Groendak, een toevoeging aan uw overkapping

We zien het steeds meer toegepast worden. Een groendak op een overkapping of aanbouw. Het heeft zoveel voordelen dat we ons soms verbazen dat niet meer mensen dit willen toepassen.

E-BOOK TUININSPIRATIE

Alles begint met inspiratie. En dat geldt ook voor uw droomtuin. Wij snappen heel goed dat het lastig is om een goed beeld te krijgen van hoe uw droomtuin eruit zou moeten zien. En toch is dat de start van een geweldige reis. Een reis naar de realisatie van uw droomtuin. Wij helpen u daar graag bij. Waarom? Omdat dat ons vak is, onze passie, de reden waar wij ’s ochtends voor opstaan.

Wij hebben daarom een boek gemaakt met diverse tuinvoorbeelden erin. Dit is nog lang niet alles en jaarlijks komen er vele tuinvoorbeelden bij.

Download e-book

Groendak, het systeem

Een groendak is de eenvoudigste vorm van een groen dak. Bindels Tuinen heeft gekozen voor een systeem dat heel eenvoudig door uzelf is aan te leggen. Het groendak wordt opgebouwd door cassettes van 54x54x9cm aan elkaar te klikken. Rondom het sedum pakket wordt uiteindelijk nog grind aangebracht. In de foto viewer hieronder kunt u zien hoe dat dan eruit komt te zien.
De cassettes zijn gevuld met een substraat welke naast de functie van groeimedium zorgt voor drainage en opslag van het water. In de cassettes zijn 5-8 verschillende soorten sedumplanten verwerkt.

tuinvoorbeelden groendak

De voordelen op een rijtje

Een groendak heeft een aantal voordelen:

  1. Het regenwater wordt gebufferd. Dat is beter voor de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) omdat het water tijdens bijvoorbeeld een hoosbui niet direct in het riool terecht komt. De RWZI raakt daardoor minder snel overbelast.
  2. Een groendak heeft een verkoelend effect op de ruimtes gelegen onder het dak. De temperatuur van het dak zal niet zo hoog worden doordat er een groen pakket op ligt.
  3. De levensduur van uw dak wordt gemiddeld genomen verdubbeld.
  4. De biodiversiteit neemt toe. Er komen allerlei dieren op het sedum en de bloeiende plantjes af zoals vlinders en bijen.
  5. Een groendak ziet er vooral ook mooi uit.
tuinvoorbeelden groendak

Installatie

Als u overweegt een groendak te nemen is de eerste vraag die u uzelf moet stellen: “kan de dakconstructie dit extra gewicht dragen?”. De belasting van dit systeem komt in verzadigde vorm neer op 70 kg/m2. Dat is een belasting die vergeleken kan worden met een laag grind. Dus als uw dak geschikt is om grind op aan te brengen dan kunt u er naar alle waarschijnlijkheid ook ons systeem toepassen op uw dak. Het is altijd beter om dat nog eerst even te laten controleren door een deskundige.

Als u dakbedekking al een aantal jaren oud is adviseren wij u om dit eerst te vervangen. Het beste is dit te vervangen door een epdm folie of een wortelwerende bitumen.

Ons systeem kan op platte daken en licht hellende daken worden toegepast. Tot een schuinte van 10º kunnen deze elementen zonder extra voorzieningen worden toegepast. Bij een hellingshoek van meer dan 10º kunt u het beste een voorziening tegen afschuiving aanbrengen. U kunt tot een maximale hellingshoek van 45º het systeem toepassen.

naar de webshop