Zelf sierbestrating leggen? Deze tips helpen u op weg

Het is weer vakantietijd. Veel mensen gaan dan op vakantie. Maar er zijn ook mensen die thuis blijven en daar vanalles willen doen. En daar is deze blog helemaal op gericht. En met name de mensen die zelf een terras of sierbestrating willen gaan aanleggen of veranderen. Ik ga je in deze sierbestratingsspecial voorzien van allerlei handige tips zodat het leggen van een terras of sierbestrating geen geheimen meer heeft.

O ja, onderaan deze blog kun je je ook alvast opgeven voor de natuurwandeling met de hond op zaterdag 3 oktober 2015.

Keuze van de steen

Alles begint met het zoeken van een geschikte steen of tegel die je graag in de tuin wilt hebben. Waar moet je dan op letten?

1. Hoe wordt de sierbestrating belast? Ga je er een auto op zetten, of dient het als terras waar je heerlijk op wilt gaan zitten. De tegels of stenen die je kiest moeten hier wel geschikt voor zijn.
2. Ben je bereid om onderhoud te plegen aan de sierbestrating en in welke mate? Ik heb hieronder een opsomming gemaakt in oplopende volgorde van onderhoud.
• Keramische tegels: deze hebben het laagste onderhoudsniveau omdat er weinig/geen onkruid tussen de tegels groeit en de groenaanslag tot een minimum beperkt is.
• Betontegels: Hoe groter de tegel, hoe minder voegen je hebt en dus minder onkruid dat er kan groeien. De betontegels is wel vatbaar voor groenaanslag. Om de groei van onkruid tussen de tegels zo goed als uit te sluiten kun je een flexibele voegmortel toepassen. Hierbij is het wel belangrijk dat er minimaal 8mm ruimte tussen de tegels wordt gehouden.
• Klinkers: Met het toepassen van klinkers heb je veel voegen. Je kunt kiezen voor een strakke nieuw gebakken klinker. Deze kan strak tegen elkaar aangelegd worden waardoor er minder onkruid tussen groeit. Een oud gebakken klinker of een getrommelde klinker heeft grotere voegen waardoor er dus weer meer onkruid kan groeien.

3. Wat wil je gaan uitgeven aan de sierbestrating. Er zijn veel verschillende materialen in de handel. En daardoor is er ook veel prijsverschil. Hieronder geef ik je een richtlijn wat de diverse sierbestratingsmaterialen kosten, exclusief de aanleg. Ieder project heeft zijn eigen specifieke dingen waardoor het niet mogelijk is een eenheidsprijs af te geven.
1. Keramische tegels: 40,00 – 75,00 / m2 + ondervloer 20,00 – 25,00 / m2
2. Nieuw gebakken klinkers: 20,00 – 30,00 / m2
3. Oud gebakken klinkers: 45,00 – 60,00 / m2
4. Beton klinkers: 13,00 – 23,00 / m2
5. Beton tegels: 20,00 – 50,00
6. Natuursteen tegels 40,00 – 75,00 / m2
Het verschil tussen oud gebakken en nieuw gebakken klinkers is dat oud gebakken klinkers al eens zijn gebruikt in bestrating. Deze worden er later uitgehaald voor hergebruik.

4. Welke uitstraling wil je bereiken? De bestrating rondom je huis bepaalt mede de totale uitstraling van je woning.  Als je een strakke en moderne uitstraling zoekt, ga dan voor een donkere grote tegels. Bij een landelijke uitstraling passen heel goed de getrommelde of oudgebakken klinkers.

Verwijderen van de huidige bestrating

Als je oude bestrating hebt liggen die je wilt afvoeren kun je dat op een aantal manieren doen. De handigste manier is het plaatsen van een advertentie op Marktplaats en dan hopen dat er iemand komt die de bestrating eruit haalt en dit wil meenemen voor eigen gebruik.
Een andere optie is om het er zelf uit te halen en direct storten in een puincontainer die je zo dicht mogelijk bij het te verwijderen terras hebt staan. Daarna wordt de container opgehaald en ben je er vanaf. En als laatste optie kun je de klinkers zelf op een aanhanger laden en naar de milieustraat brengen.

Waterafvoer

Als je sierbestrating gaat aanbrengen betekent dit automatisch dat het regenwater daar niet meer of slecht kan infiltreren in de bodem. Daar moet je dus rekening mee houden. Je kunt er voor kiezen om een regengoot aan te brengen en deze aan te sluiten op een infiltratiekoffer. Wellicht grenst het terras aan een gazon of border. Dan kan het regenwater hierin infiltreren. Zorg wel dat het afschot dan ook de juiste richting op ligt. En met het gazon is het belangrijk dat dit ietsje lager ligt dan de bestrating. Er zijn systemen waarbij de waterafvoer heel subtiel verwerkt kan worden in het terras.

Voorbereiden van de ondergrond

Voor alle situaties geldt dat je kijkt wat het uiteindelijke peil moet zijn van de bovenkant van de sierbestrating nadat deze is aangetrilt.Van daaruit ga je terugrekenen met de benodigde dikte van de stenen en ondergrond. Dan weet je ook hoever je moet gaan uitgraven.

1. Oprit
Als je sierbestrating gaat aanleggen op je oprit, dan is het belangrijk om een laag (ongeveer 20cm) gebroken puin aan te brengen. Hierdoor zal je minder snel last hebben van spoorvorming. Daarna breng je hier bovenop nog een laag straatzand aan. Deze mag maximaal 5cm zijn.

2. Pad
Als je een pad gaat aanleggen bedenk dan eerst hoe breed deze moet worden. Ik houd altijd een padbreedte van 100cm aan. Dan heb je voldoende ruimte om met je fiets aan de hand over het pad te lopen. Ook voor rolstoelen en wandelwagens e.d. is dan voldoende ruimte.
De ondergrond wordt gemaakt door een laag (20-25cm) straatzand aan te brengen. Hierna aftrillen met een trilplaat. Stel dat het einde van de dag nadert en je komt niet meer toe aan het dichtleggen van het zandbed, tril deze dan altijd eerst af voordat je stopt. Stel dat het daarna gaat regenen, dan heb je daarna geen kans meer dat de grond ‘dol’ wordt. Als grond dol is dan zie je dat doordat de grond veert als je erover heen loopt.

3. Terras
Ook voor een terras geldt dat je een zandbed aanbrengt van zo’n 20-25cm straatzand. Hierna het zandbed goed aftrillen.
In geval van een terras met keramische tegels komt er vervolgens ook nog een drainerende laag op. Deze laag is circa 7-10cm dik. Hoe dat je een terras met keramische tegels aanlegt, dat vertel ik je verderop.

En nu beginnen

De voorbereidende werkzaamheden zijn gedaan en je bent zover om te starten met het leggen van de sierbestrating.
1. Oprit
Tril het straatzand af, plaats de betonbanden (aanbovelen is om minimaal 10x20x100cm banden te gebruiken) en start met het afrijen van het oppervlak. Houd hierbij rekening met een afschot tussen 0,5 cm – 1 cm per meter. Let op dat je het afschot niet naar een deur toe legt want dan loopt het regenwater naar binnen. En dat willen we natuurlijk niet.
Als je bij een oprit hebt gekozen voor klinkers, leg deze dan in elleboog verband. Dit is een sterk verband en de klinkers zullen dan goed blijven liggen. Hiermee bedoel ik dat de klinkers goed blijven liggen als de wielen van een auto een draaiende beweging maken. De klinkers verschuiven dan niet.
Als alles erin ligt tril je het oppervlak af. Houd er rekening mee dat de klinkers daarmee zo’n 1-1,5cm lager komen te liggen. Het aftrillen zorgt ervoor dat de ongelijkheden eruit worden getrilt en er een vlak oppervlak ontstaat.
Nadat de oprit erin ligt en is afgetrild, kan het inveegzand worden aangebracht. Dit is brekerzand. Veeg met een zachte bezem de hele dunne zand in de voegen. Dit proces kan je gerust 2 weken lang dagelijks herhalen. Ook een regenbui helpt bij het inspoelen van deze fijne zand.
Laat de zand liever wat langer op het straatwerk liggen zodat het in de loop van de tijd in de voegen verdwijnt.

2. Pad
Tril het straatzand af, plaats de betonbanden (bij paden adviseer ik banden van 5x15x100cm) en start met het afrijen van het oppervlak. Bij een pad heb je een aantal opties als het gaat om afschot. Je kunt het pad bol leggen of op één oor (dat wil zeggen scheef, niet zichtbaar voor het oog) Bij een smalle klinker, bv waalformaat of ijsselformaat, is het mooi om eerst 2 strijken te leggen aan beide kanten van het pad. Zie foto. Daarna ga je hiertussen de rest van de klinkers leggen. En als alles erin ligt tril je het oppervlak af. Houd er rekening mee dat de klinkers daarmee zo’n 1-1,5cm lager komen te liggen. Het aftrillen zorgt ervoor dat de ongelijkheden eruit worden getrilt en er een vlak oppervlak ontstaat.
Nadat het pad erin ligt en is afgetrild, kan het inveegzand worden aangebracht. Dit is brekerzand. Veeg met een zachte bezem de hele dunne zand in de voegen. Dit proces kan je gerust 2 weken lang dagelijks herhalen. Ook een regenbui helpt bij het inspoelen van deze fijne zand.
Laat de zand liever wat langer op het straatwerk liggen zodat het in de loop van de tijd in de voegen verdwijnt.

3. Keramisch tegelterras
Het leggen van keramische tegels is een klus die erg specialistisch is. Als je geen ervaring hebt met het leggen van tegels of straatwerk, ga hier dan niet zelf aan beginnen. Een uitgebreide beschrijving van het leggen van keramische tegels buiten, vind je hier. Het plaatsen van betonbanden is hierbij niet nodig.
4. Terras
Tril het straatzand af en start met het afrijen van het oppervlak. Bij tegels vanaf 60x60x6cm is het niet meer nodig om betonbanden te plaatsen. Let op waar je het afschot naartoe gaat leggen. Doe dit altijd naar de zijde waar je wilt dat het water naartoe loopt. In geval van tegels dan kun je maar naar 1 zijde het afschot aanbrengen.
Nadat het terras erin ligt kun je eventueel het terras aftrillen. In geval van tegels, dan adviseer ik dit niet te doen. Alleen in geval van klinkers kun je aftrillen. Gebruik hier eventueel een rubber mat bij zodat het oppervlak van de klinkers niet beschadigt.
Nadat het terras erin ligt en indien mogelijk is afgetrild kan het inveegzand worden aangebracht. Dit is brekerzand. Veeg met een zachte bezem de hele dunne zand in de voegen. Dit process kan je gerust 2 weken lang dagelijks herhalen. Ook een regenbui helpt bij het inspoelen van deze fijne zand.
Laat de zand liever wat langer op het straatwerk liggen zodat het in de loop van de tijd in de voegen verdwijnt.

Natuurwandeling met de hond

Na het succes van vorig jaar organiseren wij dit jaar ook weer een natuurwandeling met de hond. Voor de liefhebbers is er naderhand een barbeque. De natuurwandeling zal op zaterdag 3 oktober 2015 plaatsvinden.

 

Voor iedereen die hiermee aan de slag gaat, veel succes. Ook wens ik iedereen een hele fijne vakantie.

 

Roy Bindels

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen