Olijfboom beschermen tegen vorst

Een olijfboom kan prima in het Nederlandse klimaat standhouden. In de winter heeft hij daar soms wel wat hulp bij nodig. En dan met name als het langdurig koud is. Een enkele nachtvorst is geen enkel probleem voor de olijf.

olijfboom beschermen tegen vorst

Zodra de temperatuur ’s nachts langdurig onder -5 zakt, dan is het raadzaam de olijfboom te gaan beschermen tegen vorst. En zeker als het daarbij ook nog eens wat harder gaat waaien. De wind kan de olijf uitdrogen.
Benodigdheden
Als je je olijfboom gaat beschermen tegen vorst dan heb je de volgende spullen nodig:

  • Warmteslang met thermostaat
  • Beschermhoes met de juiste maat

Het is belangrijk dat de warmteslang is voorzien van een thermostaat zodat deze zijn werk gaat doen bij lage temperaturen. Zodra de temperatuur weer stijgt, zal ook de slang stoppen met warmte afgeven. Je hebt hier overigens wel stroom voor nodig bij je olijfboom.

 

Hoe ga je beginnen?

    1. Als eerste wikkel je de warmteslang om de stam van olijf. Let er daarbij op dat het uiteinde met de thermosstaat eraan weer onder aan de boom eindigt. Dit is belangrijk omdat de thermostaat buiten de beschermhoes moet liggen/hangen.
  1. Daarna breng je de beschermhoes aan. Als de boom groot is dan kun je de hoes er gemakkelijk overheen trekken als je het uiteinde even vastmaakt aan een steel of bezem of iets dergelijks.
  2. Bevestig het doek goed om de stam heen aan de onderzijde. Daarmee voorkom je dat de hoes er bij een stevigere wind vanaf wordt geblazen.
  3. Hang de thermostaat buiten het beschermdoek zodat deze de buitentemperatuur goed kan meten.

Wanneer de hoes weer verwijderen?

Als de temperatuur ’s nachts weer boven 0 komt, verwijder dan de hoes. Laat de hoes er niet constant omheen zitten totdat het weer voorjaar wordt, want dan verstik je de boom en zal deze het ook niet overleven ondanks de beschermingsmaatregelen.

De warmteslang kun je er omheen laten zitten, maar haal de stekker uit het stopcontact. Zodra de temperatuur dan toch weer langer onder -5 gaat, hoef je alleen nog de hoes er overheen te trekken.

video instructie

Bekijk je deze instructie liever eventjes op Youtube? Dat kan, we hebben ook daarin voorzien.

Monique Nillesen
Monique Nillesen
Marketing Manager
Artikel delen