November, aanpakken die tuin

Wat ons betreft is het vooral zaak om de tuin winterklaar te krijgen, deze maand. Het vaak gure herfstweer noodt niet iedereen uit om te gaan tuinieren, maar wie de stoute schoenen aantrekt, kan veel genoeglijke uren besteden in de tuin, en… uw tijd is goed besteed, want hoe beter de tuin op de winter is voorbereid, des te beter komt ie eruit!

Planten en verplanten

Bomen en heesters kunt u nu verplanten; zorg ervoor dat u een zo groot mogelijke plantkluit behoudt, dan lijdt uw groen het minst. Vollegrond heesters, hagen en bomen kan men nu planten (planten in Vivimus, dat werkt optimaal!) Bekijk deze video eens waar we bomen aanplanten.


Heel interessant. Rhododendrons, heide en Azalea kunnen niet tegen klei! Dus: planten in turf! Vivimus zuurminnend. Vaste planten zoals bv Hosta’s kunt u het beste zo snel mogelijk scheuren (als u er tenminste meer wilt hebben), dan kunnen ze nog wortelen voordat het gaat vriezen.

Kwetsbaar goed

Alles dat kan bevriezen, zoals planten in potten en kuipen dient u vorstvrij te laten overwinteren. Naar binnen dus. Mooie bloeiers zoals Oleanders en Agapanthus kunnen slecht tegen vorst!
Olijven zijn mediterrane planten, en kunnen ook absoluut niet tegen vorst. U kunt ze het beste inpakken zodra de vorst intreedt. Wij hanteren – voor onze kostbare olijf – een systeem van warmteslangen, ingepakt in fleecedoek of beschermhoezen – vraag gerust advies!

Bloembakken en bollen

Weet u dat u ook ’s winters bloembakken kunt aanhouden? Plant ze nu aan met winterheide of winterviolen. Heeft u de gehele winter plezier van! Bloembollen dient u ook te planten voordat het gaat vriezen. U kunt ook onze lasangemethode toepassen!

blog lasagna methode

Lagen van onderuit planten (opletten op de plantdiepte van de bollen!)  in de pot en deze opbouwen dmv potgrond er tussen te verwerken, Bovenste laag winterviolen of winterheide in planten, een feest in de winter en tegelijk ook meteen in het voorjaar!
Mooie bloembollen in potten zijn blauwe druifjes, crocussen, tulpen en hyacinten.

Gazon en vijver

Zeker grasvelden waar bomen in en om staan: zorg dat u uw gazon bladvrij houdt, anders verstikt uw gras. U mag nog één keer maaien, naargelang de temperatuur. Niet te kort graag! Bezorg gelijk daarna uw maaier een onderhoudsbeurt en zet ‘m droog weg.

Kunstgras voor de laatste keer opborstelen met een borstelmachine of bezem en indien nodig kwartszand inborstelen.
De vijver vraagt ook aandacht. Knip de vijverbeplanting terug. Als er een filtersysteem aanwezig is, laat ’t dan lopen in de winter, want bij normale vorst bevriest stromend water niet.

Checklist – voor wie van toepassing

  • Beregeningsystemen: doorblazen met lucht om bevriezen van het systeem te voorkomen
  • Bestrating: ontdoen van blad; bij regen is het spekglad en als u het lang laat liggen wordt het zichtbaar op het straatwerk – niet fraai!
  • Onkruid: laatste keer onkruidvrij maken van uw tuin, door spitten, schoffelen of  cultivatoren
  • Tuinen op kleigrond: na spitten vooral niet egaliseren, maar de ruwe kluiten laten liggen, zodat ze stukvriezen – daarna is de grond ruller en beter bewerkbaar
  • Tuinen op zandgrond: pas in het voorjaar spitten, zo blijft de structuur goed behouden
  • Niet spitten tussen vaste planten (bodembedekkers), dit kan de wortels beschadigen, waardoor het weer langer duurt voordat deze mooi dicht tegen elkaar groeien
  • Van uitgebloeide planten de afgestorven delen terugsnoeien – doe dit niet té rigoureus om vorstschade aan de plant te voorkomen

Workshop ‘Originele Bindels Kerststukjes maken’

Onze workshops zijn elke keer weer een feest! Gezellig en leerzaam, zo krijgen wij terug van onze gasten. Wij delen graag onze creativiteit met u. Net als bloemschikken is het maken van kerststukjes een vak (of een talent) dat iedereen kan leren. Laat u inspireren en boek deze workshop op zaterdag 15 december. Te Oeffelt, op ons landgoed 😉

U ziet het, november betekent werk aan de winkel in de tuin (tenzij u alles al heeft gedaan in oktober). Voor tuinliefhebbers – ondanks of dankzij het gure weer – een feestmaand!

Veel tuinierplezier, wenst u

Roy Bindels en z’n team

Over de maand november
November (ook wel: slachtmaand, bloedmaand, nevelmaand) is de elfde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 30 dagen. De naam komt van het Latijnse novem voor negen. November was oorspronkelijk de negende maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen