Januari, een goed begin in de tuin is het halve werk

We staan weer aan het begin van een nieuw jaar. Ze zeggen wel eens “nieuwe ronde, nieuwe kansen”. Natuurlijk geldt dat niet voor alles, maar voor de tuin zeker wel. Net zoals de uitspraak “Een goed begin is het halve werk”.
Maar voordat ik u de tuintips voor de maand januari ga geven, wil ik eerst al het goeds toewensen voor 2015 in goede gezondheid.
Helaas heb ik geen glazen bol, maar ik hoop dat 2015 qua jaargetijden zich ontwikkelt zoals we gewend zijn. In 2014 liepen de jaargetijden anders want het is lang warm gebleven. Ik kan dat nu zien doordat de knoppen van de Magnolia heester in onze inspiratie tuin al aan het uitkomen zijn. Daar kun je niets aan doen. Helaas. Als dit bij u ook het geval is, laat het dan maar gewoon gebeuren, want we kunnen dit proces niet sturen.

Gazon

In januari hoeft u nog niets te doen met het gazon. Voorkom dat u er overheen loopt als het gevroren heeft of als het heeft gesneeuwd.

Bomen en heesters

Bomen zoals bolaccacia’s, dakplatanen, lindes e.d. kunnen nu gesnoeid worden. Denk eraan dat u dit alleen doet als het niet vriest. Voor fruitbomen is het nog net iets te vroeg. Dat is een klus voor februari.
Verwijder dode en zieke takken uit de bomen en heesters.

Borders

Doordat het nog lang zacht weer is gebleven en nu overigens ook weer zacht is, blijft het onkruid doorgroeien. Dit kun je het beste nu verwijderen zodat je in het voorjaar niet in een keer een explosie van onkruid in de tuin krijgt.

Waterpartijen (zoals watertafels en andere decoratieve waterpartijen)

Van onze leverancier van waterpartijen kregen wij het volgende advies:
– Bij vorst altijd de stekker uit het stopcontact halen
– De waterstand laten zakken tot zeker met 10 cm onder de rand
– Een ‘vorstvrijhouder’ is aan te bevelen. Die zijn te koop bij ieder tuincentrum of bouwmarkt, denk daarbij aan een luchtpompje.
– Pomp kan in het water blijven als bovenstaande voorwaardes zijn verwezenlijkt.
– U kunt de pomp er ook uithalen en op een vorstvrije plek onder water laten overwinteren. Zet de pomp dus in een emmer met water zodat ie helemaal onder staat.

Korte terugblik 2014

In april organiseerden we de allereerste Lentekriebels Tuindagen op ons terrein. Een evenement dat we jaarlijks willen laten terugkeren. En voor het jaar 2015 staat ie ook weer gepland. We hebben toen de nieuwe collectie getoond van Jan des Bouvrie. Ook de nieuwste aanwinst in de inspiratie tuin, de Cubola, was voor het eerst te zien.
Op 19 juni hebben we het park geopend dat aan de Hapseweg tussen Oeffelt en Haps is gerealiseerd. We hebben al veel positieve reacties ontvangen op deze bloemrijke aanplant.
Diverse workshop en activiteiten zijn georganiseerd zoals het winterklaar maken van de tuin, herfststuk maken, kerststuk maken en niet te vergeten natuurlijk de natuurwandeling met de hond.

Vooruitblik 2015

Vooralsnog hebben we de volgende activiteiten en workshops alweer ingepland voor het nieuwe jaar en er zal nog een aantal activiteiten bijkomen.

Inspiratie tuin is weer geopend op vrijdag en zaterdag 9:00 – 16:00 vanaf 6 maart 2015.
– Tuinbeurs “Gartenträume” in Rheinberg Duitsland 20 t/m 23 maart
– Lentekriebels Tuindagen zaterdag 4 april en maandag 2de paasdag 6 april
Workshop voorjaarsklaar maken van de tuin. Zaterdag 11 april (ochtend sessie en middag sessie)
– Natuurwandeling met de hond 3 oktober.

Project van de maand

In Cuijk heb ik voor een klant een bijzondere voortuin mogen ontwerpen. Ze wilden heel graag een voortuin die niet standaard is en “out of the box”. In december hebben we de meerstammige bomen geplaatst en de aanplant gedaan en nu is de voortuin klaar. In de loop van dit jaar gaan we weer terug om de foto’s te maken van de volgroeide tuin.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Nu is het moment om na te denken over je tuin. Ben je er nog tevreden over? Misschien wil je heel iets anders. Of ben je wel tevreden maar wil je graag hele andere beplanting. Dit zijn allemaal zaken waar ik je bij zou kunnen helpen. Graag maak ik een tuinontwerp voor je en verzorg ik met mijn medewerkers de aanleg, of ik maak een compleet beplantingsplan. Er is bij Bindels Tuinen van alles mogelijk. Bel me eens om een vrijblijvende afspraak te maken.

Een groene groet vanuit Oeffelt,

Roy Bindels

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen