Tuintrends 2017

Vanuit de vraag van onze klanten, de ontwikkelingen op het gebied van diverse materialen en de signalen die we oppikken in de tijdschriften hebben we een aantal tuintrends kunnen definiëren die in dit jaar 2017 zeker belangrijk zullen zijn. Het zijn de tuintrends zoals we die zelf interpreteren en die door Roy worden toegepast in zijn tuinontwerpen. Tuintrends 2017:

Tuintrend 1: Het buitenleven wordt verlengd

We willen steeds langer buiten kunnen verblijven. En dat maken wij op uit de stijgende vraag naar overkappingen, veranda’s, tuinhuizen e.d. Vaak wordt er ook houtkachel geplaatst of een straalkacheltje aan het plafond gehangen. Op deze manier kunnen we ook tijdens de wat koudere dagen lekker buiten zitten. Zelfs als het regent, want we zitten heerlijk droog.

Dit is een van de tuintrends die wel een impact heeft op je beschikbare budget want vaak is zo’n overkapping een van de duurste elementen in je tuin.

 

Tuintrend 2: Binnen gaat naar buiten

Deze tuintrend is al veel langer aan de gang. De opmerking “we trekken binnen naar buiten door” wordt al langer gemaakt. Maar nu gaan we weer een stapje verder omdat typische materialen die we eerst alleen in het interieur zagen, nu ook in het exterieur gaan terugkomen. Denk daarbij aan de keramische tegels. Die werden eerst alleen binnen gelegd. En nu zie je ze steeds vaker ook buiten terugkomen.

Een ander mooi voorbeeld zijn de banken. Er zijn al hele mooie gestoffeerde tuinstoelen en tuinbanken verkrijgbaar op de markt. En je kunt ze gerust buiten laten staan hoor. Geen probleem, zolang je maar kijkt dat je de juiste kwaliteit spullen koopt. Producent Design 2 Chill heeft prachtige lounge meubelen voor buiten.

Ook tapijten zie je steeds vaker buiten terugkomen. Daar waar het eerst alleen kunstgrastapijten betrof, zie je nu ook andere materialen opduiken die veel meer een link hebben met de binnentapijten.

Dit is een van de tuintrends die al langer aan de gang is en die zich steeds verder zal blijven ontwikkelen. Waar het einde is, geen idee. Maar een buitenbed zodat je buiten kunt slapen is ook al enige tijd op de markt.

 

Tuintrend 3: Steeds meer verantwoorde materialen

Er komen steeds meer materialen op de markt die verantwoord worden geproduceerd. Het zijn niet alleen mooie materialen, maar ook materialen die op een bewuste wijze zijn gemaakt. Materialen die hergebruikt kunnen worden, materialen waarvoor geen tropische bossen hoeven te worden gekapt, materialen die energiezuinig gemaakt kunnen worden. Er wordt over de gehele productieketen nagedacht en verbeteringen aangebracht waardoor er uiteindelijk een veel meer verantwoord product op de markt gezet kan worden. Wij hebben zelf de verantwoording naar onze wereld, de wereld van onze kinderen.

En deze ontwikkeling komt ook tot stand omdat de vraag vanuit de markt groeiende is. Steeds meer mensen vinden dit ook belangrijk en willen hun steentje bijdragen. In onze tuinontwerpen zal daar zeker naar worden gekeken en met jullie worden overlegd.

Dit is een van de tuintrends die het meest samenhangt met het milieu, onze wereld waarop we leven en het bewustzijn van de mens daarvan.

 

Tuintrend 4: Meer diversiteit in de tuin

In de tuin worden steeds meer verschillende materialen naast elkaar gebruikt. Daar waar in het verleden alleen maar 1 soort bestrating werd toegepast, worden nu zowel bestrating als hout naast elkaar gebruikt. In sommige gevallen loopt het een door in het ander.

In onze ontwerpen kun je zomaar materialen als steen, hout, metaal en glas naast elkaar aantreffen.

Ook in de beplanting zie je deze verschuiving duidelijk optreden. De tuinen met vakken met 1 soort beplanting lijken hun beste tijd gehad te hebben. Er worden weer kleuren toegepast en het hoeft allemaal niet meer zo gestileerd. Het wordt allemaal weer wat losser. Dit komt ook ten goede aan de biodiversiteit want kleuren trekken allerlei insecten aan zoals vlinders en bijen.

Dit is een van de tuintrends die het meest zichtbaar is in het ontwerpstadium

 

Tuintrend 5: Lekker genieten

Genieten in de tuin staat centraal. We zien dat mensen steeds meer behoefte hebben om na hun drukke werkweek direct te kunnen genieten in hun tuin en liever niet eerst nog een hele zaterdag moeten werken in de tuin voordat deze er weer toonbaar bijligt. Nee, het liefst doen ze zo min mogelijk terwijl de tuin ook mooi blijft met zo min mogelijk moeite.

Deze vraag naar onderhoudsvriendelijke tuinen kregen we al regelmatig, maar zien deze vraag alleen maar toenemen. En een onderhoudsvriendelijke tuin is bij ons geen tuin met grind of straatwerk. Nee, een onderhoudsvriendelijke tuin is een kleurrijke tuin waar je wellicht nog minder werk aan hebt en waar je veel meer van kunt genieten. Een onderhoudsvriendelijke tuin is bij ons altijd een leefbare tuin waar je heerlijk in kunt ontspannen, met familie en vrienden kunt vertoeven en waar ook het regenwater in weg kan, de dieren op afkomen en kleur heeft.

Dit is een van de tuintrends die niet alleen te maken heeft met de manier waarop we ons leven hebben ingericht, maar heeft ook te maken met het feit dat we steeds langer thuis willen of moeten blijven wonen.

 

Tuintrend 6: Ontspannen in de tuin

Een laatste tuintrend is een trend betreffende de wellnessfaciliteiten die steeds meer mensen in hun tuin verwerkt willen hebben. Denk daarbij aan een buitendouche, een zwemvijver, een hottub of spa, zelfs een sauna onder de nieuwe overkapping is een element dat we al een aantal keer in tuinen hebben aangebracht. Heerlijk, je hoeft zowat niet meer op vakantie want thuis heb je het veel beter dan elders.

Deze laatste is een van de meest luxe tuintrends die we zien optreden. Want dat is het eigenlijk wel, luxe.

We hopen jullie een mooi overzicht gegeven te hebben van de tuintrends zoals die zich momenteel voordoen. Nogmaals, het is onze eigen visie die is gebaseerd op de klantvraag, ontwikkelingen bij leveranciers en wat we in de media hierover tegenkomen. De interpretatie van deze tuintrends is voor iedereen anders. Het belangrijkste is dat je je thuis voelt in je tuin en dat je er heerlijk in kunt genieten.

Wil je eens van gedachte wisselen over je tuin en hoe deze tuintrends in jou tuin toegepast kunnen worden? Kom dan eens naar onze inspiratietuin. We laten het je graag zien.

Wil je liever dat Roy naar je toe komt voor een eerste vrijblijvende gesprek? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen