Een onderhoudsvriendelijke tuin mét planten

Wilt u graag een onderhoudsvriendelijke tuin? Maar wordt u een beetje somber bij de gedachte aan straatwerk en grind? Dan heb ik goed nieuws voor u. Want een onderhoudsvriendelijke tuin kan ook groen en kleurig zijn. In deze blog geven we u alvast wat tips. En als u meer wilt weten, dan kunt u zichzelf opgeven voor de lezing “onderhoudsvriendelijke tuin met planten” die op dinsdag 6 maart 2018 wordt gegeven door onze tuinexpert Roy Bindels.

onderhoudsvriendelijke tuin met planten

Wat betekent ‘onderhoudsvriendelijk’

Een onderhoudsvriendelijke tuin is volgens ons een tuin die op jaarbasis 3-4 keer onderhoud nodig heeft. Één keer in het voorjaar, één keer in het najaar (winterbeurt) en dan tussendoor hooguit nog twee keer. Dit onderhoudsniveau geldt voor een volgroeide tuin. Het eerste jaar na de aanleg zal het onderhoudsniveau wat hoger liggen.

 

Hoe werkt het dan, die onderhoudsvriendelijke tuin met planten?

Belangrijk is dat u bij het maken van het tuinplan al weet dat u een onderhoudsvriendelijke tuin wilt. Met dat gegeven kunnen plantsoorten uitgezocht worden die snel dichtgroeien, die zich makkelijk laten afsnoeien, die tegen een stootje kunnen. Ook kan er dan over de beregening worden nagedacht. Door beregening aan te leggen is het daarna slechts een druk op de knop en de beregening gaat aan. Als planten verdrogen betekent dit dat ongewenste beplanting zoals onkruiden weer kans krijgen zich te ontwikkelen. Voorkomen is dus beter dan genezen.

U wilt een onderhoudsvriendelijke tuin en ook echt gras

En als u een echte grasliefhebber bent maar een hekel hebt aan al dat maaien, dan is een robotmaaier een overweging waard. De voordelen van zo’n robotmaaier zijn:

  1. De robot maait dagelijks en haalt u daarmee werk uit handen
  2. De grasmat groeit beter dicht waardoor onkruiden en mossen minder kans krijgen
  3. U heeft de beleving van echt gras terwijl u het gemak van kunstgras hebt.

En als vuistregel hanteren wij een oppervlakte van 25m2. Want vanaf 25m2 is het al voordeliger om echt gras met een robotmaaier aan te leggen dan een kunstgrasveldje.

U heeft een hekel aan onkruid én onkruid verwijderen

Er zijn tegenwoordig oplossingen waarmee je de voegen tussen betontegels en klinkers kunt dichtvoegen met een waterdoorlatende voeg. En ook is er een 100% biologische oplossing om onkruid tussen beplanting tegen te gaan. We vertellen hier graag meer over tijdens onze lezing over de onderhoudsvriendelijke tuin met planten.

Welke beplanting is dan geschikt voor de onderhoudsvriendelijke tuin?

Planten die snel (binnen 1 jaar na aanplant) dichtgroeien. Bij het aanplanten moet er wel rekening mee worden gehouden. Als u meer planten per m2 plant dan groeit zo’n vak ook sneller dicht. Dus realiseer uzelf dat als u wilt besparen op beplanting, dit ten koste zal gaan van het onderhoudsniveau. Hoe minder planten, hoe meer onderhoud.

Monique Nillesen
Monique Nillesen
Marketing Manager
Artikel delen