Gazononderhoud, in 5 stappen naar een mooi gazon

Wat is het al heerlijk voorjaar aan het worden. De vogeltjes beginnen vrolijk te fluiten. Voor velen van ons toch wat vroeger dan we zouden denken. En de carnaval is nog niet eens achter de rug. Wij zien in onze omgeving dat de mensen zich alweer willen voorbereiden op het voorjaar. En daarom besteden we in deze blog uitgebreid aandacht aan een populair item. Uw gazon. Want dat blijkt toch ieder jaar weer een uitdaging.
En daarom hebben wij een 5 stappenplan ontwikkeld dat u heel eenvoudig zelf kunt toepassen. Want gazononderhoud is de beste remedie.
Vanaf april gaan we weer volop in de tuin aan de slag met het snoeien e.d. In de volgende blog zult u daar dan uitgebreid over kunnen lezen.

Een mooi gazon met ons 5 stappenplan

Als kanttekening moet ik wel opmerken dat niet ieder gazon zich hier voor leent. Want als het mos uw gazon reeds heeft overmeesterd, dan heeft onderstaand plan geen zin meer. Als vuistregel kunt u aanhouden dat de hoeveelheid mos in uw gazon niet meer dan 40% mag zijn. Als u echte grote mosplakaten in uw gazon heeft, dan kunt u beter overwegen een compleet nieuw gazon aan te leggen of kunstgras.

Stap 1: Maaien
Voordat u aan dit stappenplan begint kunt u het beste eerst een keertje maaien met een grasmaaier die iets hoger staat afgesteld dan normaal.

Stap 2: mos bestrijden (dag 1)
Veel gazons hebben last van mos. Mos is een plantje dat graag mag groeien op zure grond of op grond met te weinig zuurstof. Dus als u last heeft van veel mos in uw gazon dan kan dat duiden op een te lage pH waarde of dat uw gazon, of delen daarvan te weinig zuurstof krijgt.
Het verwijderen van mos doet u door het mos eerst af te doden met onze mosbestrijder .
Het duurt ongeveer 7 dagen voordat u dan de volgende stap kunt nemen.
Een te lage pH waarde is op te lossen door kalk te strooien.  Een niet goed belucht gazon lost u op door te verticuteren.

Stap 3: Verticuteren (7 dagen later)
Het doel van verticuteren is tweeledig. In eerste instantie dient het voor het beluchten van de grasmat. De wortels van de grasplant krijgen dan voldoende zuurstof waardoor de groei wordt bevorderd. Het tweede doel is het verwijderen van het mos dat u in stap 1 heeft afgedood. Een gazon dat goed belucht is vertaald zich later in een dichtere grasmat met gezonde grasplantjes.

Stap 4: Inzaaien kale plekken
Na het verticuteren zijn er vaak kale plekken ontstaan. Deze moeten opnieuw ingezaaid worden. Dat kan op dezelfde dag als dat u heeft geverticuteerd.
Het inzaaien doet u als volgt: hark de bovenlaag van de kale plekken even op en strooi vervolgens het graszaad over deze kale plekken. Hark het vervolgens lichtjes in. Dit om er voor te zorgen dat de vogels het graszaad niet achter uw rug weer oppikken of dat het wegspoelt tijdens een regenbui. Ons graszaad heeft een uitstekende kiemkracht. We hebben hier al vele gazons mee ingezaaid.

Stap 5: Gazon bemesten, de belangrijkste stap in goed gazononderhoud
Op de markt zijn allerlei meststoffen verkrijgbaar. Maar waar moet u nu op letten?
De meeste meststoffen zijn kortwerkend. Dat betekent dat ze na het aanbrengen een groeispurt teweeg brengen waardoor u in het begin heel veel moet maaien. Maar na een aantal weken is het afgelopen met de werkzaamheid en moet u weer opnieuw gaan bemesten. Met deze meststof moet u dan in een kalenderjaar gezien gemiddeld 3-4 keer bemesten. Een ander aandachtspunt van deze meststoffen is dat ze brandplekken in het gazon kunnen veroorzaken op een zonnige dag. En dat wil niemand in zijn gazonnetje.

Ik als hovenier gebruik daarom een andere meststof. Deze heeft een langdurige werking. Namelijk een heel seizoen lang. Dus maar 1 keer bemesten en klaar is Roy. De mestkorrel bevat een coating waardoor de meststof gedoseerd tijdens het seizoen wordt afgegeven. En het andere voordeel van deze meststof is dat u deze gerust kunt toepassen als het zonnetje hoog aan de hemel staat. Geen enkel probleem. U krijgt geen brandplekken in het gazon. Bekijk onze professionele gazonmest eens waar we al jarenlang hele goede ervaring mee hebben. En vergeet niet, u hoeft het maar 1 keer toe te passen.

AANBIEDING VOOR ONZE TROUWE LEZERS:

Gazonherstelkit voor 100m2 bestaande uit 1 x mosbestrijder, 1 x graszaad, 1 x langwerkende gazonmest. Uw prijs 55,00. Bestel hem via de webshop of in Oeffelt komen afhalen.

Uw bestrating algenvrij maken.

We hebben onlangs een instructievideo gemaakt hoe u groen uitgeslagen tegels kunt reinigen. Bekijk hier de video. Al vele tevreden klanten gingen u voor. Zonder schrobben de alg verwijderen. Als u bent overtuigd, kunt u via de webshop bestellen of in Oeffelt komen afhalen.

Lentekriebels Tuindagen

In het weekend van 5 en 6 april organiseren wij de Lentekriebels Tuindagen. Alle nieuwe trends voor het seizoen 2014 worden gepresenteerd. U kunt dit hele weekend bij ons terecht om ideeen op te komen doen, gezellig rond te kijken of om uw tuininrichting uit te breiden met een mooie exclusieve tuinset van Jan des Bouvrie,  een prachtige parasol, buitenhaard of bijzondere buitenpot. In de volgende nieuwsbrief kunnen we hier meer over vertellen. Noteer de datums 5 en 6 april alvast in uw agenda.

Gratis workshop “Kant-en-klaar hagen plaatsen”

Op zaterdag 15 maart organiseren wij een korte workshop over het plaatsen van de  kant-en-klaar hagen van Mobilane. U kent ze wel uit het tv programma “Eigen huis en tuin”. Lodewijk past ze daarin vaak toe. En ook Rob Verlinden mag er graag mee werken in het programma Rob’s grote tuinverbouwing.
Tijdens deze workshop vertellen we u waar u op moet letten, hoe u de palen plaatst, de schermen aanbrengt en wat u moet doen met bemesting. Wij demonstreren u dit door op ons terrein een aantal elementen te plaatsen. In 1,5 uur bent u helemaal op de hoogte en kunt u geheel zelfstandig een kant-en-klaar haag plaatsen bij uzelf thuis en heeft u mij als hovenier niet nodig.

Ik wens u alvast veel tuinplezier toe want de lente is in aantocht. En daar zijn we met z’n allen wel weer aan toe. Voor degenen die carnaval gaan vieren, hele fijne dagen toegewenst.

Met vriendelijke tuingroet,

Roy Bindels

Product van de maand Gazonherstelkit.

Met deze kit haalt u in 1 keer alles in huis om uw gazon weer in topconditie te brengen. In 7 dagen tijd heeft u alles gedaan om weer goed van start te kunnen met het tuinseizoen.

Artikel delen