Heeft u last van groenaanslag op de sierbestrating? Een gouden tip

Het heeft de afgelopen maand januari veel geregend. Grasvelden en borders zijn daardoor goed verzadigd. Ook de sneeuwval heeft een duit in het zakje gedaan. Maar dit is de winter en als het straks weer eventjes droog is dan trekt het teveel aan water wel weer weg.
Deze maand, februari, is de maand waarin ook het carnaval plaatsvindt. Voor velen van u betekent dit of een aantal dagen feest, vrij of rustig doorwerken. Wij zijn in de carnavalsweek gesloten. On-ze medewerkers hebben dan een weekje vrij en lopen achter elkaar aan in de polonaise. Daarna zijn we er klaar voor want dan zal het tuinseizoen langzaam aan gaan beginnen. We hebben er zin in.
Wat kunt u zelf doen in deze maand? Dat zal ik weer voor je op een rijtje zetten.

Gazon

Deze maand is nog een rust maand. Laat het gazon voor wat het is. Probeer er zo min mogelijk overheen te lopen. Wat je wel alvast kunt doen is de spullen in huis halen om in maart, als het weer het toelaat, te starten met het 5 stappenplan van Bindels Tuinen. Volgende maand kom ik hier uitgebreid op terug in onze jaarlijkse gazonspecial.
Als je alvast bemesting in huis wilt halen voor dit stappenplan, dan kan dat via deze link of eventjes bellen naar 0485-361523 en dan zetten we het klaar zodat  je het kunt komen ophalen.

Bestrating

Op veel bestrating is momenteel weer groene aanslag te zien. Dat is alg. Een doorn in het oog van veel van onze lezers en klanten. De alg kun je op een aantal manieren bestrijden.
1. Met groene zeep gaan schrobben. Een zeer intensieve klus.
2. Behandelen met onze alg- en mosbestrijder. Een fluitje van een cent. Bekijk dit filmpje maar eens. Het is een kwestie van aanbrengen en daar-na doet het middel de rest. Je hoeft niet meer na te schrobben. We hebben het middel vol-doende op voorraad dus je kan het zo komen halen. We hebben tot nu toe nog nooit gehoord dat het niet werkt. De kunst zit hem in de timing van aanbrengen. Maar dat leg ik je uit als je het middel bij ons komt kopen
Wat je absoluut NIET moet doen is met een hogedruk reiniger werken. Je beschadigt dan de top-laag van de bestrating met als gevolg dat alg daarna nog sneller vat krijgt en de groene aanslag dus sneller terugkeert.

Heesters, bomen, hagen

Zolang de grond niet bevroren is kun je nu bomen, heesters en hagen planten. Let wel goed op dat je blijft water geven en zeker nadat de grond bevroren is geweest. Ik zeg altijd “bevriezen is verdrogen”, dus denk niet na een vorstperiode dat er nog genoeg water is want dat is niet het geval. Voel anders even een eindje onder de grond.

Kleur in de tuin

Om wat kleur in je tuin te krijgen kun je primula’s planten in de bakken. Een heel vrolijk plantje waardoor het lentegevoel snel in huis of in de tuin gehaald kan worden. Ik ben er een enorme fan van en zal deze maand ook de potten gaan aanplanten met primula’s. Bij kwekerij Maasdijk in Beugen hebben ze altijd een goede kwaliteit kuip- en potplanten. Ik kan deze bij jullie aanbevelen.
De kwekerij ligt aan de rotonde op de weg van Boxmeer naar Beugen / Oeffelt.

Nieuws

– In onze tuin wordt momenteel een kleine moestuin aangelegd met een gedeelte waar kippen zullen rondscharrelen. Heerlijke verse eitjes en groenten en kruiden uit de eigen tuin. Voor ons is dit de eerste keer dat we hier mee aan de slag gaan. We houden jullie op de hoogte van de ont-wikkelingen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met het bouwen van het nachthok voor de kippen. Op Facebook plaatsen we ook regelmatig berichten over de moestuin, tips voor het tuinonderhoud en andere tuinzaken. Vind ons leuk en je mist niet langer de nuttige tips en leuke berichten.
– De nieuwbouw bij Van den Bosch Tuin en Terras in Uden vordert goed. Voor Pasen is de nieuw-bouw klaar en kun je voortaan op de nieuwe locatie terecht om een heel uitgebreid assortiment bestratingsmaterialen, schuttingen, tuinhuisjes, overkappingen e.d. te bekijken.
– Bij Sfeervol Buitenleven in Vianen wordt momenteel hard gewerkt aan het plaatsen van een nieuwe eikenhouten overkapping. Ook deze is voor de paasdagen helemaal geplaatst. Het ziet er nu al mooi uit.

Workshops en evenementen

26 februari t/m 1 maart Tuinidee den Bosch
20 t/m 22 maart: Gartenträume in Rheinberg
4 & 6 april: Lentekriebels Tuindagen en Tuininspiratie route
11 april: gratis Workshop “voorjaarsklaar maken van de tuin”.
19 t/m 23 mei: Chelsea Flower Show Londen

Project van de maand

Vanwege het weer lopen er hebben we geen afgeronde aanlegprojecten om te laten zien. Wel zijn we bezig met de bouw van een luxe overkapping met sauna. Als dat klaar is laat ik jullie graag het resultaat zien. Daarom kijk ik nu nog even terug op een project in Vianen. Dit is een voortuin zoals we die allemaal wel kennen. En ik had de uitdaging om hier een mooie bloemrijke tuin van te maken. De foto’s als het allemaal is aangegroeid in het voorjaar, die worden in mei gemaakt. Maar dit geeft al een goed beeld.

Ik wens iedereen een hele fijne carnaval toe, alaaf.

Roy Bindels

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen