Een rond terras met klinkers aanleggen. Hoe doe je dat?

Een rond terras met klinkers aanleggen is een van de meest ambachtelijke bestratingswerkzaamheden die ik als hovenier ken. Het komt niet meer zo heel vaak voor omdat veel mensen graag rechte vormen in hun tuin willen. Maar een enkele keer mag ik het nog eens maken. Zo’n mooi rond terras met een rollaag van opstaande klinkers. Heerlijk.

En omdat ik weet dat het allemaal nog niet zo gemakkelijk is dan dat je denkt, probeer ik het je middels deze blog uit te leggen hoe dit in zijn werk gaat. Ik heb veel foto’s gemaakt tijdens het aanleggen van zo’n rond terras in één van mijn showtuinen zodat jullie er van kunnen leren. Kom gerust eens kijken naar het resultaat.

Bepaal de diameter van de cirkel en zet deze uit

Het uitzetten van de cirkel doe je door een pin in het midden van het toekomstige terras in de grond te steken. Knoop een dun touw aan de pin met een lengte zo groot als de helft van de diameter (de straal dus). Teken op deze manier de cirkel af op de grond.

Graaf de cirkel uit

Verwijder zo’n 7-10 cm grond en vul deze aan met gele zand. Het inbrengen van gele zand heeft als doel dat het straatwerk hier stabiel op kan worden aangebracht en dat het straatwerk niet gaat opvriezen in koude periodes.

een rond terras met klinkers aanleggen

Het zandbed aftrillen en egaliseren

Tril het zandbed af met een trilplaat en egaliseer daarna het zandbed met een waterpad. Let daarbij op dat je het terras een licht afschot geeft van zo’n 1,5 cm / m naar een kant waarvan jij graag wil dat het water zal gaan.

Opnieuw aftekenen van de cirkel

Herhaal stap 1 nu nog een keer en teken de cirkel nu scherp af in het voorbereide zandbed.

een rond terras met klinkers aanleggen

Leg de buitenste rand en werk dan naar binnen toe.

Je start vanaf de buitenzijde en legt steeds meer lagen naar binnen toe. Net zolang totdat je vindt dat de klinkers te ver moeten knikken waardoor er grote openingen ontstaan.

een rond terras met klinkers aanleggen

een rond terras met klinkers aanleggen

Vul het middelste deel op met een kruis

Het binnenste deel dat open is gebleven gaan we dichtleggen met een verband dat lijkt op een kruis. Bepaal daartoe de eerste as en leg vanuit het midden een aantal klinkers.

Haaks op deze as leg je ook klinkers. Je hebt nu het eerste kwart gevisualiseerd.

Leg op deze manier ook de andere assen zodat alle kwarten zichtbaar zijn.

een rond terras met klinkers aanleggen

Dichtklinkeren van de kwarten

Start nu met het dichtklinkeren van ieder kwart. Dit doe je middels het zogenaamde elleboogverband. Je komt er nu achter dat je het niet netjes dicht kunnen straten. Laat deze stukken dus nog even open. Dat komt later.

een rond terras met klinkers aanleggen

Dichtknippen van het straatwerk

Start nu met het dichtknippen van het straatwerk. Dit is een werkje waar je wat handigheid bij nodig hebt. Heb je dit niet, dan kom je een heel eind door rustig te blijven, goed te kijken, aftekenen op de klinker en dan knippen met de stenenknipper.

een rond terras met klinkers aanleggen

Aanbrengen van de rollaag

Dit is het lastigste klusje dat je te wachten staat. De rollaag aanbrengen. Ik heb er voor gekozen om de klinkers rechtop langs het terras aan te brengen omdat ik dat mooi vind. Je kunt ook een rij klinkers verlaagd langs het terras ingraven.

een rond terras met klinkers aanleggen

Zekeren van de buitenste rollaag

Om er voor te zorgen dat je terras nu aan de buitenste zijde niet gaat verzakken is het belangrijk om de buitenste klinkers te verwijderen en de rollaag vanuit die zijde nog een keer extra aan te vullen met gele zand. Hierna breng je de klinkers weer terug aan in de cirkel. Op deze manier heb je er voor gezorgd dat je klinkers en rollaag goed zijn opgesloten.

een rond terras met klinkers aanleggen

Aftrillen van het terras

Voordat je het terras gaat aftrillen, breng alvast wat brekerzand aan zodat de klinkers niet gaan ‘verlopen’.

Tril nu rustig het oppervlak af.

een rond terras met klinkers aanleggen

Inzanden van het terras

Nu het terras klaar is zul je het resultaat weer moeten gaan verbergen onder een laag zand. Breng brekerzand aan over het oppervlak en veeg het in met een bezem of de achterzijde van je hark. Laat het nu een aantal op deze manier liggen. De regen zorgt ervoor dat het zand de voegen in gaat.

Zoals je ziet is een rond terras met klinkers aanleggen een heel karwei. En voor de beginnende klusser een hele lastige klus.

Je bent zelf niet zo handig?

Ben je zelf niet zo handig en wil je toch zo’n mooie cirkel in je tuin? Neem dan contact met ons op. Wij leggen dit stukje vakwerk met veel liefde en plezier bij je aan.
Bel ons op 0485-361523 of stuur een email naar info@bindelstuinen.nl.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen