Oktober, herfst in de tuin

Oktober is goed beschouwd een schitterende maand qua natuur. Herfstkleuren krijgen langzaam maar zeker de overhand, voordat de bladeren vallen trakteren zij ons eerste op een bont pallet herfstkleuren, van groen tot geel, van rood tot bruin… Genieten voor wie ’t wil zien. In de tuin kunnen we genieten van bloeiende planten en heesters in de meest fantastische kleuren. Denk aan herfstkrokus, Sedum en herfstchrysanten. Sommige planten vallen op door hun blad, andere door hun prachtige bloemen of siervruchten. Zo geven hulstsoorten, sierappels, sneeuwbes en kardinaalsmuts uw tuin geweldig veel kleur in ’t najaar. Maar, naast genieten is er ook nog wat te doen!

 Heesters verplanten

blog gaulteriaUw tuin gaat zich opmaken voor de winter. Bomen en planten gaan ‘in rust’, waardoor u hen uitstekend kunt verplanten. Oktober is ook dé tijd voor nieuwe aanplant. Denk eens aan ’n mooie winterbloeier (tover-hazelaar, sierkers, Gaultheria waar u vanuit uw huis of serre zicht op heeft? Heeft u geen tuin maar een balkon? Kies dan voor een winter-jasmijn (Jasminum nudiflorum), ook zeer geschikt voor plaatsing op een balkon.
blog winterjasmijnZet de jasmijn in een ruimte pot of kuip en geef hem een klimsteuntje, dan vindt hij zijn weg vanzelf. De Gaultheria (ook wel bergthee) gedijt het beste in turf, en is ook heel leuk binnen de komende maanden tot en met de kerst, waarna ze in het voorjaar mooi naar buiten kunnen.

Wortels maken

Als u nu bomen, heesters en vaste planten aanplant, dan hebben ze voldoende gelegenheid om wortels te maken voordat de winter invalt. Daarmee krijgen zij een groeivoorsprong ten opzichte van planten die pas in het voorjaar worden geplant. Dat krijgt u terugbetaald in de vorm van voller, rijker groen!

Kuipplanten, potten en bakken

Haal kuipplanten binnen voordat het gaat vriezen. Controleer of er geen slakken tussen blad of aarde zitten. Zet ze niet te donker en niet te warm en houdt de aarde vochtig. Vul plantenbakken en potten met vrolijke bloeiers, zoals winterviolen*; plant Skimmia en/of Helleborus in potten. Die kunnen tegen lichte vorst en zorgen in de winter voor kleur op het terras.

  • TIP 1: als u – voordat u de potten vult met aarde of turf – noppenfolie tegen de binnenwand van de potten aanbrengt, vriezen ze niet stuk!
  • TIP 2: vul uw potten eens met bloembollen, in lagen. De onderste laag: potgrond met b.v. krokussen, hyacinten of tulpen. Daarbovenop zet u een tweede (boven) laag potgrond met winterviolen, die bloeien van december tot eind februari, gevolgd door de bollen, die in de lente gaan bloeien.

* Let op, de kleinbloemige winterviool is sterker dan de grootbloemige.

Gazon en maaiers

Uw mooie grasmat kunt u het best nog één keer maaien voordat u ‘m de winterslaap gunt. Maai deze keer aan de lange kant, zet uw maaier 1 of 2 standjes hoger dan normaal. Laat u dure motormaaier een onderhoudsbeurt geven. Electromaaiers ook, al was het maar het slijpen van de messen!

Don’t forgets

Hier nog wat puntjes die uw aandacht verdienen: geef uw rozen de eerste snoei, laat flink wat ‘hout’ staan, zodat de hoofdaders kunnen invriezen. Die ingevroren stukken snoeit u immers in het voorjaar weg. Haal de vijverpomp uit de vijver of laat ‘m naar de bodem zakken aan een stukje draad. Haal zoveel mogelijk ingewaaid blad en afgestorven plantenresten uit de vijver, dat gaat alleen maar rotten en gas vormen in de winter. Persoonlijk zien we liever een luchtpompje in de winter; dat houdt beweging in het water en houdt – als het vriest – een wakje open.

Tot zover onze tips en adviezen. Op naar uw Droomtuin, een coproductie van ú, Moeder Natuur en Bindels Tuinen…

Hartelijke groet, en veel tuinierplezier!

Roy Bindels – en schroom nooit, ons te bellen als u vragen heeft!

PS: heeft u de inspiratie-sectie van onze website al beleefd? Laat u verrassen en klik hier!

Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De naam komt van het Latijnse octo voor acht. Oktober was oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat tot 153 v. Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon. Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd en geldt sinds de 16e eeuw als de rozenkransmaand.

Roy Bindels
Roy Bindels
Eigenaar
Artikel delen