September, de zomer neemt afscheid. En nu?

Voor veel mensen is het normale ritme weer gestart omdat de vakantie achter de rug. Anderen zullen de vakantie nog in het vooruitzicht hebben. Heerlijk nazomeren. Want die tijd is nu aangebroken. Ik heb gezien dat de liquidambar in onze showtuin al rode bladeren begint te krijgen. Een teken dat de herfst er aan staat te komen.
De herfst is een prachtige tijd waarin er weer van alles te doen staat in de tuin. U denkt er misschien nog niet aan, maar de voorbereidingen voor het komende voorjaar kunnen langzamerhand weer in gang gezet gaan worden.

Snoeien

Om er voor te zorgen dat de haag strak de winter in gaat kunt u deze in september nog prima snoeien. Het is geen must, maar het staat wel mooier. In het voorjaar betekent het ook minder werk als u deze nu nog een keertje snoeit.
Ik heb het dit jaar al een keer onder de aandacht gebracht en ik doe het nu weer een keertje. Als u een goed doel wilt steunen, dan kunt u het snoeisel van de taxushaag laten ophalen door de taxustaxi. Zij zorgen dat het snoeisel terecht komt bij instanties die het gebruiken in de strijd tegen kanker. Uw voordeel: u steunt een goed doel EN u hoeft het snoeisel niet zelf af te voeren.

De noot en de framboos kunnen nu gesnoeid worden. Hoe doet u dat?
Bij de noot snoeit u takken die over elkaar schuren weg. Snoei niet te dicht op de stam want daar bevinden zich belangrijke boomlagen. Blijf circa 10cm van de stam verwijderd.
De zomerframboos (draagt zijn vruchten in juni-juli) daarbij sterven de takken af na de oogst. Deze takken kunt u laag bij de grond snoeien. Let op, de vruchten groeien op tweejarig hout. De takken die dit jaar geen vruchten hebben geproduceerd, die moet u laten staan. Want daar zullen volgend jaar de vruchten aan gaan groeien. Vind u het toch te wild, dan kunt u er voor kiezen om een aantal takken extra weg te snoeien (kies daarbij de zwakste) zodat er een overzichtelijk geheel ontstaat. Bind de takken die overblijven verticaal zodat de takken overeind blijven.

Vijver

Span nu al een net over uw vijver zodat de vallende bladeren niet in het water terecht komen.

Gazon

Blijf in september gewoon doormaaien. Het kan zijn dat de groei nu wat minder wordt
en dat u niet meer zo vaak hoeft te maaien. Ga in geen geval nog meststoffen toevoegen die de groei stimuleren. Het is de bedoeling dat de groei nu langzaamaan tot stilstand gaat komen. Als u wilt weten hoe u uw gazon en ook de rest van de tuin goed de winter door krijgt, kom dan naar onze gratis workshop “winterklaar maken van de tuin” op 25 oktober of 1 november.

Nazomerbloeiers

De zomerbloeiers zullen zo langzamerhand hun beste tijd hebben gehad. U kunt ze nu gaan vervangen door nazomerbloeiers zoals chrysanten, asters en herfstanemone.

Doe het zelf “tuinontwerpen”

Voor iedereen die zelf thuis aan de slag wil met het maken van een tuinontwerp, willen we een handig programma onder de aandacht brengen. Met Teken je Tuin kun je direct aan de slag en het is nog gratis ook. Wij wensen u veel succes. En als u er niet uit komt, dan houd ik me uiteraard aanbevolen en maak graag een tuinontwerp voor u.
Wij zijn overigens bezig met het opzetten van een aantal workshops “tuinontwerpen”. Zodra we daar een stap verder in zijn zal ik het u laten weten.

Stel je vraag, snel en simpel, via Facebook

Uw vraag stellen over uw tuin op het moment dat het u uitkomt? Dat kan en ook via Facebook. Ikzelf of mijn partner Monique zal uw vraag dan in behandeling nemen en deze beantwoorden. Het enige dat u hoeft te doen is onze Facebook pagina bezoeken en uw vraag stellen. We vinden het ook erg fijn als u onze pagina leuk vindt. Naar Facebook

Verlenging van het lage 6% BTW tarief tot juli 2015

Het lage btw-tarief op verbouwingen en renovaties wordt met een half jaar verlengd. Dat hebben kabinet en bevriende oppositie afgesproken tijdens het overleg over de begroting van volgend jaar. Het gaat om een verlenging tot juli 2015.

Workshop herfststuk maken

Op woensdagavond 8 oktober kunt u deelnemen aan deze hele gezellige workshop herfststuk maken. De workshop is inclusief High Tea. Wij weten zeker dat het weer een hele gezellige avond gaat worden en we hopen dat u er ook zin in hebt.

Onthaasten in de inspiratietuin

Op zondag 7 september organiseert Bindels Tuinen samen met Daisy Janssen van Yoga Sukhada 2 Yoga sessies in de inspiratietuin.

Alles om je heen is niet meer belangrijk. Terwijl je op je mat ligt in de inspiratie tuin is het enige dat je voelt je ademhaling en de rust in je hoofd. Onder begeleiding van Daisy is dat de situatie waar we in 1,5 uur naar toe werken. Ervaar de omgeving waarin je bent op een andere wijze. Geniet van de natuur om je heen en wordt stil van binnen. De groene omgeving waarin je je bevindt zal je inspireren los te laten, dichter bij jezelf te komen en je ware natuur te ervaren.

Agenda workshops najaar en winter

7 september: Onthaasten in de inspiratietuin
4 oktober: Natuurwandeling met de hond
8 oktober: Herfststuk maken incl. High Tea
25 oktober: Najaarsklaar maken van de tuin (gratis)
1 november: Najaarsklaar maken van de tuin (gratis)
18 december: Kerststuk maken incl. High Tea; info volgt
20 december: Kerststuk maken incl. High Tea; info volgt

Ik wil u heel veel tuinplezier toewensen. En ik hoop u te zien in onze inspiratie tuin die de hele maand september nog geopend is op vrijdag en zaterdag. Daarna gaan ook wij de winterperiode in en kunt u alleen terecht op afspraak. Of we zien u tijdens een van onze workshops.

Roy Bindels

Product van de maand
Wat een leuke fruitjes. Deze appeltjes en peertjes kunnen gewoon buiten worden neergezet. Ook tijdens de winter kunt u ze laten staan. Maar ook binnen zullen ze zeker een leuke decoratie vormen in uw woonkamer.
We hebben ze gewoon op voorraad staan, dus als u eventjes bij ons aan komt kunt u ze zien en direct meenemen.
Afmeting appel: hoogte 17 cm breedte: 15cm
Afmeting peer: hoogte 24 cm breedte: 15cm
Prijs: 19,95

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen