November, het is planttijd. Maar weet u hoe u moet planten?

In oktober hebben we nog een paar heerlijke warme dagen gehad. De natuur moet nog even wennen aan het feit dat de herfst is begonnen. En dat zal waarschijnlijk ook voor velen van u gelden. November is de aangewezen maand om de tuin te gaan voorbereiden op de winter. En daar gaan wij u diverse tips voor geven.

Bestrating

Bij veel klanten en ook in mijn eigen showtuin zie ik dat de groene aanslag alweer vat krijgt op de bestrating. Om de hoeveelheid alg te beperken gedurende de winter adviseer ik om nu toch nog een keer te behandelen tegen deze aanslag. Dit heeft 2 grote voordelen. Namelijk dat u in het voorjaar minder last heeft van alg en dat de bestrating in de winterperiode niet glad wordt t.g.v. de aanslag. Dit is natuurlijk geen verplichting maar het kan u wat voordelen opleveren.
Het product dat wij in het assortiment hebben om de alg te verwijderen is biologisch afbreekbaar en het werkt als een tierelier. En dit is niet alleen mijn mening als hovenier maar ook die van vele klanten die deze alg bestrijder van ons al een aantal jaren gebruiken.

Gazon

Normaal gesproken zou in de maand oktober de laatste maaibeurt zijn uitgevoerd. Maar gezien de weersomstandigheden kan ik aanraden in november toch nog een keer te maaien. En in november kunt u het gazon ook afharden met onze wintermeststof. De functie hiervan is het steviger maken van de grasspriet waardoor deze beter bestand is tegen het betreden tijdens de winterperiode. Een andere functie van deze wintermeststof is dat de groei van het gras in het voorjaar sneller op gang komt.
Ook kunt u nu de graskanten nog een keer afsteken. Span een lijntje om er voor te zorgen dat u er recht langs af kunt steken. Pluk daarna het afstoken gras weg. Ga dit niet wegschoffelen. U loopt namelijk kans dat u ook de wortels raakt van het gras dat wel blijft zitten. Het gevolg is dat dit gras in de winter zal afsterven. We hebben een instructievideo gemaakt van 35 seconden waarin u kunt zien hoe het in de praktijk werkt.

Planttijd

Omdat het nog wat langer warm is gebleven is november dit jaar de ideale maand om bomen, heesters en hagen te planten. De vuistregel hierbij is: “als de bladeren zijn gevallen, dan kan er geplant worden”. Dit geldt overigens niet voor planten, bomen en hagen die in een pot of kuip staan. Die kunnen namelijk het hele jaar door geplant worden. Denk aan een Carex die in een P9 potje wordt opgekweekt. Weet u trouwens waarom zo’n potje een P9 heet? Dat heeft hij te danken aan zijn doorsnede van 9cm. Als u een plant koopt P13 dan is de kluit groter en zit deze in een pot met doorsnede van 13cm.

Als u wilt weten hoe u een boom het beste kunt planten, kijk dan eens naar onze instructievideo

Vijver

Het is nu tijd om de afstervende en afgestorven bladeren uit uw vijver te verwijderen. Dit is van belang omdat deze bladeren gaan rotten. Tijdens het rottingsproces wordt veel zuurstof uit de vijver verbruikt en wordt zal het vrijkomende biogas door het water worden opgenomen. Dit kan in de winter de oorzaak zijn dat al uw vijverbewoners sterven als zich ijs gaat vormen. Blijf ook tijdens de herfst en winter gewoon de ingewaaide bladeren verwijderen. Span anders een fijn net over uw vijver zodat er geen bladeren meer in kunnen waaien. Dat scheelt u weer tijd.

De moerasplanten kunnen gesnoeid worden tot zo’n 10cm boven de mand.

Magazijn leegverkoop

Dit jaar heeft Bindels Tuinen voor het eerst een magazijn leegverkoop. Showroommodellen en spullen die in het magazijn staan gaan we voordelig aanbieden. Kijk eens naar het aanbod en laat ons weten als er iets van uw gading tussen zit. Leuk voor sinterklaas, een verjaardag of zomaar. Natuurlijk kunt u eerst even komen kijken. Laat ons weten wanneer en dan zorgen wij dat u terecht kunt. Bellen mag ook.

3D tuinontwerp
Sinds oktober is het mogelijk om naast een 2D tuinontwerp ook 3D tuinontwerp te laten maken. Een 3D tuinontwerp geeft u nog meer inzicht in hoe uw nieuwe droomtuin eruit komt te zien. Kijk eens naar deze prachtige plaatjes.

blog

b

 

 

Workshop “kerstarrangement maken”

Sinterklaas is nog niet in het land, maar wij hebben ons al gebogen over het opsieren van de kerstdagen. Dit jaar bieden wij daarom een bijzondere all-in workshop aan.
Onder begeleiding van Bloemsierkunst van de Mortel gaan we een kerst tafelarrangement maken. Voor de materialen wordt gezorgd. U wordt in stijl ontvangen en we starten de workshop met een high tea. Kortom een gezellige avond om aan deel te nemen met vriendinnen, uw moeder of dochter, buurvrouw of andere leuke mensen. Klik hier om u op te geven voor deze gezellige workshop of voor meer informatie.

Project van de maand
Zou u uw voortuin ook wel eens willen veranderen in een bijzondere voortuin? Weet u wel, zo eentje waar iedereen het over heeft. Of waar voorbijgangers even stil bij blijven staan om te kijken. Nou, in Nijmegen hebben we er zo eentje gemaakt. Kijk hier maar eens naar de aanleg en het eindresultaat.
Als dit u heeft overtuigd om uw voortuin te gaan aanpakken, bel me dan voor een afspraak 0485-361523 of vul het contactformulier in.

Veel tuinplezier

Roy Bindels

 

Product van de maand
Zorg ervoor dat uw gazon goed de winter in gaat. Met onze wintermeststof weet u zeker dat het gras steviger wordt en in het voorjaar sneller op gang komt. U kunt deze bestellen in onze webshop of gewoon komen ophalen in Oeffelt. 

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen