Februari, een overgangsmaand

Op het moment dat deze blog de deur uit gaat zijn we allemaal alweer verrast door een laag sneeuw. En daarom blijft februari toch een beetje een wonderlijke maand… maar er is wél werk aan de winkel voor tuinliefhebbers!

In februari komt de sapstroom weer op gang. Een heerlijke maand om de tuin in te gaan en te genieten. Er is volop kleur in de tuin, en aan het eind van deze maand zien we vaak al vroege bloembollen bloeien. Voor wie popelt om aan de slag te gaan, hier onze tips en adviezen:

 • Verwijder onkruid in borders en gazons, nu het nog te overzien is
 • Bemest de border, heesters en vooral uw rozen met bijvoorbeeld gedroogde koemest(korrels)
 • Bind klimplanten opnieuw op of leid hen
 • Verbeter uw grond door mulch (half verteerd organisch materiaal) of een hoogwaardig compost door de bovengrond te harken of spitten
 • Verwijder takken en gevallen blad (van het gazon!)
 • Bomen, heesters en struiken kunnen geplant en verplant worden mits het niet vriest.
 • Bemest borders en gazon. In onze webshop vindt u een keur aan professionele meststoffen die hééél lang werken
 • (Fruit)struiken en bomen kunnen ook deze maand gesnoeid worden, mits het niet vriest
 • Geef kuipplanten (met mate) water, en/of verpot ze indien nodig
 • Zet binnen overwinterende kuipplanten wat warmer en meer in het licht
 • Verwijder de uitgebloeide bloemen van winterbloeiers
 • Plant uitgebloeide bollen uit potten als het vorstvrij is, zonder het groen af te knippen
 • Potten vol bloeiende narcissen, violen, en blauwe druifjes zorgen direct voor een kleurrijk geheel (mocht het nog hard gaan vriezen zet ze dan even binnen) – houd ze vochtig

Nieuws en actueel

De hoveniersagenda loopt al weer heel snel vol:  mocht u overwegen om nog vóór de zomer wat aan uw tuin te laten doen, laten we dan even vrijblijvend babbelen om te kijken wat u wilt, of wat nodig is. U bent welkom in Oeffelt, maar we komen bij voorkeur ter plaatse polshoogte nemen.

Inspiratietuin fase 2 draait volop!

Wie ons volgt op Facebook ziet bijna dagelijks hoe we vorderen: de fundering van ons ’tuinhuis’ is al klaar, en de leverancier heeft ons huis, dat straks midden in de inspiratietuin wordt gebouwd, al bijna klaar. Benieuwd? Volg ons op Facebook, like en deel ons – reuzebedankt!

Workshop paasstukjes maken 23 maart ’13

Op 23 maart hebben we weer een workshop. Deze keer een workshop paasstukjes maken onder leiding van topbloemiste Bloemen van Brigitte. We hopen dat u zich net zoals met de andere workshops weer massaal gaat opgeven.

Webwinkel bindelsbuitenleven.nl gereed

En wie gek is op exclusieve, trendy, gekke, mooie en eye catchy meubelen, decoratie, parasols, decoratie, design kuipen en potten in de tuin of in de serre zal in onze nieuwe webwinkel niet uitgekeken raken.
In onze inspiratietuin te Oeffelt kunt u zo’n beetje alles bekijken, voelen, testen en ervaren… in de rust en stilte van deze schitterend aangelegde showtuin… Interesse? Ga naar www.bindelsbuitenleven.nl en laat u verrassen!

Voor een persoonlijk bezoek, met alle privacy van dien belt u ons even, of meld u zich hier aan.

Wat ons betreft tot spoedig ziens of horens!

Mede namens mijn team, Roy Bindels

De maand februari – ooit bestond die niet…
Februari (ook wel: sprokkelmaand, schrikkelmaand, kortemaand, slijkmaand, regenmaand) is de tweede maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 28 dagen in gewone jaren, en 29 dagen in schrikkeljaren. 30 februari is in de geschiedenis drie keer voorgekomen. Februari is genoemd naar de Romeinse god Februus, de god van de purificatie/onderwereld. Bij de oude Romeinen was februari de maand van de grote reiniging en boetedoening (de februa). In de oudste Romeinse kalender, die tien maanden telde, kwam februari niet voor. Toen het jaar werd verdeeld in twaalf maanden (onder koning Numa Pompilius), werd de laatste maand februaris gedoopt. Het jaar begon dus met maart.

 

Schrikkeldag
De schrikkeldag verrekende men logischerwijze aan het einde van het jaar, dus aan het eind van februari. Pas in het jaar 456 werd januari de eerste en februari de tweede maand, de schrikkeldag bleef nu ten bate van de tweede maand komen. Januari en februari zijn de laatste twee maanden die aan de kalender werden toegevoegd, aangezien de Romeinen de winter als een maandloze periode zagen.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen