Gaultheria procumbens, Bergthee

De Gaultheria procumbens is een aanwinst voor uw najaars/wintertuin. Met zijn typische rode bessen is deze plant ook erg gewild tijdens de kerstperiode. En vanwege zijn mooie compacte vorm en langzame groei een ideale en zeer onderhoudsvriendelijke plant. Daarom hebben wij de Gaultheria als plant van de maand bestempeld.

Gaultheria

Eigenschappen

De plant bloeit in juni/juli met kleine witte tot licht roze bloemen. Daarna zullen de bessen zich gaan ontwikkelen. Dit gebeurt vanaf augustus en de plant zal de bessen dragen tot het voorjaar. De vogels zijn er wel dol op. Dus als je geen bessen meer hebt, dan is de kans groot dat ze door de vogels zijn opgepeuzeld.
De Gaultheria is een groenblijvende plant. De bladeren verkleuren in  de herfst naar rood/paars.
Als bodembedekker is de plant heel goed in te zetten. De plant zal ongeveer 15 cm breed worden en de hoogte ongeveer 30cm.

Gaultheria bloeiwijzeDe bessen van de Gaultheria zijn eetbaar voor mensen en hebben een mintachtige smaak. Het blad van de Gaultheria heeft overigens een geneeskrachtige werking. De stof Methylsalicaat die in het blad aanwezig is, heeft een ontstekingsremmend effect. Het wordt gebruikt bij de bestrijding van o.a. spierpijn, reumatische pijnen, peesontstekingen en slijmbeursontstekingen. Het wordt ook wel wintergroenolie genoemd en zit vaak verwerkt in sportolie of in tandpasta.

Standplaats

De plant gedijt het best in een licht zure tot zure grond. Daarom moet deze plant ook aangeplant worden met turf of heideplantengrond.
In de halfschaduw doet deze plant het erg goed en ook als onderbeplanting. De grond moet vochtig zijn maar niet te nat. Als de Gaultheria te nat staat dan is de kans op wortelrot groot.

Verzorging

Gaultheria in borderSnoeien is niet echt nodig omdat de plant een langzame groeier is. Mochten er wat dode takken en blaadjes in komen, pluk deze er dan uit zodat er weer fris nieuw blad gevormd kan worden.
Als de plant dan toch iets te groot is geworden, knip deze dan gerust terug. Het liefst in het voorjaar. Hierna kan de plant zich weer gaan herstellen.
Schoffel overigens niet rondom de Gaultheria want de plant wortelt ondiep. Beter is om onkruid handmatig te verwijderen.In het voorjaar moet de Gaultheria voorzien worden van een organische meststof en turf.

Tips van tuinontwerper Roy

 

De Gaultheria kan heel mooi gecombineerd worden met heesters. Roy stelt de volgende combinatie voor in de border:

Beplantingsplan Gaultheria procumbens

  • Hamamelis mollis (geel) 12150cm
  • Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’ 40-60cm (2-3/m2)
  • Pieris japonica ‘Little Heath Green’ 20-25cm (4/m2)
  • Gaultheria procumbens P9 (11/m2)

Pieris en Gaultheria zijn zuurminnend en moeten dus met turf worden aangeplant.

 

Monique Nillesen
Monique Nillesen
Marketing
Artikel delen