Tuinonderhoud juni

Juni is de maand dat je tuin volop in bloei is. Al het groen is nog jong en fris. Geniet daarvan.

Hagen snoeien

Omdat het voorjaar dit jaar vroeg op gang is gekomen is het zeer waarschijnlijk dat de hagen op dit moment al weelderig aan het worden zijn. Tijd dus om te gaan snoeien. Beuken, taxus en laurier hagen zijn veel voorkomende hagen. Houdt u er wel rekening mee dat vogels hun broedplaats kunnen hebben in de haag. Het snoeien zal hun dan gaan verstoren. Het broedseizoen loopt tot 15 juli. Als u kunt wachten tot die datum dan zullen de broedende vogels u dankbaar zijn.

 

tuinonderhoud

Bemesten van het gazon

Als u toch nog niet bent toegekomen aan het bemesten van uw gazon en u ziet dat de groei achterblijft, dan is het raadzaam om te gaan bemesten. Dit stimuleert de groei en zal de vorming van mos tegen gaan.
Het is nu te laat om nog te bemesten met onze langdurende meststof. Maar ook voor deze periode hebben we een meststof. Wij noemen hem de groeispurt. In een emmertje zit genoeg voor 100m2 en u zult zien dat uw gras binnen 1 week aan het groeien is en het gras zal groener gaan worden. U boekt hier dus heel snel resultaat mee, maar u zult de behandeling later in het jaar nog eens moeten herhalen om het hele seizoen een goede groei te hebben.
Let op: als u met onze langdurige meststof heeft gewerkt, dan heeft u dit niet nodig.

 

tuinonderhoud

Snoeien

Heeft u Rhododendrons? Mochten ze al gebloeid hebben, verwijder dan de uitgebloeide bloemen voorzichtig tussen duim en wijsvinger. Uitgebloeide struiken zoals Kolkwitzia, Deutzia, Philadelphus, Psychocarpus, Weigela mag u nú snoeien. Die bloeien volgend seizoen op de takken die ze dit jaar vormen. Verwijder elk jaar enkele oude, dikke takken, tot aan de voet van de plant. De struiken lopen later weer uit en zo houdt u hen jong. Is dat al meerdere jaren niet gebeurd, hanteer dan een scherpe takkenzaag.

Een goed onderhouden tuin trekt dieren aan

Plantenborders

In potten gekweekte planten kunnen nu mooi uw borders in. De grond is lekker nat. Houd dat zo, mocht het ‘droogvallen’… Onkruid wieden is harder nodig dan ooit, kies een zonnige dag uit, wied ’s morgens, en aan het einde van de dag kunt u het verlepte onkruid gemakkelijk bijeen harken en verwijderen. Verwijder de uitgebloeide bloemen van lupinen, ridderspoor, euphorbia’s, veronica’s,…
Heeft u uw borders al bemest? Met onze all-season supermest hoeft dat maar eenmaal per jaar! De mest is toepasbaar t/m half mei. Wij adviseren u om deze mest nu niet meer toe te passen. Pas weer in het nieuwe voorjaar.

Bloembollen

Het blad van de bollen kan eraf. U kunt het blad ook laten afsterven, de bollen opgraven, drogen en bewaren voor a.s. seizoen. Voorkomt woekeren (verspreiden) en u houdt de regie! Bolletjes van herfstanemonen moeten 3 maanden vóór de bloei de grond in. Door ze nu te planten zullen ze bloeien als de meeste planten over hun hoogtepunt heen zijn.

Moestuin

Moestuiniers oogsten regelmatig hun zelf geteelde vroege erwten, sla en radijsjes. U kunt de volgende groenten nú buiten zaaien/planten: kool, rode biet, wortelen, witlof, sla, erwten, boontjes, radijs, knolraap, pompoen, courgettes, (suiker)maïs en tomaten. Dun op rijen uitgezaaide groenten tijdig uit. Jonge koolgewassen vragen bescherming tegen vogels; die zijn gek op jonge koolplantjes. Netten spannen is het meest effectief.
De eitjes van het koolwitje verschijnen in juni op de onderzijde van de koolbladeren. Controleer af en toe of er groepjes gele eitjes te vinden zijn. Knijp ze plat of verdelg ze met een milieuvriendelijk product op basis van pyrethrum. Afdekken met vliesdoek is hét alternatief.
Uw aardbeien liggen hopelijk op stro… Oogst dagelijks en verwijder de uitlopers. Perziken, nectarines en pruimen nú snoeien. Dun pruimen uit om te voorkomen dat de takken onder het gewicht afbreken. Wacht met het uitdunnen van appels en peren tot na juni. Heeft u een druif of druiven? Denk aan de groene snoei (zomersnoei), van druiven.

Vijver

Eendenkroos kan een probleem zijn. Dit kleine drijfplantje groeit razendsnel en kan een echte plaag zijn. Er is maar één oplossing: een schepnet! Algen en wieren zijn vaak indicatoren voor de waterkwaliteit van uw vijver. Te veel algen wijst op te voedselrijk water. Algen bij voorkeur handmatig verwijderen, b.v. met een stok of riek (let op u vijverfolie!)  waar u ze omheen draait. Speciaalzaken verkopen test-setjes, en producten om het evenwicht te herstellen. Juni is een goede maand om nieuwe vissen uit te zetten. Maar aangezien het water nog niet echt is opgewarmd moet u wél zorgen voor een geleidelijke overgang van de leverancier naar uw vijver. Leg de plastic zak, waarin de vissen geleverd worden een uur of wat IN de vijver, met geopende bovenkant. Laat de vissen na enige tijd voorzichtig in de vijver glijden.
Mocht uw vijver zijn dichtgegroeid of dichtgeslibt? Niet meer lijken op ‘het plaatje’ net na de aanleg? Overweeg dan een revisie, of misschien wel een zwemvijver het komend seizoen…

vijver tuinkalender

Vragen over het tuinonderhoud in juni?

Stel ze gerust. Stuur me een mail en ik zal uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Vraag stellen
medewerker Bindels Tuinen