Uw tuin weer voorjaarsklaar met deze 10 tips

April begint dit jaar met onstuimig herfstweer. Veel wind en regen. Voor uw planten is dit niet erg want de sapstroom is op gang aan het komen en dit water is van harte welkom.
De voorspellingen voor het Paasweekend zijn goed. Mooi weer om er eens op uit te gaan. Als u van plan bent iets te gaan veranderen in de tuin dan bevelen wij u de Tuininspiratie Route aan.
Wellicht bent u nog niet toegekomen aan het voorjaarsklaar maken van uw tuin. Dan komt deze nieuwsbrief perfect getimed. Want deze maand vertel ik u wat er allemaal te doen is in de tuin.

Tip 1: gazon opstarten

In mijn vorige nieuwsbrief heb ik veel verteld over het opstarten van het gazon met ons 5 stappenplan. Hierbij nog even de link naar het 5 stappenplan.
En als u liever naar een filmpje kijkt waarin het plan wordt uitgelegd, dan kunt u deze link gebruiken.

Tip 2: vaste planten snoeien

Nu is de tijd om de vaste planten zoals lavendel, carex, siergrassen terug te snoeien. U zult zien dat deze snel weer uitschieten.

Tip 3: Hagen aanplanten

In april kunt u nog hagen aanplanten. Zolang er nog geen groen blad aan zit is dit mogelijk.
Zorg er wel voor dat u na de aanplant voldoende water geeft. En het toevoegen van wat meststoffen zoals een gedroogde koemestkorrel is aan te bevelen.

Tip 4: Bomen aanplanten

In april kunt u nog bomen aanplanten. Ik bedoel hier bomen met een draadkluit. Want als bomen in een pot staan, dan kunt u deze het hele jaar door aanplanten. Het nadeel van bomen in een pot is dat deze duurder zijn dan dezelfde boom met een draadkluit.
Voor het aanplanten van bomen verwijs ik u naar een filmpje dat we hebben gemaakt over dit onderwerp.

Tip 5: Verwijderen groenaanslag op bestrating

In april is de temperatuur overdag regelmatig boven 5 graden. Ideaal weer om het groen op de bestrating te verwijderen. Dat kunt u gemakkelijk doen met onze alg- en mosbestrijder. Om u te laten zien hoe gemakkelijk dit gaat heb ik hier een filmpje over gemaakt.

Tip 6: Bemesten van uw vaste planten border

Geef uw vaste planten voldoende voeding. Als u de planten heeft teruggesnoeid kunt u het beste de bemesting toepassen.

Tip 7: Zuurminnende planten mesten met turf

Strooi rondom uw zuurminnenden planten zoals rhododendrons en azalea’s turf. Turf is zuur en deze planten houden hiervan.

Tip 8: Schoonmaken van uw tuinmeubilair

Meestal hebben we in april al wel eens een keer een aantal dagen dat we heerlijk buiten kunnen zitten. Al is het maar eventjes om het hoekje uit de wind. Maak daarom alvast uw tuinmeubelen schoon. Of haal ze van zolder als u ze op zolder heeft gezet om te overwinteren.

Tip 9: Borstel het kunstgras op

Heeft u kunstgras? Dan is dit het moment op het eens op te borstelen. De pool gaat dan weer mooi overeind staan. Wellicht is het nodig om wat extra kwartszand in te vegen.
Als u ziet dat er wat mosvorming is dan kunt u daar ook onze alg- en mosverwijderaar voor gebruiken. Ja, ook bij kunstgras kan zich mos vormen en kan er onkruid in groeien.

Tip 10: Sluit uw beregeningspomp aan

Op dit moment is het niet aan de orde, maar er komen ook droge periodes aan en dan is het prettig als uw beregeningsinstallatie klaar is voor gebruik. Test het hele circuit op lekkages en repareer de lekkages.

Gratis workshop voorjaarsklaar maken van de tuin op 11 april

Als u hier nu meer over wilt weten, dan kunt u zich nog inschrijven voor de gratis workshop voorjaarsklaar maken van de tuin op zaterdag 11 april.

Lentekriebel tuindagen EN Tuininspiratie Route 4 en 6 april

Op 4 en 6 april organiseert Bindels Tuinen weer de Lentekriebels Tuindagen. Dit jaar zijn deze dagen onderdeel van de Tuininspiratie Route.  U kunt op diverse plaatsen gaan kijken om inspiratie op te doen voor uw tuin. Op onze locatie in Oeffelt staat ook Trendvijvers, de specialist op het gebied van natuurlijke (zwem)vijvers. Daarnaast is ook Marion Vermeulen van ontwerpbureau De Buitenkamer aanwezig om u te helpen met het concreet maken van uw ideeën.

Vervolgens kunt u ook kijkje gaan nemen bij Sfeervol Buitenleven in Vianen voor houten bijgebouwen, Van den Bosch Tuin & Terras in Uden voor sierbestrating en Schonenberg plantencentrum voor allerlei planten en bomen. Uitgebreide informatie en de adressen waar u terecht kunt vindt u op de website www.tuininspiratieroute.nl
O ja, mischien leuk om te vermelden. Als u de hele route aflegt, maakt u ook nog eens kans op mooie prijzen. U hoeft alleen de stempelkaart overal te laten afstempelen en op het laatste adres in te leveren.

Wij hopen met z’n allen dat we u mogen verwelkomen tijdens deze dagen.

Ik wens u veel tuinplezier en Vrolijk Pasen,

Roy Bindels

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen