Juni, de bloeimaand. Tips, adviezen en ideeën

Juni Bloeimaand

Juni is doorgaans de eerste echte zomermaand. Wij noemen deze maand graag de bloeimaand, waar mei echt een groeimaand was. Zowel het genieten, als het onderhoud van uw tuin staan dan ook in het teken van bloei!

Buiten de randjes

Als u uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert, geeft u een tweede bloei meer kans, zeker bij 1-jarige en vaste planten. Uitgebloeide Rhododendrons dient u mét steel te verwijderen, dan bloeit-ie het jaar daarop rijker!
Hagen, zoals liguster, beukenhagen, haagbeuken en buxushagen, kunt u het beste nú snoeien. Houd de haag in vorm, eventueel beneden iets breder dan naar boven toe; heet ook wel taps snoeien.
Zeker wie zijn of haar gazon van goede bemesting had voorzien ziet het gazon bijna groeien, ook ‘buiten de randjes’. Dus zal niet ontkomen aan graskanten snijden. Staat weer mooi strak, zo’n scherp aangesneden gazonrand.

Wees alert op ziekten en plagen

Zeker als juni aan de natte kant is, wil allerlei ongerief uw mooie tuin bedreigen. Controleer uw planten regelmatig op ongedierte, schimmels en ziekten. Slakken kunnen nu een ware plaag vormen, vanwege het vochtige en broeierige weer. Delicatessen voor de slakken zijn Hosta’s, Ligularia en slaplanten. Slakkenkorrels werken prima, maar na een bui zijn ze ‘weg’ en dient u opnieuw te strooien. Tip: zet een bekertje onder de bladeren van de planten gelijk met de grond en vul dit met bier; de slakken komen daar op af en verdrinken.

Klimplanten opbinden

Het is nu ook de tijd om klimplanten nu op te binden en te leiden. Clematis, Kamperfoelie en blauwe, witte en gele regen varen wel bij goed leiden en vormsnoeien. En u krijgt het uitzicht dat u wenst! Heeft u deze klimmers ook voorzien van goede voeding? Ze willen nogal eens vergeten worden, zo aan de randen van de tuin…

Voor wie graag luiert in de tuin, is er ook ‘slecht nieuws’: het onkruid moet gewied! Zeker in borders met onbegroeide plekken groeit onkruid in juni razendsnel. Wacht even een droge dag af, wied met een scherpe (!) schoffel en ’s avonds kunt u de verdroogde onkruidjes bijeenharken en weghalen. ’n Kind kan de was doen.

Serieus snoeiwerk: lei- en dakbomen

Leibomen en dakbomen vragen nu uw aandacht. U moet die nu snoeien, zodat de gewenste vorm behouden blijft, of bereikt gaat worden. Snoeien is niet heel moeilijk, al moet je goed weten wat je doet. Vraag ons gerust advies!

De vijver

De vijver dient af en toe goed gecontroleerd te worden op draadalgen. Wij advsieren u graag over onderhoudssystemen, van middelen tot en met techniek. Met een beetje goede wil en inzet kan elke vijver glashelder zijn en blijven.

Themazaterdag – komt u ook op 30 juni ’12?

Een bloeiende tuin stimuleert vaak ook tot verder inrichten en aankleden. Op 30 juni a.s. organiseren wij een Themazaterdag over Design en Styling van, in en om uw tuin. U bent die dag onze gast van 10.00 tot 16.00 uur; er staat een keur aan specialisten klaar om u – vrijblijvend – te inspireren! De Bindelsbeleving, de unieke inspiratietuin in wording, gaat dan open. De eerste fase is gereed. Laat die showtuin alvast een rijke bron van ideeën voor u zijn!

Hartelijke groet, en hopelijk snel tot ziens,

Roy Bindels

PS: neem familie, vrienden en bekenden mee op 30 juni. Elke tuinliefhebber is welkom.

Over de maand juni
Juni (traditioneel ook wel ‘zomermaand’ genoemd) is de zesde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen. Juni is genoemd naar de Romeinse godin, Juno, de vrouw van Jupiter. Juno was in de Romeinse mythologie de heerseres van de hemelen, net als haar man Jupiter daarvan de heerser was. Zij was de moeder van Vulcanus en Mars. Juni wordt ook wel de maand van het Heilig Hart genoemd, omdat de derde vrijdag na Pinksteren meestal in juni valt. Die dag wordt het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus gevierd.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen