Tuinonderhoud november

In de maand november wordt het hoog tijd om je tuin gereed te maken voor de winter. Het winterklaar maken van de tuin is een relatief eenvoudige klus. En zeker als je deze vergelijkt met het voorjaarsklaar maken van je tuin.

Snoeien beplanting

De border staat vol met vaste planten en de uitgebloeide bloemen hangen er treurig en kleurloos bij. En dan ga ik u vertellen dat je vaste planten nu NIET kunt snoeien. Maar toch kunt u iets doen om de border te verzorgen.
Het enige dat u voor de winter mag doen met vaste planten is het uitsnoeien van uitgebloeide bloemen. De rest van de plant moet u met rust laten. Dit komt omdat de plant anders kans heeft dat hij bevriest tijdens de winter. Laat het blad gewoon afsterven. Deze bladeren bieden de onderliggende wortels bescherming. En ook diertjes vinden hier bescherming. De bladeren mogen dan pas in het voorjaar worden gesnoeid.

Snoeien van rozen

Rozen snoeien is een vak apart. Wellicht heb je ooit gehoord dat je moet snoeien net boven een oog. Maar wat is dan een oog? En op welke hoogte moet ik dan snoeien?
Het snoeien van rozen is niet noodzakelijk voor de winter, maar de border wordt er wel netter van. Let op, deze snoeitips gelden NIET voor stamrozen en dwergrozen.
Bij het snoeien van rozen is het belangrijk dat je net boven een oog snoeit. Een oog is een plek op de tak van de roos waar een takje c.q. twijgje ontstaat. Als je de tak van een roos vanaf onderuit eens goed bestudeert, dan zul je deze ogen vanzelf ontdekken. In deze instructievideo laten we dit ook nog uitgebreid zien.
De reden voor het snoeien boven een oog zit hem in het feit dat dit twijgje de kans heeft om verder te groeien net onder de plek waar je hebt gesnoeid zodat dit op termijn niet opvalt.

Gazononderhoud

Het gras blijft nog groeien als de temperatuur boven de 6 graden Celcius is. Om het gazon goed de winter door te laten komen kun je het beste nog een keer maaien en speciale wintermeststof toevoegen. In deze instructievideo laat ik je zien wat er allemaal bij komt kijken om het gazon winterklaar te maken.

Bestel wintermeststof

Groene aanslag van bestrating verwijderen

De sierbestrating zal bij velen van jullie groen zijn geworden. Het is vochtig en de temperaturen zijn nog aangenaam. Ideaal weer voor alg om vat te krijgen. Hoe kom je hier zo snel mogelijk van af?

Bestel mos- en algverwijderaar

Hagen en bomen

Het blad zit nog steeds aan de hagen en bomen. Dat betekent dat ze nog niet gerooid en aangeplant kunnen worden. Pas als het blad een eind bruin is geworden cq is gevallen, dan is de sapstroom tot stilstand gekomen en kan de plant of boom uit de volle grond worden gerooid.

Boom in pot

Als een boom in een pot is gekweekt, dan kan deze altijd worden aangeplant. Je hoeft dan niet te wachten tot het blad eraf is. Bomen in potten zie je vaak bij de tuincentra staan. Deze zijn wel ietsje duurder dan bomen die met kluit uit de volle grond worden gerooid.

Vragen over het tuinonderhoud in november?

Stel ze gerust. Stuur me een mail en ik zal uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Vraag stellen
medewerker Bindels Tuinen