Echt gras, kunstgras of een robotmaaier. Wat kies jij?

De vakantie is voor vele van jullie alweer voorbij. Wij hopen dat jullie ervan hebben genoten. Met name tijdens vakanties komen veel mensen erachter wat ze eigenlijk verlangen van hun tuin. Dat komt omdat er toch onderhoud gepleegd moet worden en dat is niet altijd mogelijk omdat men op vakantie is. Of je hebt er geen zin in omdat het net zo’n lekkere luie dag is waarop je liever in je tuin geniet dan dat je erin werkt.
Daarom heb ik deze keer een stuk geschreven over het gemakkelijker maken van het tuinonderhoud en dan met name het geliefde grasveld. En dit betekent niet automatisch dat je voor kunstgras moet kiezen. Nee, er is nog een andere oplossing. En dat is een oplossing voor iedereen die écht houdt van de geur van pas gemaaid gras.

Uiteraard vind je ook deze keer weer een opsomming van het tuinonderhoud in de maand September. En daar starten we de blog mee.

Hagen snoeien

Deze maand is het nog heel goed mogelijk om je haag te snoeien. Als je de haag al in juni hebt gesnoeid, dan zul je zien dat er alweer wat groen extra aan is gegroeid. Dit noemen we de tweede groei van het seizoen. Deze is weliswaar wat minder dan de eerste groei, maar toch kan dit er onverzorgd uitzien.
Iedereen die graag nog een strakke haag wil, pak je snoeischaar en ga aan de slag. In September kun je deze nog prima snoeien zonder dat je bang hoeft te zijn voor vorst e.d. En als je nu snoeit, gaat de haag ook mooi strak de winter in. En als deze in het voorjaar weer blad krijgt, ziet deze er ook mooi uit.

Buxus snoeien

Buxus snoeien kun je nu ook nog doen. Als je de buxus gaat snoeien terwijl de zon hoog aan de hemel staat en het is warm, loop je kans op verbranding. Dat is iets waar vele van jullie wel eens van hebben gehoord. Maar wat is dat nu?
Als je start met buxus snoeien, dan zullen de bladeren die zich aan het oppervlak bevinden, beschadigen. Op de plek van de beschadiging daar is het blad vochtig en door de inwerking van de zon zal dit snel opdrogen. Er ontstaat dan een klein bruin randje. Dit is niet schadelijk voor de plant. Want als de buxus weer verder groeit zullen er nieuwe bladeren worden aangemaakt en de bruine randjes verdwijnen. Het is alleen tijdelijk niet zo mooi.
Als je de kans hebt om het beter te plannen dan kun je dit het beste doen tijdens wat bewolkt weer. Maar let op, dit is geen must! Dus buxus snoeien kun je nog de hele maand.

Buxusmot

De afgelopen tijd staat het onderwerp buxusmot erg in de belangstelling. Daarom wil ik daar nu ook wat aandacht aan geven. Met name de rupsen van de buxusmot richten de schade aan. Ze eten namelijk aan de blaadjes van de buxus waarna alleen het geraamte van het blad overblijft. Uiteindelijk resulteert dit in een buxus met kale plekken.
Er is een aantal mogelijkheden om dit tegen te gaan.
1. je kunt er tegen spuiten.
2. Je kunt de buxus verwijderen
3. Preventief tijdens het ontwerp van de tuin: je kunt ipv een buxus een Ilex crenata toepassen. Dit is een ‘look a like’ en niet gevoelig voor ziektes zoals de buxus wel is. Denk bv. ook aan de buxusschimmel.

Gazon

Het gazon kan gewoon gemaaid blijven worden. Ik adviseer om niet meer te bemesten. Wacht tot het najaar en dan kun je een wintermeststof toepassen. Als je nu nog gaat bemesten ben ik bang dat er nog te veel groei in het gras zit als de nachtvorst gaat starten.
Is je gras geel? Dan kan daar nog wel wat aan gedaan worden. Ik heb een korrel die je kunt strooien en die werkt alleen op de kleur van het gras en voegt geen groei toe.
Als je hier interesse in hebt, stuur me even een mailtje en dan kan ik  een hoeveelheid voor je voorbereiden zodat je deze kunt komen ophalen in Oeffelt.


Gras, kunstgras of een robotmaaier, wat kies jij?

We krijgen regelmatig mensen in onze inspiratie tuin die graag gras willen maar dan onderhoudvriendelijk. Vaak wordt er dan gedacht dat de enige oplossing kunstgras is. Maar ik wil je in dit stuk ook een andere mogelijkheid laten zien die kostentechnisch helemaal niet zo duur is als je wellicht denkt.
Heb je wel eens aan een robotmaaier gedacht? Terwijl je aan het werk bent, lekker in de tuin zit of iets anders aan het doen bent, maait deze automatische grasmaaier je gazon. Dagelijks maakt deze maaier z’n rondje. De kwaliteit van je gras gaat aanzienlijk vooruit. De dichtheid van de grasplant neemt toe en de kans op mos neemt af. Ideaal.
Als je overweegt je gazon onderhoudsvriendelijk te maken dan heb ik een handige vuistregel. Al vanaf een oppervlakte van 25m2 is het voordeliger om een robotmaaier te installeren dan dat je kunstgras laat leggen. Ik ga hierbij uit van een normale kwaliteit kunstgras en een normale kwaliteit robotmaaier (www.husqvarna.com) en alles aangelegd door de hovenier.
Het maakt niet uit als er een pad door je gazon ligt, zolang het pad maar op dezelfde hoogte ligt als je gras.
Kijk eens naar deze robotmaaier die bij een klant van ons het gazon bijhoudt.

Wil je meer informatie? Mail me dan even of bel naar 0485-361523.

Inspiratie tuin

Onze inspiratie tuin is deze maand nog standaard geopend op vrijdagen en zaterdag van 9:00 – 16:00. Daarna breekt er weer een rustige periode aan en kun je alleen op afspraak terecht in onze inspiratie tuin.

Natuurwandeling met de hond op zaterdag 3 oktober

Na het succes van vorig jaar organiseren wij dit jaar ook weer een natuurwandeling met de hond. Voor de liefhebbers is er naderhand een barbeque. De natuurwandeling zal op zaterdag 3 oktober 2015 plaatsvinden.

Tuin van de maand

Deze maand heb ik weer een mooie fotoreportage laten maken van een tuin die we in het voorjaar hebben aangelegd. De klant wilde graag een overkapping, een tuinhuis, een voliere, een vijver en veel groen. Dat heeft geresulteerd in een prachtige lounge tuin. We hebben er veel werk aan gehad want de grond bestond uit knoepie harde klei. En geen Oeffeltse klei in dit geval.

Ik wens iedereen, ook namens alle medewerkers van Bindels Tuinen, veel tuinplezier en geniet van de herfsttijd die komen gaat.

Roy Bindels

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen