Tuinonderhoud maart

In de maand maart kunnen we doorgaans starten met het voorjaarsklaar maken van de tuin. Dit is in de regel de meest arbeidsintensieve klus in de tuin.

Gazononderhoud

In deze video ga ik u vertellen hoe u in 5 eenvoudige stappen een mooi gazon krijgt. En dat met maar 1 keer bemesten. Het geheim zit hem in onze gazonherstelkit. De kit bestaat uit een mosbestrijder, graszaad en een langdurige gazonmest. We passen deze gazonherstelkit al jaren met succes toe bij onze klanten. In 2014 hebben we deze kit toegepast in de tuin van een vrijwilliger en daar hebben we de ontwikkelingen gefilmd en gefotografeerd zodat u de resultaten nu mooi kunt bekijken.

Bestel gazonherstelkitLees het 5 stappenplan

Groene aanslag verwijderen op bestrating

In maar/april is de temperatuur overdag regelmatig boven 5 graden. Ideaal weer om het groen op de bestrating te verwijderen. Dat kunt u gemakkelijk doen met onze alg- en mosbestrijder. Om u te laten zien hoe gemakkelijk dit gaat heb ik hier een filmpje over gemaakt.

Bestel alg- en mosbestrijder

Andere tuinwerkzaamheden in maart

Vaste planten snoeien

Nu is de tijd om de vaste planten zoals lavendel, carex, siergrassen terug te snoeien. U zult zien dat deze snel weer uitschieten. Maar pas op, doe dit als er geen strenge vorst meer wordt voorspeld.

Hagen aanplanten

In maart/april kunt u nog hagen aanplanten. Zolang er nog geen groen blad aan zit is dit mogelijk.
Zorg er wel voor dat u na de aanplant voldoende water geeft. En het toevoegen van wat meststoffen zoals een gedroogde koemestkorrel is aan te bevelen.

Bomen aanplanten

In maart/april kunt u nog bomen aanplanten. Ik bedoel hier bomen met een draadkluit. Want als bomen in een pot staan, dan kunt u deze het hele jaar door aanplanten. Het nadeel van bomen in een pot is dat deze duurder zijn dan dezelfde boom met een draadkluit.

Bemesten van uw vaste planten border

Geef uw vaste planten voldoende voeding. Als u de planten heeft teruggesnoeid kunt u het beste de bemesting toepassen. Wij hebben een meststof die het hele seizoen de meststoffen afgeeft. U hoeft dus maar 1 keer te bemesten. Dat is wel erg handig. Deze meststof is te bestellen in onze webshop

Zuurminnende planten mesten met turf

Strooi rondom uw zuurminnenden planten zoals rhododendrons en azalea’s turf. Turf is zuur en deze planten houden hiervan.

Schoonmaken van uw tuinmeubilair

Meestal hebben we in maart/april al wel eens een keer een aantal dagen dat we heerlijk buiten kunnen zitten. Al is het maar eventjes om het hoekje uit de wind. Maak daarom alvast uw tuinmeubelen schoon. Of haal ze van zolder als u ze op zolder heeft gezet om te overwinteren.

Borstel het kunstgras op

Heeft u kunstgras? Dan is dit het moment op het eens op te borstelen. De pool gaat dan weer mooi overeind staan. Wellicht is het nodig om wat extra kwartszand in te vegen.
Als u ziet dat er wat mosvorming is dan kunt u daar ook onze alg- en mosverwijderaar voor gebruiken. Ja, ook bij kunstgras kan zich mos vormen en kan er onkruid in groeien.

Sluit uw beregeningspomp aan

Na een vorstperiode is de grond snel uitgedroogd. Het is dan belangrijk om te starten met beregenen. Zeker als de temperatuur >5 graden Celcius komt overdag. Test het hele circuit op lekkages en repareer de lekkages.

Vooral bij jong aangeplante hagen is beregenen een must.

Vragen over het tuinonderhoud in maart?

Stel ze gerust. Stuur me een mail en ik zal uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Vraag stellen
medewerker Bindels Tuinen