Zomervakantie in een mooie tuin

Gisteren zei iemand tegen me: “Waarom zou ik in de zomer op vakantie gaan? Het is dan mooi weer en ik kan heerlijk genieten in mijn tuin.” En ik dacht “Ja, daar heb je helemaal gelijk in.“
Dat doen wij zelf ook. In de zomer blijven we altijd thuis. Ik weet niet hoe dat bij jullie is als trouwe lezers van deze blog. Maar voor degene die thuis blijven heb ik een aantal typische onderhoudsklussen beschreven die je nu in deze tijd uit kunt voeren om je tuin mooi te houden.

Snoeien

Voor alle snoeiklussen wil ik je aanraden dit niet te doen bij 30°C of warmer. Hoe koeler dat het is, des te beter. Bij extreme warmte zullen de snijvlakken van de bladeren bruin kleuren en dat geeft geen mooi eindbeeld na het snoeien.

Beukenhagen

De beukenhagen kunnen nu gesnoeid worden. Als je dat nu doet of zelfs nog eventjes wacht, dan is de kans groot dat je de haag maar 1 x hoeft te snoeien in het jaar. Ben niet bang met terugsnoeien want de beukenhaag kan wel tegen een stootje. En zeker als je niet wilt dat de haag per jaar een stukje breder wordt.

Buxushagen

Buxus kan ook gesnoeid worden. Als je bezig bent met snoeien kun je meteen de buxus goed inspecteren op schimmel of andere aandoeningen. Ontsmet na het snoeien de snoeischaar goed om verspreiding van de schimmel te voorkomen.
Als je constateert dat er schimmel in de haag zit, dan adviseer ik je direct te starten met de behandeling hiervan met de BuxusHealthMix. Wij hebben deze op voorraad staan. Een potje BuxusHealthMix bevat 10 tabletten. Iedere tablet is goed voor 10m2.
Ook gezonde buxussen kunnen hiermee behandeld worden om ze vitaal te houden zodat ze minder vatbaar zijn voor de schimmel.
Vanwege de lange vochtige periode die we achter ons hebben zijn vele buxussen aangetast. De schimmel groeit namelijk goed als het warm en vochtig weer is. Dit kunnen we niet voorkomen.
Wat wel een tip is: als je de buxus water geeft, doe dit dan in de buxus en niet over de buxus. De bladeren blijven dan droog waardoor de schimmel minder snel toe kan slaan.

Leibomen

Alle leibomen kunnen nu weer in vorm gesnoeid worden zoals Lindes en Platanen. De weelderige bos terugsnoeien zodat er weer vorm is ontstaan. Er is niet echt een techniek voor. Gewoon snoeien totdat de leiboom er weer uitziet zoals je het zelf graag wilt.
Pas wel op met de ladder als je deze gaat gebruiken. Zet hem op een goede ondergrond zodat deze niet weg kan schieten of wegzakken.

Gazon

Water, water en nog eens water. Dat is wat het gazon nodig heeft. Blijft goed water geven.

Dat geldt ook voor de andere planten en bomen. Als je ziet dat een boom in je tuin gele bladeren krijgt of dat de bladeren gaan vallen, dan ben je net te laat. Start in dat geval onmiddellijk met het watergeven. Leg een tuinslang bij de boom en laat deze 15-30 minuten vol open water geven. Herhaal dit een aantal dagen achter elkaar.

Wondermiddel of pure biologie?

Een plant heeft water en voedingsmiddelen uit de bodem nodig om te kunnen groeien en gezond te blijven. Water en voedingsmiddelen worden opgenomen door de haarwortels van de plant. Hoe beter de kluit zich kan ontwikkelen hoe gezonder de plant, boom of heester.
Wij zijn dit jaar gestart met het toevoegen van speciale bodemschimmels tijdens de aanplant. En wij zijn er razend enthousiast over. Wat een verschil levert dit op zeg. De planten groeien veel beter dan voorheen en de kluit is echt noemenswaardig beter. Kijk maar eens naar deze foto. Dit is een Pennisetum. We hebben de helft van het vak met Pennisetums behandeld met schimmels tijdens de aanplant en de andere helft niet. 3 maanden na aanplant is dit het resultaat.
De kluit van de plant is groter en dichter waardoor de plant veel beter in staat is om voedingsmiddelen en water op te nemen uit de bodem.

We hebben de schimmels ook toegepast bij een boom in onze eigen showtuin. Deze bleef in onze beleving achter in de onwikkeling. Vervolgens hebben we in april de bodem rondom de wortels verbetert door toediening met schimmels. En kijk eens hoe hij er nu bij staat. We zijn echt onder de indruk van deze schimmels. En het is heel simpel. Het is pure biologie.

Heb jij ook een boom of haag die niet goed wil groeien, die achter blijft. Wij kunnen deze schimmels bij je komen toepassen. En je zult zien dat de boom, haag, plant na verloop van tijd zal gaan verbeteren. Vul dan het contactformulier in of bel ons even 0485-361523
Kijk maar eens naar de resultaten die we tot nu toe hebben gehaald.

Tuininspiratie

Genieten van een mooie tuin? Deze mensen doen het gewoon nadat we de tuin een metamorfose hebben gegeven. Wat is het mooi geworden zeg.
Namens het hele team van Bindels Tuinen wens ik je een fijne zomervakantie.

 

Roy Bindels

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen