Gazononderhoud, een mooi gazon wat moet ik daarvoor doen?

De vogeltjes beginnen alweer te fluiten. De lente kondigt zich voorzichtig aan. En als u goed kijkt in uw tuin dan zult u zien dat er zich al knoppen aan het ontwikkelen zijn in planten en bomen. Kortom, de natuur begint te ontwaken. En dat is goed nieuws.

Voor de tuinliefhebbers betekent dit dat er weer werk aan de winkel is. En in deze nieuwsbrief van maart ga ik in op het opstarten van het gazon. Een veel gestelde vraag aan mij als hovenier is namelijk “Roy, wat moet ik nu doen om mijn gazon weer mooi te krijgen?” Ik geef u daarom een 5 stappenplan waarin alles aan bod komt.

5 Stappenplan voor een goed gazononderhoud

Stap 1: Maaien
Voordat u aan dit stappenplan begint kunt u het beste eerst een keertje maaien met een grasmaaier die iets hoger staat afgesteld dan normaal.

Stap 2: mos bestrijden (dag 1)
Veel gazons hebben last van mos. Mos is een plantje dat graag mag groeien op zure grond of op grond met te weinig zuurstof. Dus als u last heeft van veel mos in uw gazon dan kan dat duiden op een te lage pH waarde of dat uw gazon, of delen daarvan te weinig zuurstof krijgt.
Het verwijderen van mos doet u door het mos eerst af te doden met een mosbestrijder.
Het duurt ongeveer 7 dagen voordat u dan de volgende stap kunt nemen.
Een te lage pH waarde is op te lossen door kalk te strooien.  Een niet goed belucht gazon lost u op door te verticuteren.

Stap 3: Verticuteren (7 dagen later)
Het doel van verticuteren is tweeledig. In eerste instantie dient het voor het beluchten van de grasmat. De wortels van de grasplant krijgen dan voldoende zuurstof waardoor de groei wordt bevorderd. Het tweede doel is het verwijderen van het mos dat u in stap 1 heeft afgedood. Een gazon dat goed belucht is vertaald zich later in een dichtere grasmat met gezonde grasplantjes.

Stap 4: Inzaaien kale plekken
Na het verticuteren zijn er vaak kale plekken ontstaan. Deze moeten opnieuw ingezaaid worden. Dat kan op dezelfde dag als dat u heeft geverticuteerd.
Het inzaaien doet u als volgt: hark de bovenlaag van de kale plekken even op en strooi vervolgens het graszaad over deze kale plekken. Hark het vervolgens lichtjes in. Dit om er voor te zorgen dat de vogels het graszaad niet achter uw rug weer oppikken of dat het wegspoelt tijdens een regenbui. Ons graszaad heeft een uitstekende kiemkracht. We hebben hier al vele gazons mee ingezaaid.

Stap 5: Gazon bemesten, de belangrijkste stap in goed gazononderhoud!
Op de markt zijn allerlei meststoffen verkrijgbaar. Maar waar moet u nu op letten?
De meeste meststoffen zijn kortwerkend. Dat betekent dat ze na het aanbrengen een groeispurt teweeg brengen waardoor u in het begin heel veel moet maaien. Maar na een aantal weken is het afgelopen met de werkzaamheid en moet u weer opnieuw gaan bemesten. Met deze meststof moet u dan in een kalenderjaar gezien gemiddeld 3-4 keer bemesten. Een ander aandachtspunt van deze meststoffen is dat ze brandplekken in het gazon kunnen veroorzaken op een zonnige dag. En dat wil niemand in zijn gazonnetje.

 

Resultaten van het 5 stappenplan

Voor de resultaten van deze aanpak wil ik u vragen naar de foto’s te kijken. We hebben een gazon behandeld volgens bovenstaande methode met onze eigen gazonherstelkit. Iedere week hebben we het gazon gefotografeerd. Bekijk de verbluffende resultaten hieronder.

gazon onderhoud

Wat is het geheim?

Ik als hovenier gebruik daarom een andere meststof. Deze heeft een langdurige werking. Namelijk een heel seizoen lang. Dus maar 1 keer bemesten en klaar is Roy. De mestkorrel bevat een coating waardoor de meststof gedoseerd tijdens het seizoen wordt afgegeven. En het andere voordeel van deze meststof is dat u deze gerust kunt toepassen als het zonnetje hoog aan de hemel staat. Geen enkel probleem. U krijgt geen brandplekken in het gazon. Bekijk onze professionele gazonmest eens waar we al jarenlang hele goede ervaring mee hebben. En vergeet niet, u hoeft het maar 1 keer toe te passen.

Stap 6: Maaien (het hele seizoen)
Als u de eerste keer gaat maaien, stel u grasmaaier dan iets hoger af waardoor het gras wat langer blijft.

Stap 7: Uitsteken van onkruid
Het is aan te bevelen om o.a. paardenbloemen uit uw gazon te steken. Doe dit voordat zich de witte pluisjes hebben ontwikkeld.

Stap 8: besproeien van het gazon
Tijdens droge periodes is het aan te raden om het gazon te besproeien. Dit kan het beste ’s avonds worden gedaan. De reden hiervan is dat er dan minder water verdampt en er dus meer door de bodem kan worden opgenomen.

Speciaal voor u: alles-in-1
Als u in 1 keer klaar wilt zijn, dan is er ook de gazonherstelkit. Daarmee schaft u in 1 keer het complete pakket aan met professionele producten en krijgt u ook nog eens voordeel.
Op onze site ziet u welk effect goed gazononderhoud volgens deze principes heeft.

Jaarkalender gazononderhoud

Voorkomende problemen in gazons:

Helaas kan het voorkomen dat u ondanks goed gazononderhoud toch tegen problemen aan loopt. Ongenode gasten zoals ongedierte of schimmels kunnen uw grasplant aantasten. Bestrijding hiervan dient deskundig te gebeuren. Bindels Tuinen heeft de expertise in huis om dit soort problemen te benoemen en op te lossen. Neem contact met ons op als u vragen heeft of een afspraak wilt maken.
Hieronder volgt een aantal problemen die wij als bedrijf wel eens tegenkomen bij gazons en kunnen behandelen.

emelten (larven van langpootmuggen)

De langpootmug legt zijn eitjes in het gras. De larve (emelt) vreet net boven de grond de grasdeeltjes af in een cirkelvorm. De emelt lijkt op een meelworm en heeft geen poten.

Symptomen: cirkelvormige kale plekken die van binnenuit naar buiten toe steeds groter worden.

Engerlingen (larven van een kever, bv. meikever)

De larve eet van de ondergrondse delen van de grasplant.  Hierdoor sterft het bovengelegen deel van de grasplant af.  Ook de aanwezigheid van eksters en kraaien op uw gazon kan een aanwijzing zijn dat er engerlingen in uw gazon zitten. De engerling heeft een C-vorm en heeft poten.
Symptomen: U herkent de schade door bruine plekken in uw gazon en bij ernstige schade ligt het gras er los op of waait zelfs weg.

Rooddraad

Rooddraad is een schimmel en kan o.a. ontstaan door een hoge luchtvochtigheid, te weinig stikstof.
Symptomen: In beginsel is het te herkennen aan kleine spinnenwebben aan het oppervlak van het gras. Later zie je rose/rode schimmelpluizen die het gras aan elkaar plakken. De schimmel tast alleen het blad aan en niet de schimmel.

Namens Bindels Tuinen wens ik u veel succes met het opstarten van de tuin. En onthoud, bij vragen kunt u mij altijd even bellen 0485-361523

Namens het hele team van Bindels Tuinen

Roy Bindels

Artikel delen