September, lekker nazomeren

Het is nog steeds mild tot warm weer… je gelooft haast niet dat ’t 21 september alweer herfst is. Toch merk je het al. Het wordt steeds vroeger donker. Maar – zeker als het niet te nat wordt – is het heerlijk om nog wat aan en in de tuin te doen. En vooral, te genieten!

Oogsten en stekken

Als u fruit hebt staan, is dat nu rijp. Heerlijk, je eigen oogst. Druiven rijpen beter als u af en toe wat blad wegknipt. Dan kan de zon er beter bij en vormen de druiven meer suiker.
Verzamel zaden van uw favoriete bloemen tijdens een droge dag; bewaar ze op een droge plaats in een papieren zakje of envelop. Als u planten heeft, waarvan u juist niet wilt dat ze uitzaaien, knip dan de uitgebloeide bloemen tijdig af, zodat ze geen zaad kunnen vormen en uitzaaien.
Neem nu stekken van vorstgevoelige planten, zodat u ze volgend jaar niet hoeft te missen.

Vaste planten

September is een goede maand om vaste planten te verplaatsen of te planten; ze kunnen dan wortelen voor de winter begint. Vaste planten kunt u ook vermeerderen: graaf de pol uit, en splits deze in enkele kleinere pollen met de hand of een spade. Het kale hart van de pol kunt u wegdoen, alleen de jongste buitenste delen herplanten. Ook een effectieve aanpak om bodembedekkers snel een border te laten dichtgroeien.
Bemesten is niet meer gewenst. De planten gaan een rustperiode in. Al te veel nieuwe scheuten zullen sneller bevriezen in de winter.

Heesters en hagen

Bessendragende heesters zijn extra waardevol in uw tuin. Eerst heeft u plezier van hun royale groene blad, dan geven ze hun vruchten af (al een feest op zich) gevolgd door een toegift van fraaie herfstkleuren.
Groenblijvende heesters en coniferen kunt u op een niet al te warme dag verplaatsen of aanplanten, doordat de grond nog wat warmte kunnen ze voor de winter nog wortels vormen.
Mocht u de hagen in augustus nog niet gesnoeid hebben, dan is er nu werk aan de winkel. De groei stopt eind september, dus u moet nu snoeien, zodat de haag mooi strak de winter ingaat. Langer wachten betekent meer kans op vorstschade. Snoei hagen aan de onderkant iets breder  dan aan de bovenkant, dan krijgen alle takken voldoende zon en wordt de haag niet zo snel  kaal van onderen.

Gazon

Het gras groeit nog wel, dus ga nog even door met maaien. Mos en onkruid verdwijnen door eventueel  nog een keer te verticuteren. Zaai eventuele kale plekken in. Graszaad kan nog kiemen voor de winter door de warmere bodemtemperatuur.  Leggen van grasmatten is ook zeker een optie.

Plannen maken voor volgend jaar

Loop is rustig door  je tuin, en kijk bewust hoe alles staat. Ineens zie je misschien wel hoekjes die u wilt aanpassen. Of waar iets moois niet zou misstaan. Er staat vast wel een plant hier en daar die niet, groeit, bloeit, te groot of te klein is geworden. Maak aantekeningen, met wat foto’s, en kom gerust eens langs met die notities en gun ons er een blik op. Wie weet wat voor leuke, creatieve oplossing we samen bedenken.

Workshop ‘Borders aanplanten’ op 15 sept ’12

Zin in een leuke ochtend (evt. met een vriend of vriendin)? Schrijf je dan in voor deelname aan onze workshop ‘Borders aanplanten’ op 15 september van 9.30 tot 12.00 uur te Oeffelt.

6 & 7 okt ’12 Italian Garden Plaza Festival

Op 6 & 7 oktober kunt u bij Bindels Tuinen komen genieten tijdens het Italian Garden Plaza Festival. Bindels Tuinen opent zijn deuren voor u. In Italiaanse ambiance kunt u genieten van alles wat Bindels Tuinen u te bieden heeft. Binnenkort volgt er meer informatie.

Ik wens u alvast een mooie nazomer!

Beste groet,

Roy Bindels

Over september:
September, de ‘herfstmaand’, is de negende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en telt 30 dagen. De naam komt van het Latijnse woord septembris, afkomstig van het woord septem dat zeven betekent; september was de 7e maand van het jaar, omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v. Chr. op 1 maart begon.
Andere namen voor september: havermaent, evenemaent (avena = haver), herfstmaand, gerstmaand, vruchtmaand. September werd ook wel d’ander oogstmaand genoemd, als tweede oogstmaand (na augustus).

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen