Tuinonderhoud in de lente

De lente is in volle gang, de vogels bouwen hun nestjes, de planten, bomen en hagen komen weer in hun blad. Mooi om te zien. Dit betekent dat er ook weer meer werk te doen is in de tuin.

Gazon

Misschien ben je er nog niet aan toe gekomen om het gazon te bemesten. Dat kan nog steeds hoor. Alleen niet meer met onze langdurige meststof. De meststof die je nu het beste kunt toepassen is de gewone kortdurende meststof. Het gras krijgt hier een groeistuip van en de eerste paar weken kun je er op tellen dat je vaak moet maaien.
In de kortdurende meststof die wij op de plank hebben staan zit ook een middel om het gras weer groen te krijgen. Dus behalve dat het gras flink gaat groeien zal ook de kleur weer mooi groen worden.

Snoeien

Groenblijvende hagen en planten zoals buxus, taxus en Portugese laurier zijn nu flink aan het groeien. Je kunt deze gerust snoeien als ze te weelderig worden. Door te snoeien komen ze weer mooi in model. Als het u opvalt dat de buxus bruin wordt en zijn blad laat vallen, dan is kans groot dat de buxus ten prooi is gevallen aan de buxusschimmel. In het beginstadium is deze te bestrijden en verdere verspreiding is ook te bestrijden. Maar als het eenmaal ver is, dan is het beter om de buxus te verwijderen.
Rozen mogen nu ook teruggesnoeid worden tot 3-5 ogen boven de grond.

Algemeen onderhoud

Behalve dat de planten, bomen, hagen en heesters aan het groeien zijn, begint het onkruid ook te groeien. De beste remedie tegen onkruid is wieden. Verwijder het onkruid uit de borders.
Als je toch teveel onkruid hebt in de borders dan komt dat waarschijnlijk doordat de bodem niet bedekt is. Je kunt in dat geval overwegen een ander soort beplanting erin te zetten die snel dichtgroeit. Dit zal de onkruidvorming op termijn tegengaan. Ik wil je hier graag over adviseren. Kom gerust op een vrijdag of zaterdag naar onze inspiratie tuin. Dan kun je allerlei mogelijkheden bekijken en kan ik je verder adviseren.
Heb je last van groenaanslag op de bestrating? Met onze mos- en algbestrijder ben je er zo vanaf zonder te schrobben.

Ongedierte

Het kan voorkomen dat er planten in uw tuin staan die in een keer hun blad laten hangen en snel achteruit gaan. Dit kan duiden op ongedierte in de bodem die van de wortels van de planten eten. Als u de plant gemakkelijk van de grond kunt rapen dan weet u zeker dat de wortels zijn aangevreten. Waarschijnlijk zitten er dan de larven van de taxuskever. Deze moeten bestreden worden anders gaan ze ook andere planten aanvreten. Bestrijding van deze larven gaat met een natuurlijke vijand. Aaltjes. Lees in de blog van vorig jaar mei van welk ongedierte u last kunt hebben.

Zomerbloeiers

Wel eens gedacht aan het planten van zomerbloeiende bloembollen? Het is nu tijd om deze te planten. Gladiolen, Dahlia’s, Calla en Lelies zijn allemaal voorbeelden van zomerbloeiers die je plant als bloembol. In onze tuin, Mo’s Moestuin om precies te zijn, hebben we een deel ingeplant met bollen. Dat wordt in de zomer een mooie bloemenzee en kunnen we regelmatig zelf een bosje bloemen op tafel zetten uit eigen tuin.

Vanaf nu zijn er weer volop zomerbloeiers te koop in de tuincentra. Hiermee fleur je de tuin echt op. Maar let op, er is nog steeds nachtvorst mogelijk. Probeer te wachten tot na de ijsheiligen. Dat is van 11 t/m 14 mei.

Evenementen

Keukenhof; deze is nog geopend tot en met 17 mei. Echt de moeite waard om eens te gaan kijken.
Chelsea Flower Show: 19-23 mei Londen  Wij gaan hier naar toe en zullen in de blog van de maand juni hier uitgebreid verslag van doen. Wilt u ook naar de Chelsea Flower Show, neem gerust even contact met ons op en dan vertellen wij u hoe u dit het beste kunt regelen.
Fleurig 2015: 14 t/m 21 juni in de Tuinen van Appeltern
Bloem en Tuin: 24 juli t/m 2 augustus Nuenen

Inspiratie Tuin

Weet je dat je onze inspiratie tuin op vrijdagen en zaterdagen kunt bezoeken tussen 9:00 en 16:00? Je bent van harte welkom om eens te komen kijken, om ideeën op te doen. Er staan ook mooie tuinmeubelen, parasols, potten en haarden. We kunnen je hier alles over vertellen en ook leveren indien gewenst. Bekijk het filmpje eens van onze inspiratie tuin.

Nieuwe collectie tuinmeubelen

Binnenkort hebben we een nieuw merk in ons assortiment. Als een van de eerste dealers in Nederland presenteren wij de collectie van Ethimo. Ethimo biedt een mooie mix van houten meubelen en aluminium aan. En ook dit merk herken je aan het typisch geraffineerde italiaanse design.

Ik wens jullie veel tuinplezier toe. Geniet er van.

Roy Bindels

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen