Tuinonderhoud december

In de maand december zet je de laatste stappen naar een tuin die klaar is voor de winter.

Gazononderhoud

Het gazon kan nog wel een keertje gemaaid worden als u het te lang vindt. Maar denk eraan het gras wel wat langer te laten. Dat is beter.
Ook kunt u eventueel nog wintermeststof toevoegen om de grasspriet wat steviger te maken zodat het gazon beter bestand is tegen betreden. Maar we raden u aan dit zo min mogelijk te doen.

Bestel wintermeststof

Kleur aanbrengen in de tuin

In de winter vind ik het erg gezellig als er toch wat kleur in de tuin aanwezig is. Dat kan doordat er wellicht winterbloeiers in de border staan. Maar dat kan ook door een bloempot aan te planten met een kleurige winterbloeier. Planten die hier uitermate geschikt voor zijn zijn o.a. winterviolen, gaulteria’s, winterheide en kerstroos. Zorg voordat u de pot gaat aanplanten dat er een gaatje in de bodem zit zodat overtollig water de pot kan verlaten.

Boodschappenlijstje:

  1. pot die in de winter buiten kan staan
  2. potgrond met kokos
  3. hydrokorrels of kleikorrels
  4. kleinbloemige winterviolen (of een andere winterbloeier die je mooi vindt)
  5. bloembollen die je mooi vindt (bv. narcissen, tulpen, krokussen of hyacinten)

Borders

Een overschot aan gevallen blad kunt u verwijderen. Maar laat nog wat liggen, want blad werkt isolerend voor de ondergrond. Ook allerlei dieren kunnen hier nog een schuilplaats in vinden als het winter is.
Voor borders geldt ook dat er een wintermeststof toegepast kan worden.

Kuipplanten

Zet kuipplanten op een plaats waar ze kunnen overwinteren. Op dit moment is er af en toe al sprake van lichte nachtvorst. Maar vergeet ze geen water te geven als je ze hebt weggezet. Ze hebben niet zo heel veel water nodig, maar zorg dat de grond waarin ze staan licht vochtig blijft.

Mediterraanse bomen

Als het echt koud gaat worden, dan raden we aan de olijven in te pakken met een fleecedoek en de stam te omwikkelen met een warmteslang. Dit is een slang die je kunt vergelijken met een slang die je ook om een waterleiding heen wikkelt in een onverwarmde garage zodat de waterleiding niet bevriest. De warmteslang is elektrisch en zal bij koude temperaturen aanslaan omdat hij is voorzien van een thermostaat.

Water

Sluit tuinslangen af, gevelkraantjes en blaas de beregening door zodat er geen water meer in zit. Als water bevriest kan het schade aanrichten aan de leidingen omdat water dan uitzet.

Bloembollen

Als u nog bloembollen heeft die de grond in moeten, nu kan het nog maar wacht niet meer te lang.

Vragen over het tuinonderhoud in december?

Stel ze gerust. Stuur me een mail en ik zal uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Vraag stellen
medewerker Bindels Tuinen