Tuinonderhoud september

In de maand september gaan we nog even nazomeren. Nog even van de warme avonden genieten voordat de herfst langzaam gaat intreden.

Gazon

Het gazon kan gewoon gemaaid blijven worden. Ik adviseer om niet meer te bemesten. Wacht tot het najaar en dan kunt u een wintermeststof toepassen. Als u nu nog gaat bemesten ben ik bang dat er nog te veel groei in het gras zit als de nachtvorst gaat starten.
Is us gras geel? Dan kan daar nog wel wat aan gedaan worden. Ik heb een korrel die u kunt strooien en die werkt alleen op de kleur van het gras en voegt geen groei toe.
Als u hier interesse in heeft, stuur me even een mailtje en dan kan ik  een hoeveelheid voorbereiden zodat u deze kunt komen ophalen in Oeffelt.

 

Contact

Verplanten van planten

In september kunnen vaste planten verplant worden. Vaste planten zoals hosta’s, siergrassen en sedums kunnen worden gescheurd. Scheuren doet u m.b.v. een mes, spade of snoeischaar. De plant uit de grond halen en dan door midden steken. Maar wanneer is een plant toe aan scheuren? Als u vindt dat de plant te groot wordt dan kun u scheuren. Maar ook als u ziet dat de plant in het midden niet meer zo hoog wordt als aan de buitenkant van de plant.
Vanaf september is het ook mogelijk om bloembollen te gaan planten zodat deze uw tuin het volgende voorjaar weer helemaal opvrolijken.

Hagen snoeien

Deze maand is het nog heel goed mogelijk om de haag te snoeien. Als u de haag al in juni hebt gesnoeid, dan zult u zien dat er alweer wat groen extra aan is gegroeid. Dit noemen we de tweede groei van het seizoen. Deze is weliswaar wat minder dan de eerste groei, maar toch kan dit er onverzorgd uitzien.
Iedereen die graag nog een strakke haag wil, pak de snoeischaar en ga aan de slag. In September kunt u deze nog prima snoeien zonder dat u bang hoeft te zijn voor vorst e.d. En als u nu snoeit, gaat de haag ook mooi strak de winter in. En als deze in het voorjaar weer blad krijgt, ziet deze er ook meteen weer mooi uit.

Buxus snoeien

Buxus snoeien kunt u nu ook nog doen. Als u de buxus gaat snoeien terwijl de zon hoog aan de hemel staat en het is warm, loopt u kans op verbranding. Dat is iets waar vele van u wel eens van hebben gehoord. Maar wat is dat nu?
Als u start met buxus snoeien, dan zullen de bladeren die zich aan het oppervlak bevinden, beschadigen. Op de plek van de beschadiging daar is het blad vochtig en door de inwerking van de zon zal dit snel opdrogen. Er ontstaat dan een klein bruin randje. Dit is niet schadelijk voor de plant. Want als de buxus weer verder groeit zullen er nieuwe bladeren worden aangemaakt en de bruine randjes verdwijnen. Het is alleen tijdelijk niet zo mooi.
Als u de kans heeft om het beter te plannen dan kunt u dit het beste doen tijdens wat bewolkt weer. Maar let op, dit is geen must! Dus buxus snoeien kan nog de hele maand.

Noten en frambozen snoeien

De noot en de framboos kunnen nu gesnoeid worden. Hoe doet u dat?
Bij de noot snoeit u takken die over elkaar schuren weg. Snoei niet te dicht op de stam want daar bevinden zich belangrijke boomlagen. Blijf circa 10cm van de stam verwijderd.
De zomerframboos (draagt zijn vruchten in juni-juli) daarbij sterven de takken af na de oogst. Deze takken kunt u laag bij de grond snoeien. Let op, de vruchten groeien op tweejarig hout. De takken die dit jaar geen vruchten hebben geproduceerd, die moet u laten staan. Want daar zullen volgend jaar de vruchten aan gaan groeien. Vind u het toch te wild, dan kunt u er voor kiezen om een aantal takken extra weg te snoeien (kies daarbij de zwakste) zodat er een overzichtelijk geheel ontstaat. Bind de takken die overblijven verticaal zodat de takken overeind blijven.

Fruitbomen

Deze maand zullen de appels en peren een heel eind rijp zijn. Zorg dat je het afgevallen fruit regelmatig opruimt zodat er geen schimmels kunnen ontstaan. En houdt de takken in de gaten. Als ze gevaarlijk ver doorhangen t.g.v. het gewicht van het fruit breng dan een extra ondersteuning aan. Hierdoor voorkom je dat de takken gaan inscheuren.

tuinonderhoud

Vijver

Als je waterlelie of andere waterplanten een groot deel van het water bedekken, verwijder deze dan. Het zonlicht kan dan weer verder het water binnendringen wat weer ten goede komt aan het biologisch evenwicht van je vijver.
Als voorzorg kun je deze maand alvast een fijn net spannen over uw vijver. Dit net zal dan de vallende bladeren opvangen zodat ze niet in de vijver terecht komen.

vijver tuinkalender

Vragen over het tuinonderhoud in september?

Stel ze gerust. Stuur me een mail en ik zal uw vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Vraag stellen
medewerker Bindels Tuinen