Een onderhoudsarme tuin zonder grind

EEN ONDERHOUDSARME TUIN ZONDER GRIND

Uit ervaring kan ik zeggen dat veel mensen meteen aan grind denken als het gaat over een onderhoudsarme tuin. Behalve dat een tuin vol grind niet echt inspirerend is, is het ook nog eens slecht voor de biodiversiteit. Ik zal je een aantal tips geven hoe je je tuin onderhoudsarm kunt inrichten zonder dat je daar grind in gebruikt.

Nadelen van grind

  • Het is saai
  • Er komt onkruid tussen
  • Grind wordt op termijn groen door alg en mosvorming
  • De steentjes komen ook op je straatwerk en in de borders terecht
  • Nadelig voor de biodiversiteit

onderhoudsarme tuin

Zorg voor snel dichtgroeiende beplanting

Als je tijdens de ontwerpfase goed nadenkt over de soort beplanting dan zal je daar veel plezier van hebben. Er zijn veel kleurrijke plantsoorten die snel dichtgroeien waardoor onkruid geen kans heeft. Er komt immers geen licht op de bodem waardoor het onkruid niet/slecht groeit. Deze kleurrijke beplanting is mooi en trekt ook nog eens allerlei dieren aan zoals vlinders en bijen.

 

onderhoudsarme tuin

Maak gebruik van een robotmaaier

Als je gazon in je tuin hebt en een hekel aan grasmaaien, dan is een robotmaaier de oplossing voor een onderhoudsarme tuin. Deze maaier zal dagelijks je gazon maaien. Omdat dit dagelijks gebeurt gaat er telkens maar een klein stukje van je gazon af en zie je geen maairesten. Een ander voordeel is dat je grasmat veel dichter zal worden waardoor onkruid in het gazon tot een minimum beperkt zal worden. Een robotmaaier is investeren in een onderhoudsarm gazon.

 

onderhoudsarme tuin

Pas grote tegels toe in je bestrating

Als je een terras legt, kun je dit terras beter uitvoeren met grote tegels. Je hebt dan minder voegen waar onkruid in groeit. Zorg wel dat het terras grenst aan een border zodat het regenwater voldoende ruimte heeft om in je tuin te infiltreren.

Een andere oplossing is om de tegels of klinkers in te voegen met een waterdoorlatend voegmiddel. Het nadeel hiervan is wel dat je het terras achteraf niet zo gemakkelijk kunt aanpassen. Nadenken vooraf is daarbij heel handig. Leg anders een mantelbuis onder je terras door zodat je later altijd nog een leiding kunt trekken zonder je terras open te breken.

 

onderhoudsarme tuin

Leg een beregeningsinstallatie aan

Als je de tuin aanlegt, is het heel comfortabel voor jezelf als je ook beregening aanlegt. Het maakt het watergeven in droge tijden een stuk gemakkelijker.  Hierdoor ben je minder tijd kwijt en kun je na je werkdag of werkweek sneller in je tuin gaan genieten van het mooie weer en je prachtige tuin.

Een ander voordeel van de beregeningsinstallatie is dat je planten minder snel zullen verdrogen waardoor je ook geen kale plekken krijgt waar weer onkruid kan groeien.

Zo zie je dat een beregeningsinstallatie op meerdere manieren bijdraagt aan een onderhoudsarme tuin.

 

onderhoudsarme tuin

Kunstgras

Nu is kunstgras in de regel niet echt een milieuvriendelijke oplossing. Maar er zijn ook kunstgrassoorten te krijgen die milieuverantwoord zijn omdat het hele proces van cradle to cradle is ingericht. Dit betekent dat er goed is nagedacht over de productie van kunstgras tot en met het afvoeren van het kunstgras. En dat alles met het oog op het milieu.

Kunstgras past in een onderhoudsarme tuin. Maar let op, het is niet onderhoudsvrij. Ook in kunstgras kan onkruid groeien. En ook in kunstgras kun je last hebben van mos en algvorming.

Als je kijkt naar het gebruik van kunstgras of een robotmaaier met echt gras dan ligt het omslagpunt qua kosten rond 25m2. Als je gazon groter is dan 25m2 dan is het voordeliger om een robotmaaier aan te schaffen. Voor meer informatie lees dan ook deze blog eens.

 

onderhoudsarme tuin

Laat de natuur zijn gang gaan

Je kunt ook een tuin ontwerpen en aanleggen waarbij de insteek is dat je de natuur zijn gang laat gaan. Een mooi voorbeeld is de engelse tuin. Daar groeit en bloeit alles weelderig. Het is niet erg als daar eens een onkruidje tussenstaat. Dat hoort erbij.

 

onderhoudsarme tuin

Laat blad in de borders liggen

Als het herfst wordt dan gaan de bladeren van de bomen vallen. Laat het blad gerust liggen in je borders. Dit dekt de bodem af en voorkomt onkruidgroei tijdens de wat warmere periodes in de winter. Ook dieren vinden hier een schuilplaats.

 

Ik heb je hiermee een aantal tips gegeven om een onderhoudsarme tuin te creëren. Daarbij kan ik me heel goed voorstellen dat het lastig is om de juiste planten te vinden of een ontwerp te maken dat hierbij past. Ik help je daar graag bij. En in onze inspiratietuin hebben we het park aan de provinciale weg helemaal ingericht met dit soort snel dichtgroeiende beplanting. Kom gerust eens kijken.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen