzame houtsoorten.

 

Thermisch Essen

Essen is van nature een houtsoort dat alleen geschikt is voor binnen gebruik. Door het essen op een bepaalde manier te verhitten neemt de levensduur enorm toe. Hierdoor bereikt het hout een duurzaamheidsklasse 1 waardoor het zeer geschikt is voor buiten. De hittebehandeling is een proces zonder chemische toevoegingen en dus zeer milieuvriendelijk.

 

Bamboe

Bamboe is een zeer snel groeiend gewas. In zo’n 4-5 jaar is een bamboeplant al groot genoeg om verwerkt te worden tot houten planken. In deze levensduur heeft de plant meer CO2 opgenomen dan dat het kost om de plant te verwerken tot planken. Deze houtsoort is naast dat het een duurzaamheidsklasse van 1 heeft ook het meest milieuvriendelijke alternatief voor hardhout. Daarom is het ook voorzien van NL Greenlabel A.

 

Accoya

Dit hout wordt gemaakt van snel groeiende houtsoorten zoals dennenhout. Hierna krijgt het hout een speciale behandeling. Het zogenaamde acetylatie proces. Door te acetyleren met azijnzuurhydride verkrijgt het hout zijn hoge duurzaamheid. Dit is een proces waarbij geen chemische stoffen worden gebruikt.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen