Tips om zelf je tuinontwerp te maken

Het maken van een tuinontwerp is lastiger dan je denkt. Er komt veel bij kijken om een gebalanceerd tuinontwerp te maken. Je tuin moet een toegevoegde waarde hebben voor je huis. Ook is het belangrijk dat alle gebruikers van de tuin op één lijn zitten. Partners en kinderen. In de praktijk zien we dat dit vaak een struikelblok is voor mensen om zelf tot een tuinontwerp te komen. Uit terugkoppeling van klanten hoor ik vaak dat ze het bijzonder vinden dat het me lukt om twee totaal verschillende denkwijzes te verenigen in een tuinontwerp. En daar ben ik dan trots op.

Als je toch aan de slag wilt met het maken van je tuinontwerp, dan geef ik je hieronder een aantal tips waar je rekening mee moet houden.

 1. Maak een tekening op schaal
  Neem de maten van je tuin op EN ook van je huis. Vergeet niet aan te geven waar de ramen en deuren zitten van de begane grond. Hierna zet je de tekening op schaal op papier. Maak daarna wat kopietjes zodat je naar hartenlust kunt schetsen zonder dat je telkens je basistekening hoeft op te tekenen.
 2. Werk vanuit zichtlijnen
  Neem je huis als uitgangspunt. Trek lijnen vanuit je ramen en deuren. Dan ontstaat er vanzelf een idee van waar je zichtlijnen zitten en waar je dan creatief mee om kunt gaan.
 3. Geef de grote elementen alvast aan.
  Start met het aangeven van je vaste elementen zoals het terras en een eventuele overkapping. Het is belangrijk om te weten waar je je terras en overkapping gaat situeren voordat je de rest van de tuin gaat inrichten. Een terras van minimaal 4×4 is een mooi uitgangspunt. En een overkapping met een breedte van minimaal 4m is ook prima.
 4. Maak een moodboard.
  Verzamel sfeerplaatjes van tuinen en kleuren die je mooi vindt en die je graag in je tuin zou willen hebben. Een mooi middel om te gebruiken voor moodboards is Pinterest. Kijk maar eens naar de moodboards die ikzelf al allemaal heb gemaakt.
 5. Geef aan waar je plantvakken wilt hebben
  Maak je nog niet druk over de soort beplanting. Dat komt later
 6. Kies uit welke sierbestrating je wilt.
  Het kan handig zijn om de maten van je terras aan te passen. Als je bijvoorbeeld kiest voor een tegel van 60×60 cm kies dan de maat van je terras als veelvoud van 60cm.
 7. Verrassende hoekjes
  Verrassende hoekjes creeer je gemakkelijk met muurtjes en haagjes. De hoogte van deze muurtjes en haagjes is afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken. Een beschut effect krijg je al met een hoogte van zo’n 125cm.
 8. Minder is meer
  Probeer niet te veel elementen in je tuin te proppen. Ze zeggen wel eens dat minder meer is. Probeer dus rust en samenhang te houden in je tuin.
 9. Een kleine tuin
  Een kleine tuin kun je groter maken door bijvoorbeeld de lengte te accentueren of door een spiegel op te nemen aan de wand.
 10. Benut de hoogte
  Vaak wordt vergeten dat je behalve het grondoppervlak ook de hoogte kunt gebruiken om je tuin aan te kleden. Dan bedoel ik door het opnemen van een pergola. Daarmee trek je je tuin naar boven toe door.

Bonustip
Wel eens nagedacht om een diagonale tuin te ontwerpen? Dat kan verrassende effecten opleveren.

Heb je een tuinontwerper nodig?

Kom je er niet uit met onze tips en heb je toch een tuinontwerper nodig? Maak dan een vrijblijvende afspraak 0485-361523 of stuur een mail. Ook kun je onze showtuin met ontwerpstudio bezoeken. Daar kun je alvast wat ideëen en vooral veel tuininspiratie opdoen.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen