Een tuinhuis, haal hier uw inspiratie en tips

Vaak krijg ik de wens van de klant te horen dat ze een tuinhuis in de nieuwe tuin willen. Dat is een hele mooie en reële wens.  En zeker ook als er een garage ontbreekt. Er is toch ruimte nodig om bv. tuingereedschap, fietsen of kussens op te slaan.

En daarbij wordt regelmatig de wens uitgesproken dat er ook nog een overkapping aan moet zitten. Daarmee wordt buiten dus echt een verlengstuk van binnen.

Een tuinhuis, wat is de functie?

Voordat u gaat bedenken hoe groot het tuinhuis moet worden stelt u uzelf de vraag wat de functie is van het tuinhuis.

  • Opslag van materialen
  • Hobbyruimte
  • Dierenverblijf
  • Etc

Wat moet erin komen te staan en hoeveel plaats neemt dit dan in beslag? En als er een overkapping bij komt is het belangrijk te weten hoe groot bv. de lounge set is die eronder komt te staan.

Een tuinhuis, welk budget?

Voordat u allerlei keuzes gaat maken is het handig om te weten welk budget u beschikbaar heeft. En het stopt niet bij de aanschaf van het tuinhuis. Deze zal ook geplaatst moeten worden en de voorbereidingen van de plaats waar deze komt te staan mag niet vergeten worden. Er zal namelijk ook straatwerk gelegd moeten worden, elektriciteit worden aangelegd of zelfs een waterleiding. Dit zijn allemaal zaken die ook geld zullen kosten. Neem dit mee in uw berekening als u het budget voor het tuinhuis opstelt.

tuinhuis

Een tuinhuis, welke voorzieningen wil ik?

Wat heb ik allemaal nodig aan voorzieningen in het tuinhuis? Denk aan de volgende zaken:

  1. Elektriciteit, hoeveel stopcontacten, verlichting, electrische verwarming e.d.
  2. Water, spoelbak, gevelkraantje, aansluiting voor de tuinslang
  3. Moet het tuinhuis verwarmd worden? Wilt u bijvoorbeeld een haard plaatsen? Ga ik dit elektrisch doen, met gas of met houtblokken?
  4. Wil ik gebruik kunnen maken van internet? Via wifi of vaste aansluitpunten
  5. TV, wil ik televisie kunnen kijken?
  6. ……

Een tuinhuis, hoe zit het met vergunningen?

Het is mogelijk een bepaalde grootte aan bijgebouwen vergunningsvrij te bouwen op het perceel. Deze hoeveelheid is o.a. afhankelijk van de grootte van het totale perceel, de ligging van het perceel, de voorgevelrooilijn e.d.

Wilt u precies weten hoe de regelgeving in elkaar steekt, kijk dan eens op http://wetten.overheid.nl/BWBR0027464/2017-05-01#BijlageII

Dit is bijlage II van de Bor (Besluit omgevingsrecht).

Ook kunt u een vergunningcheck doen om te controleren of het nodig is een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit doet u gemakkelijk zelf via deze link: www.omgevingsloket.nl

Een tuinhuis, welk materiaal en uitstraling?

Een tuinhuis kan van diverse materialen gemaakt worden. Het meest gebruikte materiaal is hout. Maar u kan ook een tuinhuis metselen, of van staal maken met bv. sandwichpanelen.

Bij een overkapping heeft u ook nog de keuze uit polyester. Met polyester kunt u hele grote overspanningen realiseren zonder tussenpalen. Dit komt omdat polyester een zeer licht materiaal is.

Uiteraard wordt er in de praktijk ook gebruik gemaakt van een combinatie van materialen. Bijvoorbeeld door de achterwand te metselen en de rest van hout te maken. Het doel hiervan is dan bijvoorbeeld dat het gemetselde deel kan worden voorzien van een hele mooie natuursteen afwerking.

tuinhuis

Een tuinhuis, standaard of maatwerk?

Een tuinhuis kunt u kiezen uit een ruim assortiment. Maar vaak komt het voor dat de vorm van het perceel niet gunstig is voor een standaard tuinhuis. Of dat de wensen dusdanig zijn dat de standaard niet toereikend is. In die gevallen is maatwerk de oplossing. Het tuinhuis wordt dan voor u ontworpen. In de ontwerpen die ik maak voor mijn klanten komt dit vaak voor. En die gevallen kan ik ook echt creatief te werk gaan om het tuinhuis cq buitenverblijf van uw dromen te ontwerpen en te realiseren.

tuinhuis

 

Bekijk ook eens onze pagina met overkappingen. Hier vindt u veel foto’s en ideeën voor een overkapping. Al dan niet in combinatie met een tuinhuis.

 

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen