Biologisch gazononderhoud, in 5 simpele stappen
In het voorjaar begint het bij iedereen weer te kriebelen. En vooral bij de mensen die een gazon hebben. Jarenlang hebben wij als hoveniersbedrijf het 5-stappenplan gepredikt. Dit plan werkte...
Inmiddels zijn we aangekomen bij de laatste maand van de zomer. Over het algemeen een heerlijke maand om na te zomeren. De temperaturen zijn niet meer zo extreem maar nog steeds heerlijk om buiten te vertoeven. En in de tuin is er deze maand nog niet zo heel veel extra’s te doen. Dus ik heb eigenlijk maar 1 advies: Geniet ervan.
Blijf het gazon maaien. Gedurende de maand september zit er nog voldoende groei in. Deze maand is ook uitmate geschikt om de graskanten nog even af te steken zodat deze er gedurende de herfst en wintermaanden weer strak bijliggen.
Ook voor degene die nog overwegen het gazon te vervangen of nieuw aan te leggen is september een hele goede maand. Op onze website staan nog tips over het vervangen van het gazon.
In september kunnen vaste planten verplant worden. Vaste planten zoals hosta’s, siergrassen en sedums kunnen worden gescheurd. Scheuren doe je m.b.v. een mes, spade of snoeischaar. De plant uit de grond halen en dan door midden steken. Maar wanneer is een plant toe aan scheuren? Als je vindt dat de plant te groot wordt dan kun je scheuren. Maar ook als je ziet dat de plant in het midden niet meer zo hoog wordt als aan de buitenkant van de plant.
Vanaf september is het ook mogelijk om bloembollen te gaan planten zodat deze uw tuin het volgende voorjaar weer helemaal opvrolijken.
Een noot (Juglans) kan in deze maand uitstekend gesnoeid worden. De snoeiwond geneest nu het snelst en er is weinig kans op bloeden. Wacht hier dus niet mee tot in de winter of het voorjaar want dan krijgt de noot het zwaar.
Bent u er nog niet aan toe gekomen om uw beukenhaag (Fagus Sylvatica) te snoeien? Geen nood, het kan nog steeds. Ook deze maand nog kunt u uzelf moe maken op het strak knippen van uw haag.
Als uw waterlelie of andere waterplanten een groot deel van het water bedekken, verwijder deze dan. Het zonlicht kan dan weer verder het water binnendringen wat weer ten goede komt aan het biologisch evenwicht van uw vijver.
Als voorzorg kunt u deze maand alvast een fijn net spannen over uw vijver. Dit net zal dan de vallende bladeren opvangen zodat ze niet in de vijver terecht komen.
Deze maand zullen de appels en peren een heel eind rijp zijn. Zorg dat u het afgevallen fruit regelmatig opruimt zodat er geen schimmels kunnen ontstaan. En houdt de takken in de gaten. Als ze gevaarlijk ver doorhangen t.g.v. het gewicht van het fruit breng dan een extra ondersteuning aan. Hierdoor voorkomt u dat de takken gaan inscheuren.
Wat is er nu lekkerder dan het maken van een gerecht met ingredienten uit eigen tuin? Om in stijl te blijven doe ik hierbij een link naar een recept om stoofpeertjes te maken. Ik wens u alvast smakelijk eten.
Op 5 en 6 oktober vindt de Maasvalleiwonen beurs plaats in Cuijk. Bindels Tuinen is daarbij ook aanwezig. En dit maal in een heuse ontwerpstudio. Ik wil u dan ook van harte uitnodigen om eens te komen kijken op de beurs. En voor degene die behoefte heeft aan tuinadvies, die wil ik uitnodigen om een gratis persoonlijke adviessessie te boeken waarin we samen gaan kijken naar uw wensen en in een half uur een schets op papier zetten.
De nieuwe agenda met activiteiten t/m de zomer 2014 staat weer op onze site. In november en maart worden er gratis workshops gegeven m.b.t. het winterklaar en voorjaarsklaar maken van uw tuin. Noteer dit alvast in uw agenda.
Op 30 augustus jl. schreeuwde Dhr. Beltman het van de groene daken bij het Waterschap Aa en Maas. Tot en met 20 november ontvangt u maar liefst 15% korting op de aanschaf van sedum cassettes. En als we met z’n allen 1000m2 of meer afnemen dan geeft het Waterschap nog eens EUR 5,00 subsidie per m2.
Dit is een nieuw item in de maandelijkse nieuwsbrief. Volg hier van begin tot het eind een aanlegproject.
Ik wens u veel plezier in de tuin en geniet nog van de zomer.
Namens Bindels Tuinen
Roy Bindels
In het voorjaar begint het bij iedereen weer te kriebelen. En vooral bij de mensen die een gazon hebben. Jarenlang hebben wij als hoveniersbedrijf het 5-stappenplan gepredikt. Dit plan werkte...
Een olijfboom kan prima in het Nederlandse klimaat standhouden. In de winter heeft hij daar soms wel wat hulp bij nodig. En dan met name als het langdurig koud is. Een enkele nachtvorst is geen enkel...
Wilt u graag een onderhoudsvriendelijke tuin? Maar wordt u een beetje somber bij de gedachte aan straatwerk en grind? Dan heb ik goed nieuws voor u. Want een onderhoudsvriendelijke tuin kan ook groen...