Tuinonderhoud oktober

Het is oktober en de herfst meldt zich. De tuin kan langzaam aan gereed gemaakt gaan worden voor de winter. Het echte winteronderhoud zullen we in de maand november beschrijven.

Gazon

In de maand oktober kan het gazon nog gemaaid worden. Maar laat het gras nu wat langer. Als u de maaier afstelt op een maaihoogte van 4-5cm dan zit u altijd goed. De reden om het gras wat langer te laten als het de winter in gaat is dat de resistentie van het gras dan wordt bevorderd. En ook mossen en onkruid krijgen dan minder kans om zich te wortelen in uw gazon.

Borders

Zorg er voor dat u ook in deze maand het onkruid nog wiedt. Dat gaat u in het voorjaar aanzienlijk schelen als de groei weer op gang komt.
Ook deze maand kunt u nog steeds bollen planten zodat u in de lente de pracht en praal hebt van fris bloeiende narcissen, tulpen en hyacinten.

Hortensia's

De bloemen in de hortensia’s kunnen in deze maand gesnoeid worden. Knip alleen de uitgebloeide bol eruit. Dat hoeft natuurlijk niet, maar als er sneeuw op komt dan kunnen de takken van de hortensia’s die op eenjarig hout bloeien, gaan doorhangen. De rest van de plant gaat zo de winter in. Deze kan pas weer in het voorjaar teruggesnoeid worden. Gebruik een goede snoeischaar zodat het snijoppervlak zo glad mogelijk is.
En iedere hand is anders. Daarom is het handig om een snoeischaar te gebruiken die goed in de hand past. Dit om eventuele blaren of andere klachten te voorkomen.

Klimrozen en stamrozen

In de herfst is het van belang dat u dode, zieke of beschadigde takken en scheuten zo dicht mogelijk bij de grond afsnoeit. Haal elk jaar ongeveer een derde van de oudste bloeiende takken weg om ruimte te maken voor nieuwe scheuten.

Vaste planten

In oktober kunnen vaste planten weer geplant en verplant worden. Snoei ze absoluut niet terug. Daar kunnen ze niet tegen. In de winter is de kans dan erg groot op bevriezing. Snoei bv. uw lavendel dus NIET terug. Dat kan pas weer in het voorjaar. Laat ze gewoon staan.

Kuipplanten, potten en bakken

Haal kuipplanten binnen voordat het gaat vriezen. Controleer of er geen slakken tussen blad of aarde zitten. Zet ze niet te donker en niet te warm en houdt de aarde vochtig. Vul plantenbakken en potten met vrolijke bloeiers, zoals winterviolen*; plant Skimmia en/of Helleborus in potten. Die kunnen tegen lichte vorst en zorgen in de winter voor kleur op het terras.

  1. : als u – voordat u de potten vult met aarde of turf – noppenfolie tegen de binnenwand van de potten aanbrengt, vriezen ze niet stuk!
  2. : vul uw potten eens met bloembollen, in lagen. De onderste laag: potgrond met b.v. krokussen, hyacinten of tulpen. Daarbovenop zet u een tweede (boven) laag potgrond met winterviolen, die bloeien van december tot eind februari, gevolgd door de bollen, die in de lente gaan bloeien.
    * Let op, de kleinbloemige winterviool is sterker dan de grootbloemige.

Heesters verplanten

Uw tuin gaat zich opmaken voor de winter. Bomen en planten gaan ‘in rust’, waardoor u hen uitstekend kunt verplanten. Oktober is ook dé tijd voor nieuwe aanplant. Denk eens aan ’n mooie winterbloeier (tover-hazelaar, Gaultheria of Bergthee, enthousiaste winterbloeiersierkers, Gaultheria waar u vanuit uw huis of serre zicht op heeft? Heeft u geen tuin maar een balkon? Kies dan voor een winter-jasmijn (Jasminum nudiflorum), ook zeer geschikt voor plaatsing op een balkon. Winterjasmijn, mooi voor op uw balkon. Zet de jasmijn in een ruimte pot of kuip en geef hem een klimsteuntje, dan vindt hij zijn weg vanzelf. De Gaultheria (ook wel bergthee) gedijt het beste in turf, en is ook heel leuk binnen de komende maanden tot en met de kerst, waarna ze in het voorjaar mooi naar buiten kunnen.

tuinonderhoud

Vragen over het tuinonderhoud in oktober?

Stel ze gerust. Stuur me een mail en ik zal uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Vraag stellen
medewerker Bindels Tuinen